McClure's

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Derginin 1895 Noelinde çıkan sayısının kapağı

McClure's, Samuel Sidney McClure ve John Sanborn Phillips tarafından çıkartılan ve yayın hayatına 1893 yılı Haziran ayında ABD'de başlayan aylık dergidir.[1] Özellikle yolsuzlukları ifşa eden tarzda araştırma gazetecilik örneklerinin sergilendiği dergi 1929 yılında yayın hayatına son vermiştir. Yayınlandığı dönemde ilerici reform hareketlerine verdiği destekle bilinir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dergi, kurulmasıyla beraber hem siyasi hem de edebi içeriğiyle dikkat çekmiştir. Dergide yazan edebiyatçılar ve siyasal aktivistler arasında Emmeline Pankhurst, Arthur Conan Doyle, Rudyard Kipling, Jack London, Robert Louis Stevenson ve Mark Twain sayılabilir. 20. yüzyılın başında derginin başlıca rakipleri arasında öne çıkanlar Collier's ve Saturday Evening Post dergileriydi. 1911 yılıyla beraber düşen satışlar ve reklam gelirleri nedeniyle dergi yönetimi alacaklılara geçmiş ve dergi kadın modası alanında faaliyet gösterir hale gelmiştir. Derginin son sayısı Mart 1929'da çıkmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Project Gutenberg sitesinde ilk derginin tıpkıbasımı 15 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 15 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir