Yes, Your Grace

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yes, Your Grace
Oyunun tanıtım posteri
GeliştiriciBrave at Night
YayımcıNo More Robots
YönetmenRafal Bryks
BesteciCarlos Filipe Alves
Merkfolk
MotorUnity Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformMicrosoft Windows
macOS
Nintendo Switch
Xbox One
Xbox Series X/S
Çıkış
  • Microsoft Windows, macOS
    • : 6 Mart 2020
  • Nintendo Switch, Xbox One
    • : 26 Haziran 2020
  • Xbox Series X/S
    • : 10 Kasım 2020
TürRol yapma, Strateji
ModTek oyunculu

Yes, Your Grace, Brave at Night tarafından geliştirilmiş ve No More Robots tarafından yayınlanmı bir stratejik rol yapma oyunudur. Microsoft Windows ve macOS için 6 Mart 2020'de, Nintendo Switch ve Xbox One için 26 Haziran 2020'de, Xbox Series X ve Xbox Series S için 10 Kasım'da çıkış oyunu olarak çıkmıştır. Oyun, küçük bir krallığı yöneten ve seçimler yapmak zorunda kalan bir kralın gözünden oynanır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Yes, Your Grace krallık yönetmeye odaklanan bir oyundur.[1] Oyuncu, oyunu Davern krallığının kralı Eryk'in gözünden oynar ve oyun, oyuncunun karşısına çıkardığı olaylara karşı yaptığı seçimler ile ilerler. Oyun, haftalık roundlar hâlinde oynanır. Halktan insanlar kralın sarayına gelir ve kraldan belli konularda yardım isterler. Oyuncu parayı, erzaklarını ve krallığın ordusunu yönetir. Eryk, ordusu ile haydutlar, cadılar ve avcılara karşı bir savaş verir.[1]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Eryk, karısı Kraliçe Aurelea ve kızları Lorsulia, Asalia ve Cedani ile Davern krallığını yönetir. Fakat Eryk'in erkek bir çocuğu olmaması, o öldükten sonra yerine geçecek kimse kalmaması anlamına gelir ve aile bu sebep ile mutlu değildir. Aynı zamanda Radovia isimli bir barbar bir krallık Kral Beyran'ın yönetimi altında Davern'i tehdit etmektedir. Radovia, Kral Eryk'in kızı Lorsulia ile Kral Beyran evlenmezse Davern'e saldıracaktır. Fakat Kral Eryk, kızı Lorsulia'yı Atanalı Prens Ivo ile evlendirmek istemektedir. Atana, Radovia'ya göre daha zengin bir ülkedir ve büyük bir orduya sahiptir. Ivo ve babası Kral Talys, düğün için Davern'e gelir fakat Kral Talys, içtiği içkiden zehirlenir ve ölür. Prens Ivo, babasının ölümü için Kral Eryk'i suçlar ve Eryk'i Davern'e savaş açacağını söyleyerek tehdit eder. Eryk, partiye katılan bir kişiyi öldürür ve adaletin yerine getirildiğini söyleyerek Atana ile olan ilişkisini garantiye alır ve düğün devam eder.

Atana ile olan ilişkisine rağmen Eryk, Ivo'ya tamamen güvenemeyeceğini öğrenir çünkü Ivo, sürekli Lorsulia'yı taciz eden sadist ve acımasız birisidir. Davern, sadık lordlarının güvenini korumak için uğraşır ve onlar ile bir kraliyet ordusu kurmak konusunda anlaşır. Aynı zamanda Radovia saldırı için hazırlanmaktadır.

Radovia ordusu saldırmak için hazırdır ve Davern'in kapılarına gelir. Eryk, elindeki bütün gücü alır ve savunmaya hazırlanır. Fakat Atana ordusu savaşa gelmez. Eryk kendi başına savaşmak zorundadır. Fakat bir şekilde Eryk ve ordusu, Radovia ordusunu ezip geçer. Fakat savaşta Eryk çok fazla kayıp verir ve Eryk'in sancakbeyleri desteğini çekmeye karar verir.

