Yuexiu Tepesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çince: 越秀
粤秀
; pinyin: Yuèxiùshān; Jyutping: Jyut6 sau3 saan1; lit. 'Güney Dağ Görüntüsü Display' Basitleştirilmiş Çince: 越秀公园; Geleneksel Çince: 越秀公園; pinyin: Yuèxiù Gōngyuán; Jyutping: Jyut6 sau3 Gung1 jyun2; lit. 'Güney Halk Parkı' Yut Sau Shan , Yut Sau Tepesi veya Yuexiu Dağı olarak da bilinen Yuexiu Tepesi, Guangzhou,Yuexiu Bölgesi'ndedir. Bir zamanlar eski surlarla çevrili şehrin kuzey ucunu oluşturuyordu ancak surların çoğu sökülmüş ve şehir şimdi bunun çok ötesine geçmiştir. Onun arazisi şimdi Guangzhou'nun Yuexiu Park alanını oluşturur ve burası, güzel doğal çevresi ve antik yerleri de dahil olmak üzere, Guangzhou'daki en ünlü turistik yerlerden biri olmaya devam ediyor. Tepe 860,000 metrekare (9.256,96 ft2) alanı kaplar.

[değiştir | kaynağı değiştir]

Yuexiu, Mandarin adından "Yuexiu Dağı", "Yuexiu Dağı" ve "Yuexiu Shan" olarak da bilinir. Eskiden Mount Yut-Sau veya Kantonca telaffuzundan "Yut-Sau-Shan" olarak biliniyordu.[1]

Popüler yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Beş Koç Heykeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Guangzhou'nun Beş Koç Heykeli, Yuexiu Tepesi'nin üzerinde yer almaktadır. 1960 yılında 130'dan fazla granit parçasından inşa edilmiştir ve şehrin amblemlerinden biridir.

Heykel, Guangzhou'ya "Koçlar Şehri" lakabını veren ve daha önce Beş Ölümsüz Tapınağı tarafından onurlandırılan beş koçu temsil eder. Bu ölümsüzler, kuruluşundan kısa bir süre sonra şehre koç soktukları, sakinlerine nasıl pirinç yetiştirileceğini öğrettikleri ve kıtlık hayaletini sonsuza dek sona erdirdikleri söyleniyordu. Yerliler koç sembollerini iyi şanslar olarak görür.

Zhenhai Kulesi

Zhenhai Kulesi/Chen Hoi Lau[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca Yuexiu Tepesi'nin tepesinde, şimdi Chen Hoi Lau olarak bilinen Beş katlı Pagoda bulunur. Mevcut yapı 28 metre (92 ft) yüksekliğinde ve 16 metre (52 ft) genişliğindedir. 1928'de halka açıldığından beri Guangzhou Müzesi'ne ev sahipliği yapar.[2]

Lingnan'da ilk inşa edilenlerden biri olan koruma kulesi ilk olarak 1380'de sahaya dikildi. Çin efsanesi, Yongjia'nın Zhu Liangzu (Çince), Marki ve bir Ming hanedanı üyesi, Yuexiu'nun üzerinde yükselen sarı ve mor havayı gördü ve bunun yeni bir imparatorun işareti olduğu söylendi. Daha sonra dağın feng shui şeklini değiştirmek ve kehanetin gerçekleşmesini önlemek için kuleyi şehir surlarının bir parçası olarak dikti. Çin şiirinde ve sanatında ortaya çıkan çeşitli kuleler, beş kez yıkıldı ve yeniden inşa edildi.

Yuexiu Stadyumu/Yut Sau Shan Stadyumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yuexiu Stadyumu, 1950'de Belediye Başkanı Ye Jianying'in emriyle tepenin eteğindeki eski Yut Sau Shan Park Oyun Alanından yenilendi. 43,000 metrekare (463 ft2)'lık alanı kaplar. 2010'daki Asya Oyunları mekanlarından biriydi.

Stadyum sadece bir spor aktivite alanı değil aynı zamanda büyük ölçekli bir konser salonudur. Ekim 1950'deki açılışından bu yana 200 toplantı ve 280'den fazla performans sergiledi. 35,000 kişiyi ağırlayabilir.

Yeniden Kazanma Köşkü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeniden Kazanma Köşkü, 1948'de Qing İmparatorluğu'na karşı Xinhai Devrimi için daha önceki bir 1928 anıtının yerine dikilmiş kare bir köşktür. İlk köşk, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon ile yapılan savaşın ortasında yıkıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ US Navy Ports of the World: Canton, Ditty Box Guide Book Series, fly-leaf: US Bureau of Navigation, 1920 .
  2. ^ "Introduction to the Museum", Guangzhou Museum, erişim tarihi: 25 Aralık 2014 .