Bitirim İkili 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Rush Hour 3 sayfasından yönlendirildi)
Bitirim İkili 3
Rush Hour 3
Film afişi
YönetmenBrett Ratner
YapımcıToby Emmerich
Arthur Sarkissian
Roger Birnbaum
SenaristJeff Nathanson
Ross LaManna
OyuncularJackie Chan
Chris Tucker
Hiroyuki Sanada
Youki Kudoh
Noémie Lenoir
MüzikLalo Schifrin
Görüntü yönetmeniJ. Michael Muro
KurguMark Helfrich
Billy Weber
StüdyoNew Line Cinema
DağıtıcıMedyavizyon
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon-Komedi
RenkRenkli
Yapım yılı2007, ABD
Çıkış tarih(ler)i5 Ekim 2007
Dilİngilizce, Mandarin, Japonca, Fransızca
Bütçe140 milyon $
Hasılat255 milyon $
Önceki filmBitirim İkili 2 (2001)

Bitirim İkili 3 (Özgün adı:Rush Hour 3), Jackie Chan ile Chris Tucker'in oynadığı 2007 yapımı aksiyon filmi. Serinin önceki filmi Bitirim İkili 2'in devam filmi olup yönetmenliğini Brett Ratner üstlenmiştir. Müfettiş Lee (Chan) ve Memur Carter'ın (Tucker), Çin Triadlarının hakkındaki gizemi çözmek için bir suikastçıyı Paris'e kadar takip etmesine odaklanıyor. 7 Mayıs 2006'da duyurulan filmin çekimleri 4 Temmuz'da Paris ve Los Angeles'ta başladı. 10 Ağustos 2007'de gösterime giren film, olumsuz eleştiriler aldı ve 140 milyon dolarlık bütçeye karşılık dünya çapında 258,1 milyon dolar hasılat elde etti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rush Hour 2 olaylarından birkaç yıl sonra, Çin Büyükelçisi Solon Han, Hong Kong Polis Gücü Başmüfettişi Lee'nin koruması olduğu Los Angeles'taki Dünya Ceza Mahkemesi'nde Triad'larla savaşmanın önemine değinmektedir. Los Angeles Polis Teşkilatı Dedektifi James Carter ise trafik polisi olarak çalışmaktadır.

Han, Çin mafyası için büyük önem taşıyan yarı efsanevi bir kişi olan Shy Shen'in nerede olduğunu açıklamaya başlayınca, karşı binadaki bir suikastçı aniden onu hedef alıp vurur ve civardaki sokaklarda birçok kişide korkunç bir paniğe neden olur. Lee tetikçiyi sokaklardaki kovalamacandan sonra köşeye sıkıştırır, ancak büyükelçiyi vuranın çocukluktaki üvey kardeşi Kenji olduğunu ɡörünce tereddüt eder ve Carter polis telsizinden olanları dinledikten sonra geldiğinde Kenji'nin kaçmasına izin verir.

Han daha sonra suikast girişiminden sağ kurtularak UCLA Tıp Merkezi'ne kaldırılır ve Lee ve Carter, kızı Soo Yung'a sorumlu kişiyi bulacağına söz verir. Han'ın kendisine bıraktığı bir zarfı almak için yerel Kung Fu ustasına gitmeleri konusunda ısrar eder, ancak öğrencilerle kısa bir tartışmanın ardından usta Yu'dan Triad'ların Soo Yung'un eşyalarını aldığını öğrenirler.

Lee ve Carter hastaneye dönerler ve Han'ı daha fazla yaralamadan önce Fransızca konuşan birkaç Çinli tetikçinin yolunu keserler. Onları yendikten sonra Lee ve Carter, Fransızca konuşan bir rahibe olan Rahibe Agnes'in yardımıyla içlerinden birini sorguya çeker. Koruması için Soo Yung'u Fransız Büyükelçiliğine götürürler ve onu Fransız büyükelçisi ve Dünya Ceza Mahkemesi başkanı Varden Reynard'a bırakırlar. Reynard ve Soo Yung neredeyse arabaya yerleştirilen bomba nedeniyle öldürülürken Lee ve Carter, bu vakayı daha detaylı araştırmak için Paris'e gider.

