İçeriğe atla

Müslüman Kardeşler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Tubatuncak (mesaj | katkılar)
Dış bağlantılar: politik tartışmaların ayrılmaz parcası haline gelen islamcı gruplar hakkında
38. satır: 38. satır:
===Makaleler===
===Makaleler===
*[http://tr.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-670/_nr-178/i.html/ "İslamcılığın gizli gündemi. Bir 'karşı kültür' oluşturmak". Makale: Qantara.de]
*[http://tr.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-670/_nr-178/i.html/ "İslamcılığın gizli gündemi. Bir 'karşı kültür' oluşturmak". Makale: Qantara.de]
*[http://tr.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-674/_nr-312/i.html Tarık Ramazan'dan kim korkar?] (Qantara.de)





Sayfanın 13.29, 6 Mart 2009 tarihindeki hâli

Müslüman Kardeşler (Arapça: الإخوان المسلمون, İhvanü'l-Müslimin), Hasan el-Benna'nın 1928'de Mısır'ın İsmailiye kentinde kurduğu dinsel siyasi örgüt. Modern bir İslam toplumu kurulabilmesi için Kur'an ve Sünnet'in kılavuzluğuna dönülmesini savunan hareket Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da geniş taban bulmuştur.

Mısır'da 1938'den sonra siyasi nitelik kazanmaya başladı. 1940'ların sonunda Mısır'daki monarşi ve iktidardaki Vafd Partisi'ne karşı tehdit oluşturuyordu. 1952'deki Hür Subaylar Darbesi'nden sonra tüm partiler ile beraber kapatıldı (Ocak 1954). Bu sefer yeraltına çekilen Müslüman Kardeşler, öğrenciler arasında husursuzluk çıkardığı gerekçesiyle tekrar kapatıldı. 1954'te Cemal Abdülnasır'a yönelik suikast girişiminden sonra, altı lideri vatana ihanet suçundan idam edildi ve hareket şiddet yoluyla bastırıldı. 1980'lerden itibaren tekrar canlanma dönemine giren Müslüman Kardeşler Örgütü'nün şiddet yanlısı uzantıları Muhammed Hüsnü Mübarek yönetimince sert önlemlerle bastırıldıysa da, sivil kurumları giderek daha etkin olmaya başladı. En son siyasi olarak yasaklanmış olmasına rağmen bağımsız adaylarla katıldığı 2005 parlamento seçimlerinde 88 sandalye kazandı. Halen Mısır'daki en büyük muhalefet grubudur.

Zamanla Ortadoğu'nun diğer ülkelerinde değişik adlarla etkinliğini gösterdi. Müslüman Kardeşler'in Suriye'nin Hama kentinde Şubat 1982'de giriştiği ayaklanmanın Hafız Esad yönetimince bastırılması sırasında binlerce kişi öldürüldü. Günümüzde aynı adla Ürdün'de yasal durumdadır. Onun dışında Cezayir'de ve bazı ülkelerdeki farklı isimlerdeki kolları iktidara kadar yükselmişlerdir. Türkiye'de ise çeşitli kereler çeşitli çevrelerce Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Görüş hareketiyle işbirliği yaptığı iddia edilmiş, ve bu iddialar Milli Görüş partilerinin kapatılması için sebep oluşturulmasında kullanılmıştır. Ancak örgütün Türkiye uzantısı olan [MüsGenç] Milli Görüş hareketini kesinlikle kabul etmez ve suçlayıcı ifadelerle dışlar.

Dış bağlantılar

Mısır

Suriye

Ürdün

Hindistan

Irak

Filistin

Sudan

ABD

Makaleler