The Adventure of the Naval Treaty

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Holmes ve Watson, Phelps ve eşiyle görüşüyor

The Adventure of the Naval Treaty, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılan bir Sherlock Holmes macerasıdır, ilk kez 1893 yılı Ekim ayında The Strand Magazine'de yayınlanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr.Watson'un Dışişleri Bakanlığında çalışan eski bir okul arkadaşı olan Percy Phelps yardım amacıyla arkadaşına başvurur. Akşam mesaisine kalan Phelps, ofisinden kahve almak üzere kısa süreliğine ayrıldığında masasından çok önemli bir anlaşma metninin çalındığını fark eder. Ofiste tek başına çalışmakta olan ve giriş-çıkışın tek yoldan olduğu ofisten bir hırsızlık yapılması olanaksız gözükse de Holmes olayı aydınlatmasını bilir.

Yayınlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera ilk kez İngiltere'de 1893 yılı Ekim ayında The Strand Magazine'de yayınlanır. Yayınlanan maceraya ünlü çizer Sidney Paget sekiz adet çizim yapmıştır. Macera, The Memoirs of Sherlock Holmes adlı öykü serisinin içinde Aralık 1893'te basılmıştır.

Adaptasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera, ITV Granada şirketi tarafından çekilen Sherlock Holmes dizisi kapsamında televizyona başarıyla adapte edilmiştir. Başrolde Jeremy Brett'in yer aldığı macera 1984 yılında yayınlanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dizinin imdb sayfasından 6 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 6 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir