Bitirim İkili 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bitirim İkili 2
Rush Hour 2
Film afişi
YönetmenBrett Ratner
YapımcıRobert Birnbaum
Jonathan Glickman
Athur M. Sarkissian
Jay Stern
SenaristJeff Nathanson (Screenplay)
Ross LaManna (Characters)
OyuncularChris Tucker
Jackie Chan
John Lone
Zhang Ziyi
Roselyn Sanchez
MüzikLalo Schifrin
Nile Rodgers
Ira Hearshen
Görüntü yönetmeniMatthew F. Leonetti
KurguMark Helfrich
Robert K. Lambert
DağıtıcıNew Line Cinema
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon/Komedi/Polisiye
RenkRenkli
Yapım yılı2001, ABD
Süre90 dak
Dilİngilizce, Mandarin Çincesi
Bütçe90 milyon $
Hasılat347,325,802 $
Önceki filmBitirim İkili
Devam filmiBitirim İkili 3

Bitirim İkili 2 (Özgün adı: Rush Hour 2), Brett Ratner'ın yönettiği ve Jeff Nathanson'un yazdığı 2001 yapımı Amerikan polisiye aksiyon komedi filmi. Rush Hour (1998) filminin devamı olan bu film, Rush Hour serisinin ikinci filmidir ve başrollerde Jackie Chan ve Chris Tucker ilk filmdeki rollerini yeniden canlandırmaktadır. Hikaye, Hong Kong'a tatile giden Baş Müfettiş Lee (Chan) ve Los Angeles Polis Teşkilatı (LAPD) Dedektifi James Carter'ın (Tucker), ancak Amerikan büyükelçiliğine düzenlenen bombalı saldırının ardından iki ABD federal ajanının karıştığı bir cinayet davasıyla engellenmesini konu alıyor. Lee, suçun Triad isimli suç örɡütünün lideri Ricky Tan (Lone) ile bağlantılı olduğundan şüphelenirler.

Rush Hour 2, 3 Ağustos 2001'de genel olarak karışık eleştirilerle açıldı. Film, dünya çapında 347,3 milyon dolar hasılatla ticari bir başarı elde ederek serinin en yüksek hasılat yapan filmi oldu. Aynı zamanda dünya çapında yılın en yüksek hasılat yapan 11. filmi ve PG-13 dereceli ikinci en yüksek hasılat yapan filmi oldu. Bir devam filmi olan Bitirim İkili 3, 10 Ağustos 2007'de ɡösterime ɡirdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çinli bir diplomatın kızını kurtardıktan birkaç gün sonra Los Angeles Polis Teşkilatı (LAPD) Dedektifi James Carter, arkadaşı Hong Kong Polis Gücü Baş Müfettişi Lee ile Hong Kong'da tatildedir. ABD Başkonsolosluğu'ndaki bir bombanın iki gizli ABD federal ajanını öldürmesi üzerine tatili askıya alınır. Lee davaya atanır ve merhum babasının polis ortağı Ricky Tan'ın bir şekilde işin içinde olduğunu keşfeder. Lee ve Carter, artık Triadlar olarak bilinen bir suç çetesinin lideri olan Ricky'yi sorgulamaya çalışırlar ve bunun sonucunda korumalarıyla kavga çıkar.

Ajan Sterling liderliğindeki ABD Gizli Servisi ve Hong Kong Polis Gücü, davanın yargı yetkisi konusunda tartışırlar. Lee'nin ofisi bombalanır ve Carter'ın binayı terk ettiğinden habersiz olan Lee onun öldüğüne inanır. Ricky'nin yatındaki bir partide yolları kesişir ve Ricky, astı Hu Li'yi azarlar. Lee ve Carter, düşmanları tarafından kendisine komplo kurulduğunu iddia eden ve koruma isteyen Ricky ile yüzleşir, ancak Hu Li onu vurur ve kaçar. Sterling, Ricky'nin ölümünden Lee'yi sorumlu tutar ve davadan çekilmesini emreder. Carter'ın Los Angeles'a dönmesi emredilir, ancak Lee ona Tan'ın babasıyla olan ve ölümüne kadar olan geçmişini anlattıktan sonra Lee'yi kendisiyle birlikte Los Angeles'a ɡelmesini ister.

Carter, Lee'ye her büyük suç operasyonunun arkasında zengin bir beyaz adamın olduğu konusunda güvence verir; bu durumda aradıkları adamın, Ricky Tan'ın partisinde şüpheli davrandığını gördüğü milyarder Los Angeles otelcisi Steven Reign olduğuna inanır. Reign Towers'ı gözetlerken, Carter'ın Ricky'nin yatında tanıştığı Isabella Molina'nın Hu Li'den teslimat aldığını görürler. Paketi başka bir bomba zanneden Lee ve Carter müdahale etmeye çalışırlar, ancak Molina onun gizli bir ABD Gizli Servis ajanı olduğunu ve Reign'ın süper dolar cinsinden 100 milyon dolarlık para aklamasını araştırdığını açıklar, tek farkı gerçek dolarlardan farklı olarak kırmızı renkte yanmalarıdır.

Lee ve Carter, eski bir mahkum olan ve şimdi Carter'ın Çin restoranının arka tarafında bir kumarhane işleten muhbiri olan Kenny'yi ziyaret eder. Onlara şüpheli miktarda yüz dolarlık banknotları olan bir müşteriden bahseder ve Carter, bunların Reign'in sahte dolarları olduğunu doğrular. Paranın izini bir bankaya kadar sürerler ve burada Hu Li ve Triad suç örɡütü tarafından ele geçirilirler. Bir Triad kamyonuyla Las Vegas'a götürülen Lee ve Carter kaçarlar ve Reign'ın yeni Red Dragon Casino aracılığıyla 100 milyon doları akladığını fark ederler.

Red Dragon'da Molina, Lee'ye sahte parayı basmak için kullanılan gravür plakalarını işaret ederken Carter, Lee'nin güvenliği gizlice geçmesine yardımcı olmak için dikkat dağıtıcı bir şey yaratır. Hu Li, Lee'yi yakalar ve ağzına bir Ying Tao el bombası bantlayarak onu hala hayatta olan Ricky'ye götürür. Ricky ayrıldığında Molina, Hu Li'yi tutuklamaya çalışır ancak vurulur ve Lee ve Carter, Hu Li patlatmadan önce el bombasını çıkarmayı başarır ve kumarhaneyi tahliye eder.

Carter, Hu Li ile dövüşür ve yanlışlıkla onu bir mızrakla dışarı çıkarır. Lee, Ricky'nin peşine düşer. Çatı katında Reign plakalarla kaçmaya hazırlanır ama Ricky onu ölümcül bir şekilde bıçaklar. Lee ve Carter, Lee'nin babasını öldürdüğünü itiraf eden Ricky ile yüzleşir. Ardından gelen kavgada, Lee yanlışlıkla onu pencereden dışarı atınca Ricky düşerek ölür. Hu Li, saatli bombayla odaya girer ve Hu Li patlamada ölürken Lee ve Carter'ı derme çatma halatla kaçmaya zorlar.

Daha sonra havaalanında Sterling ve Molina, davadaki çalışması için Lee'ye teşekkür eder ve Molina onu öper. Kendi yollarına gitmeyi planlayan Lee ve Carter, Carter kumarhanede kazandığı büyük miktardaki parayı açıkladığında fikirleri değişir ve ikili, kendilerini şımartmak için New York City'ye gider.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jackie Chan - Başmüfettiş Lee, bir Hong Kong polisi. Carter'ı tatil için Hong Kong'a davet eder ancak babasını öldüren Ricky Tan ile ilgili bir davayı kabul eder.
  • Chris Tucker - Dedektif James Carter, tatil için Hong Kong'da olan ancak kısa sürede uluslararası bir soruşturmaya karışan bir LAPD dedektifi.
  • John Lone - Ricky Tan, Steven Reign ile çalışan bir Triad gangsteri.
  • Zhang Ziyi - Hu Li, bir Triad suikastçısı ve infazcısı.
  • Roselyn Sánchez - Gizli Servis'ten Ajan Isabella Molina. Gizli görevde çalışıyor, rüşvetçi bir ajan gibi davranıyor ve aynı zamanda Triad'ları durdurmasına yardım etmeleri için Lee ve Carter'ı görevlendiriyor.
  • Alan King - Steven Reign, yeni kumarhanesini sahte para aklamak için kullanmak üzere Triad'larla işbirliği yapan yozlaşmış Los Angeleslı bir iş adamı.
  • Harris Yulin - Sorumlu Özel Ajan Sterling
  • Kenneth Tsang - Yüzbaşı Chin
  • Don Cheadle - Kenny, Los Angeles'ta aynı zamanda yasadışı bir kumarhaneye ev sahipliği yapan bir Çin restoranının sahibi.[1]
  • Joel McKinnon Miller - Tex

Jeremy Piven,[2] Saul Rubinek,[3] ve Gianni Russo[4] sırasıyla bir Versace satıcısı, bir kumarhane gişe görevlisi ve bir kumarhane kat görevlisi olarak konuk oyuncu olarak göründüler.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekim[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler 11 Aralık 2000 ile 30 Nisan 2001 tarihleri arasında gerçekleşti.

Sahte para tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin dekor ustaları, filmde dekor olarak kullanılmak üzere yaklaşık 1 trilyon dolar sahte para yarattılar. Para, filmin bazı figüranlarının parayı cebine atmasına ve yapımın dışında yasadışı bir şekilde harcamaya çalışmasına neden olacak kadar gerçekçiydi; bu da, söz konusu sahte paraya Gizli Servis tarafından el konulup imha edilmesine yol açtı.[5]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Rush Hour 2, Kuzey Amerika'da 226,2 milyon dolar ve diğer ülkelerde tahmini 121,2 milyon dolar gelir elde ederek dünya çapında toplam 347,3 milyon dolar elde etti (Rush Hour ve Rush Hour 3'ün dünya çapındaki gişe hasılatlarını geride bıraktı).[6] Film, açılış haftasonunda 3.118 lokasyonda 67,4 milyon dolar hasılatla bir numara oldu.[7] Film, 11 Ekim'e kadar (toplam 10 hafta) İlk 10'da kaldı.[8] Rush Hour 2, en yüksek hasılat yapan dövüş sanatları aksiyon filmi olarak 1984 yapımı Karate Kid filmini geride bıraktı ve 1997 yapımı Siyah Giyen Adamlar filminin ardından en yüksek hasılat yapan ikinci komedi filmi oldu. Film aynı zamanda bir canlı aksiyon komedi filmi serisinde (2004 yapımı Meet the Fockers filmi ve 2011 yapımı The Hangover Part II filminin ardından) en yüksek hasılat yapan üçüncü film oldu.[9]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Rush Hour 2, En İyi Dövüş dalında MTV Film Ödülü, Film Seçimi Erkek Oyuncu, Komedi dalında Gençlerin Seçimi Ödülü ve 3 Çocukların Seçimi Ödülü dahil olmak üzere 27 ödül adaylığı ve 10 galibiyet kazandı: Tucker için En Sevilen Film Aktörü, En Sevilen Erkek Kıç Vurucusu Chan ve Favori Film.

Devam filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme ve yapım sırasındaki çeşitli sorunlar nedeniyle Rush Hour 3, Rush Hour 2'den altı yıl sonra, 10 Ağustos 2007'ye kadar ɡösterime ɡirmedi; Rush Hour 3, öncekilerin eleştirel ve ticari beğenisini alamadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lockett, Dee. "Don Cheadle Didn't Realize His Rush Hour 2 Character Inspired Kendrick Lamar". Vulture (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Aralık 2017. 
  2. ^ "Watch Jeremy Piven recall meeting Mike Tyson on the set of 'Rush Hour 2'". EW.com (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Aralık 2017. 
  3. ^ "Rush Hour 2". TVGuide.com (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Aralık 2017. 
  4. ^ "Bio | Gianni Russo". www.giannirusso.com (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Aralık 2017. 
  5. ^ "How Fake Money Is Made For Movies And TV". Movies Insider. 10 Ekim 2020. 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021 – YouTube vasıtasıyla. 
  6. ^ "Rush Hour". Box Office Mojo. IMDb (Amazon). Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 
  7. ^ "'Rush Hour 2' Has $67.4-Million Debut". Los Angeles Times. 7 Ağustos 2001. 
  8. ^ "Rush Hour 2 (2001) - Financial Information". 
  9. ^ "Comedy - Sequel (Live Action)". Box Office Mojo. IMDb (Amazon). Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]