The Adventure of the Musgrave Ritual

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Holmes'ün arkadaşı Reginald Musgrave

The Adventure of the Musgrave Ritual, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılan bir Sherlock Holmes macerasıdır, ilk kez 1893 yılı Mayıs ayında The Strand Magazine'de yayınlanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu macerada Holmes, Watson'a üniversite döneminden arkadaşı olan Reginald Musgrave'in ziyaretiyle başlayan olayları anlatır. Nesillerdir ailesine ait olan malikanede yaşamakta olan Musgrave, çalışanlardan hizmetçi Rachel Howells ile kahya Richard Brunton'un ortadan kaybolması üzerine çareyi Holmes'e danışmakta bulur. Malikaneye giden Holmes olayları aydınlatır.

Tarihi konular[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz İç Savaşı'nın ardından tahttan alaşağı edildikten sonra idam edilen I. Charles yanlıları Oliver Cromwell iktidarı sırasında boyun eğmiş gözükmüştür. Cromwell'in ölümüyle beraber I.Charles'ın oğlu II. Charles ülkeye geri dönmüş ve tahta geçmiştir. Mutlak monarşi yanlıları Restorasyon adı verilen dönemde kaybettikleri bazı hakları almak için adımlar atsa da 1688 yılındaki Muhteşem Devrim süreciylle İngiltere kesin olarak mutlakiyetten uzaklaşmıştır.

Yayınlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera ilk kez İngiltere'de 1893 yılı Mayıs ayında The Strand Magazine'de yayınlanır. Yayınlanan maceraya ünlü çizer Sidney Paget sekiz adet çizim yapmıştır. Macera, The Memoirs of Sherlock Holmes adlı öykü serisinin içinde Aralık 1893'te basılmıştır.

Adaptasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera, ITV Granada şirketi tarafından çekilen Sherlock Holmes dizisi kapsamında televizyona başarıyla adapte edilmiştir. Başrolde Jeremy Brett'in yer aldığı macera 1986 yılında yayınlanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dizinin imdb sayfasından 3 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 3 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir