Yasemin Ulutaş cinayeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yasemin Ulutaş
Ölüm12 Şubat 2022
Bursa, Türkiye
Ölüm sebebiKadın cinayeti
MeslekÖğretmen

Yasemin Ulutaş cinayeti, okul müdürü Yasemin Ulutaş'ın, 12 Şubat 2022'de, Bursa'da Bilal Ağır adlı erkek tarafından öldürülmesidir.

İki ay önce boşandığı Yasemin Ulutaş'ı bir araç içinde seyretmekte iken görüp aracının önününü kesen katil, Ulutaş'ı ve o sırada aynı araçta bulunan Yahya Aydın'ı silahla vurarak öldürmüş; yoldan geçen bir kişinin yaralanmasına neden olmuştur.[1] Bilal Ağır hakkında iki defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açılmıştır.

Olay[değiştir | kaynağı değiştir]

Polis Bilal Ağır cinayet gününden iki ay önce boşandığı okul müdürü Yasemin Ulutaş'ı Nilüfer ilçesi Odunluk mahalesinde bir otomobil kullanmakta iken gördü ve önünü keserek aracı durdurdu. Katil, Yasemin Ulutaş'ı ve otomobilde bulunan Yahya Aydın'ı araçtan indirerek darbetti ve ardından tabancası ile peş peşe 17 el ateş etti. Yasemin Ulutaş sırtından, Yahya Aydın karnından, bacağından, başından vuruldu.[1] Olay sırasında sokakta bulunan 17 yaşındaki bir genç kız seken bir kurşunla yaralandı.

Olay yerine gelen polis ekipleri Bilal Ağır'ı etkisiz hale getirdi.[1] Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Yasemin Ulutaş aynı gün; Yahya Aydın ise 12 gün sonra kaldırıldığı hastanede öldü.[2][3]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinayetin hemen ardından Bursa'da kadın kuruluşları bir eylem yaptı.[4] Sosyal medya mesajlarında polis teşkilatı mensuplarının katile geçmiş olsun dilekleri iletmesi; Yasemin Ulutaş'ın üyesi bulunduğu sendikanın açıklamasında, olay anında Yasemin Ulutaş'ın yanında bulunan kişinin erkek arkadaşı değil, okul tadilatı için birlikte çalıştığı kişi olduğu belirtilerek namus vurgusu yapılması, haberin basında cinayet mağdurunun özel yaşamı ön plana çıkarılarak verilmesi eleştirildi.[5]

Dava[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilal Ağır hakkında 'tasarlayarak eski eşi öldürme' ve 'tasarlayarak öldürme' suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet, 'olası kastla nitelikli yaralama' suçundan ise 7 yıla kadar hapis cezası ile Bursa 7'nci Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Şahin, Semih; İrtem, Muharrem (13 Şubat 2022). "Boşandığı polis eşinin öldürdüğü Yasemin Ağır son yolculuğuna uğurlandı". Hurriyet.com.tr. 13 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 
  2. ^ "Polis memurunun vurduğu Yahya Aydın kurtarılamadı". Bursaduysun.com. 24 Şubat 2022. 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 
  3. ^ "Bursa'da polis memuru Bilal Ağır'ın saldırısı sonrası yaralanan Yahya Aydın hayatını kaybetti". Bursamuhalif.com. 24 Şubat 2022. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 
  4. ^ "Bursa Kadın Platformu, bir polis tarafından katledilen öğretmen Yasemin Ulutaş için eylemdeydi: "Kadınların özgürce yaşayacağı bir ülkeyi hep birlikte kuracağız"". Sendika.Org. 14 Şubat 2022. 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 
  5. ^ "Bursa'da kadınlar Yasemin Ulutaş için adalet istedi". birgun.net. 14 Şubat 2022. 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 
  6. ^ "Yasemin Ağır'ın babası konuştu: Vatanı, beni savunacak kişi beni ciğerimden vurdu". Posta gazetesi. 5 Ekim 2022. 5 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022.