Paris Komiseri Revi'nin acı dolu incelemesinin ardından Lee ve Carter, Amerikan karşıtı taksi şoförü George ile tanışır ve onu onları Triad'ın saklandığı bir yere götürmeye zorlar. Carter oradayken sahne sanatçısı Geneviève ile tanışırken Lee mafya suikastçısı Jasmine tarafından kandırılır. Shy Shen hakkında bilgi sahibi olduğunu iddia eden Carter, Lee'yi öldürülmekten kurtarır.

Çift kaçmaya çalışır ancak sonunda Kenji'nin adamları tarafından yakalanır. Kanalizasyona götürülürler ve burada Kenji, Paris'ten ayrılırlarsa yaşamalarına izin vereceğine söz verir, ancak Lee, Kenji aynı şeyi Han ve Soo Yung için de söz veremeyince bunu reddeder. Kısa bir mücadelenin ardından o ve Carter başarıyla kaçarlar. İyileşirler ve her ikisinin de kendilerine bir oda ayırdıkları bir otelde dinlenirler ve Lee kısa süre sonra Kenji ile olan ilişkisini açıklar ve Kenji ile aynı şekilde Carter'ın kardeşi olmadığını söyleikten sonra tek başına devam etmeye karar verir.

Hayal kırıklığına uğramış Carter ayrılır, ancak Geneviève'i fark edip takip ettiğinde kendini yeniden toparlar. Bu arada Reynard, Lee ile tanışır ve Shy Shen'in bir kişi değil, Triad liderlerinin bir listesi olduğunu ve Geneviève'in Han'ın listeye erişimi olan muhbiri olduğunu açıklar.

İkili, Geneviève'i bulup onu öldürülmekten kurtardıktan sonra onunla birlikte otellerine kaçarlar. Jasmine tarafından saldırıya uğrarlar, ancak George onları Amerikalılara karşı kurtarır. Geneviève, Lee ve Carter'a Triad liderlerinin isimlerinin başının arkasına dövüldüğünü ve Triadlar onu yakaladığında kafasının kesileceğini söyler. Lee ve Carter, onu tüm zaman boyunca Triad'larla çalıştığını ortaya çıkaran Reynard'a getirir. Kenji, Lee'yi Soo Yung'u yakaladığını bildirmek için arar ve Geneviève'i teslim etmesini ister.

Lee, takas yapmak için Eyfel Kulesi'ne gelir ve Carter, Geneviève kılığına girerek peruk takar. Kenji, Lee'yi kılıç dövüşüne davet eder ve bu sırada ikisi bir güvenlik ağına düşer. Kenji'nin kılıcı ağı kestikten sonra Lee onu kurtarmaya çalışır, ancak Kenji, Lee'nin nezaketinden etkilenir ve onu bırakır, düşerek ölür ve Lee'yi mahveder.

Bu sırada Carter, Kenji'nin adamlarıyla tek başına dövüşür, Soo Yung'u kurtarmayı başarır ve Jasmine'i onu ikiye ayıran asansör tekerleğine tekmeleyerek yener. Kalan Triad üyelerinden kaçtıktan sonra Carter ve Lee, Geneviève'i öldürmek ve onlara komplo kurmakla tehdit eden Reynard ile karşı karşıya gelir. Ancak George, Reynard'ı arkadan vurarak onu öldürür. Polis gelince Revi, Lee ve Carter'ın çalışmalarından övgüyle bahseder, ancak ikisi de onu çift yumrukla yere serer ve Edwin Starr'ın "Savaş" şarkısı eşliğinde zafer dansıyla ayrılırlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jackie Chan - Başmüfettiş Lee, Büyükelçi Han'ın güvenlik ekibinin başı.
  • Chris Tucker - Dedektif James Carter. Carter, Büyükelçi Han'ın vurulması soruşturmasının içine sürüklendiğinde belirsiz bir suçun cezası olarak filmin başında trafik görevine atanır.
  • Hiroyuki Sanada - Kenji, Lee'nin çocukluktaki üvey kardeşi, Lee ile birlikte bir yetimhanede büyümüş ancak daha sonra suç dolu bir hayata dönmüştür.
  • Max Von Sydow - Varden Reynard, Dünya Ceza Mahkemesi'nin yozlaşmış başkanı ve Triad suç örɡütü ile gizlice işbirliği içinde olan.
  • Yvan Attal - George Cabbie, Fransız taksi şoförü.
  • Youki Kudoh - Ejderha Leydi Yasemin
  • Noémie Lenoir - Geneviève / Shy Shen, Kenji ile çıktıktan sonra Triad'lara dahil olan Fransız burlesk sanatçı.
  • Zhang Jingchu - Soo-Yung Han, Büyükelçi Han'ın kızı.
  • Tzi Ma - Büyükelçi Solon Han, Kenji'nin suikast girişiminde bulunduğu Çin'in ABD Büyükelçisi.
  • Roman Polanski - Komiser Revi (adı geçmiyor), havaalanında Lee ve Carter'a saldıran ve daha sonra yaptıkları işin övgüsünü almaya çalışan Fransız polis memuru.
  • Philip Baker Hall - Yüzbaşı Bill Diel (isimsiz), Carter'ın LAPD'deki amiri.
  • Dana Ivey - Rahibe Agnes, Carter ve Lee'ye tercüme yapan bir rahibe.
  • Henry O - Usta Yu
  • Mia Tyler - Marsha
  • Sarah Shahi - Zoe (isimsiz)
  • David Niven Jr. - İngiltere Dışişleri Bakanı
  • Sun Mingming - Kung-Fu Devi
  • Julie Depardieu - Paulette

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Serideki birinci ve ikinci filmlerin ticari başarısının ardından Tucker 25 milyon dolar, Chan 15 milyon dolar, Ratner 7,5 milyon dolar ve Nathanson 3 milyon dolar maaş aldı.[1] Ayrıca Chan, Çin ve Hong Kong'daki gişe gelirinin %15'ini ve dağıtım haklarını alarak toplam kazancını en az 53.700.000 $'a (2023'te 78.900.000 $'a eşdeğer) getirdi.[2]

Çinli basketbolcu Sun Mingming'in canlandırdığı Chan ve Tucker'ın Kung-Fu Deviyle dövüştüğü sahne, Lee'nin NBA basketbol oyuncusu Kareem Abdul-Jabbar'ın canlandırdığı daha uzun boylu siyah bir adamla dövüştüğü Bruce Lee'nin Ölüm Oyunu filminin bir parodisidir. Film, daha kısa bir Afrikalı-Amerikalı olan Tucker'ın, Sun adlı bir basketbolcunun canlandırdığı daha uzun boylu bir Çinli adamla dövüşmesini sağlayarak bu durumu altüst ediyor.[3]

Devam filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tucker 2019'da kendisinin, Chan'ın ve stüdyonun devam filmiyle ilgilendiğini söyledi.[4] Aralık 2022'de Chan, başrol için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Thompson, Anne (28 Temmuz 2007). "Ratner boasts box office prowess". Variety. 23 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  2. ^ Pooley, Jack (7 Temmuz 2021). "Jackie Chan Demanded $15 Million, 15% Of The Box Office & Overseas Distribution Rights - Rush Hour 3". WhatCulture. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  3. ^ How Bruce Lee Changed the World (television documentary). History Channel / Discovery Channel. 17 Mayıs 2009. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2022YouTube vasıtasıyla. 
  4. ^ Chloe Melas (8 Nisan 2019). "'Rush Hour 4' may be in the works". CNN. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020. 
  5. ^ "Jackie Chan Says 'Rush Hour 4' Is In The Works And Teases Drama Film He Has Directed "For Women" — Red Sea Film Festival". Deadline Hollywood. 8 Aralık 2022. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]