Napoleon Dynamite

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Napoleon Dynamite
Napoleon Dynamite
YönetmenJared Hess
Yapımcı
Senarist
UyarlamaPeluca
–Jared Hess
Oyuncular
MüzikJohn Swihart
Görüntü yönetmeniMunn Powell
KurguJeremy Coon
StüdyoNapoleon Pictures
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i17 Ocak 2004 (2004-01-17) (Sundance)
11 Haziran 2004 (2004-06-11) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre95 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$400,000[1]
Hasılat$46.1 milyon[1]

Napolyon Dinamit, yapımcılığını Jeremy Coon, Chris Wyatt ve Sean Covel'in üstlendiği, Jared ve Jerusha Hess tarafından yazılan ve Jared Hess tarafından yönetilen, 2004 yapımı bağımsız bir gençlik komedi filmidir. Filmde Jon Heder, çeşitli ikilemlerle uğraşan inek bir lise öğrencisi olan ana karakter rolünde yer alıyor: sınıf başkanı olmak isteyen bir göçmenle arkadaş olmak, beceriksizce bir öğrenci arkadaşıyla aşk peşinde koşmak ve onun ilginç ailesiyle yaşamak.

Film, Hess'in ilk uzun metrajlı filmiydi ve kısmen daha önceki kısa filmi Peluca'dan (2002) uyarlandı. Napolyon Dinamit, gösterim için Paramount Pictures ve MTV Films ile ortaklık yapan Fox Searchlight Pictures tarafından Sundance Film Festivali'nde satın alındı. Çekimler 2003 yazında Preston Lisesi'nde ve Franklin County, Idaho'nun farklı bölgelerinde yapıldı. Ocak 2004'te Sundance Film Festivali'nde gösterime girdi Filmdeki durumların çoğu genel olarak Jared Hess'in hayatına dayanıyor. Filmin dünya çapındaki toplam brüt geliri 46,1 milyon dolardı.[2] Film o zamandan beri[3][4] ün ardından bir kült geliştirdi ve Bravo'nun en komik 100 filmi arasında 14. sırada yer aldı.[5]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Napolyon Dinamit, büyükannesi Carlinda ve daha da tuhaf olan ağabeyi Kip ile birlikte yaşayan Preston, Idaho'dan 16 yaşında, sosyal açıdan garip bir çocuktur. Napolyon, kendisine eziyet eden çeşitli zorbalarla gönülsüzce uğraşarak okula gitmenin hayalini kurar.

Carlinda dört tekerlekli bisiklet kazasında yaralanır ve amcaları Rico'dan kendisi iyileşene kadar çocuklara bakmasını ister Bir dönüşüm minibüsünde yaşayan orta yaşlı ve çapkın eski lise atleti Rico, Napolyon'a çocukmuş gibi davranır. Kapı kapı ürün satarak kısa sürede zengin olma planında Kip ile ekip kurmak için ziyaretten yararlanır. Kip, internetteki kız arkadaşı LaFawnduh'un kendisini görmek için Detroit'ten gitmesi için para isterken Rico, zenginliğin, NFL yıldızlığıyla ilgili başarısız hayallerini ve kız arkadaşıyla yakın zamanda yaşadığı ayrılığı aşmasına yardımcı olacağına inanır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Napolyon Dinamitinin oyuncu kadrosu (soldan sağa: Majorino, Martin, Heder, Ruell, Ramirez, Gries ve Bader)

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Pedro'nun Preston, Idaho'daki evi.