Bu arada Ivo, bir sebepten ötürü Davern'ı cadılık ve büyücülük ile suçlayarak Lorsulia'yı yakar. Davern'i ezmesi için ordusunu göndermek istemektedir. Eryk hayatta kalmak için diğer kralların yardımını istemek zorunda kalır. Bu sırada Beryan ve hayatta kalan Radovialılar Davern'e gelir. Eryk, Radovialılar'ın ülkelerindeki iç savaştan kaçan basit mülteciler olduğunu öğrenir. Oyuncunun seçimine bağlı olarak Eryk, Radovialılar'ın canını bağışlayabilir ve kendisi için savaştırabilir ya da onları öldürtebilir. Bundan sonra yine oyuncuya bağlı olarak Eryk, Aurelea'nın sonraki çocuğunun erkek olması için bir ritüel düzenleyebilir fakat ritüel yanlış yapılırsa çocuk veya Aurelea ölebilir.

Ivo, ordusunu Davern'e götürür ve Eryk'in kalesini kuşatır. Oyuncunun yaptığı hazırlıklara bağlı olarak kayıpları fazla veya az olabilir ve Eryk'in ailesi ölebilir. Eryk, kuşatmayı kırmayı başarır ve Ivo'yu esir alır. Ivo, aslında düğünde Eryk'i zehirlemeyi istediğini fakat kadehlerin bir şekilde yer değiştirdiğini ve babası Talos'un öldüğünü itiraf eder. Oyuncu, Ivo'yu öldürebilir veya esir alabilir.

Eryk, saldırıyı batıracak kötü hatalar yapmışsa kuşatma sırasında ailesini kaybeder ve sonra kendisi ölür. Bir veliahtın olmaması Davern krallığına kaos getirir. Eğer doğru seçimler yaptıysa bir oğlu olur, ailesine zarar gelmez ve Davern Krallığı altın çağına girerken krallığı yönetir.

Geliştirme süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Yes, Your Grace, 2015'te çıkan Papers, Please ve 2012'de çıkan Crusader Kings II'den esinlenerek yapıldı.[2] Oyunun geliştirilmesi için 2015'te Kickstarter üzerinde bir kampanya başlatıldı.[3] Oyun, beş yıl içerisinde Polonya'nın bir köyünde geliştirildi fakat bu köyde kış çok sert geçtiği için geliştirici ekip sık sık elektrik kesintisi gibi sıkıntılar ile karşılaşıyorlardı ki bu da oyunun gelişimini fazlası ile yavaşlatıyordu.[2]

Çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

Yes, Your Grace Steam'de GOG'da 6 Mart 2020'de çıkış yaptı. Çıkış haftasında $600.000'lik bir gelire ulaştı.[4] Ve bunun ardından farklı dillere çevrildi. 26 Haziran 2020'de Nintendo Switch ve Xbox One için çıkışını yaptı.[5] 10 Kasım 2020'de de Xbox Series X/S için çıkış oyunu olarak çıkış yaptı.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Life, Nintendo (1 Temmuz 2020). "Review: Yes, Your Grace - A Curious Mix Of Kingdom Management And Medieval Adventure". Nintendo Life (İngilizce). 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  2. ^ a b "Yes, Your Grace's Development Adventure". TechRaptor (İngilizce). 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  3. ^ "Yes, Your Grace Review". ScreenRant (İngilizce). 6 Mart 2020. 7 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  4. ^ Kerr, Chris. "Yes, Your Grace amasses $600,000 in revenue over launch weekend". www.gamasutra.com (İngilizce). 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  5. ^ "Yes, Your Grace for Xbox One and Switch launches June 26". Gematsu (İngilizce). 12 Haziran 2020. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  6. ^ "PS5 and Xbox Series launch titles - the list". Gematsu (İngilizce). 4 Kasım 2020. 3 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021.