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hess filmi Temmuz 2003'te Utah sınırına yakın güneydoğu Idaho'daki Preston'da çekti 400.000 dolarlık sıkı bir bütçeyle çalışan Hess, Heder ve Aaron Ruell de dahil olmak üzere okuldan birçok arkadaşını işe aldı ve ekip üyelerine barınma ve yiyecek sağlayan Preston yerlilerinin cömertliğine güvendi.[6] Kadrodaki köklü aktörler arasında, erkeksi dövüş sanatı eğitmeni Rex rolündeki sahnelerini bir günde çeken deneyimli komedi Diedrich Bader de vardı. 2011'de, en tanınmış rollerinden biri olan Office Space (1999) ile birlikte Napolyon Dinamitinin "bugüne kadar okuduğum en iyi iki senaryodan biri olduğunu" hatırladı[7] Hess, Rolling Stone röportajında "Hava çok sıcaktı" diye hatırladı. "Ama bu kırsal çiftlik kasabasında film yapmak çok eğlenceliydi. Filmi 23 günde çektik, yani çok çok hızlı ilerliyorduk; sadece çok fazla film çekebilecek kadar fazla filmim yoktu. Bir grup arkadaşın bir film[8] için bir araya gelmesi şöyleydi: 'İnsanlar bunu alacak mı?'

Preston Lisesi filmin çekim yerlerinden biriydi.

Gelecekte[değiştir | kaynağı değiştir]

Olası devam filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık yirmi yıl süren söylentilerin ardından, Eylül 2020'de Napolyon Dinamitinin devam filminin tartışıldığı bildirildi[9][10] Heder, orijinal filmin olay örgüsünü yeniden ele almak yerine filmdeki karakterleri daha karanlık bir şekilde ele almakla ilgilendiğini belirtti: Napolyon'un geleceğinin çok daha ham ve gergin olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla ortaya ne çıkarsa çıksın keşfetmek eğlenceli olacaktır çünkü Jared'in ortaya çıkaracağı şey sizin tipik 'Hepsinin aynı göründüğü ve hepsinin aynı şekilde davrandığı bir devam filmi yapalım' gibi bir yaklaşım olmayacağını düşünüyorum. Bunun hayatlarında ilginç bir gelişme olacağını düşünüyorum. Ramirez, Pedro'nun Summer Wheatley ile evli olduğu, beş çocuğu olduğu ve bir fırın sahibi olduğu devam filmi için doğaçlama bir senaryo hazırladı Aynı varsayımsal senaryoda, Kip kafes dövüşçüsü olma hayalini gerçekleştirirken, Rico da kendisini zengin edeceğine inandığı yeni bir işe girişir[11]

Ocak 2023'te Heder, devam filminin "kaçınılmaz" olduğuna inandığını belirtti ve devam filmi için daha koyu bir ton sergilemeye olan ilgisini yineledi[12]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Napoleon Dynamite (2004)". Box Office Mojo. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  2. ^ "Napoleon Dynamite - Box Office Data, DVD Sales, Movie News, Cast Information". The Numbers. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012. 
  3. ^ Duca, Lauren (10 Haziran 2014). "How 'Napoleon Dynamite' Became A Cultural Phenomenon (And Then Reached Critical Mass)". The Huffington Post. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  4. ^ Tobias, Scott (24 Eylül 2009). "Napoleon Dynamite". The New Cult Canon. The A.V. Club. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  5. ^ Fraley, Jason. "BRAVO 100 Funniest Movies". The Film Spectrum. 
  6. ^ Murrant, Kendel (14 Mart 2008). "Napoleon Dynamite: Sweet skills". The Idaho Press-Tribune. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  7. ^ Kraisirideja, Sandra (27 Temmuz 2011). "Comic-Con 2011: Diedrich Bader Interview Napoleon Dynamite". Collider. 
  8. ^ Wood, Jennifer (28 Ağustos 2014). "Here There Be Ligers: An Oral History of Napoleon Dynamite". Rolling Stone. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  9. ^ Dominic Smithers (8 Eylül 2020). "Napoleon Dynamite Sequel Is Being Discussed". LadBible.com. 
  10. ^ "Jon Heder and Efren Ramirez Discuss Possibility for 'Napoleon Dynamite' Sequel". HYPEBEAST. 8 Eylül 2020. 
  11. ^ NEERAJ CHAND (8 Eylül 2020). "'Napoleon Dynamite 2' May Still Happen, Jon Heder Expects It'll Be Raw and Edgy". Movieweb. 
  12. ^ "Napoleon Dynamite 2 Would be a Dark, Real Time Sequel, Jon Heder Says". Movieweb. 18 Ocak 2023.