Xuan kağıdı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Xuan kağıdı

Xuan kağıdı ( xuanzhi simplified Chinese ) veya Shuen kağıdı veya pirinç kağıdı, yazı yazmak ve resim yapmak için kullanılan eski Çin menşeli bir kağıt türüdür. Xuan kağıdı, hem Çin kaligrafisinin hem de resminin sanatsal ifadesini aktarmaya uygun, yumuşak ve ince dokulu olmasıyla ünlüdür.

Menşei[değiştir | kaynağı değiştir]

Xuan kağıdından ilk olarak eski Çin kitapları Notes of Past Famous Paintings ve New Book of Tangi'de bahsedilmiştir. Başlangıçta Tang Hanedanlığı'ndaki Jing İlçesindeki Xuan Eyaletinin (Xuanzhou) yetkisi altında üretildi, dolayısıyla Xuan kağıdı adı verildi. Tang Hanedanlığı döneminde, kağıt genellikle kenevir (Çin'de kağıt yapmak için kullanılan ilk lif) ve dut liflerinin bir karışımıydı.[1] Song hanedanlığı tarafından, Huizhou ve Chizhou'daki kağıt üretim endüstrileri kademeli olarak Jing İlçesine devredildi.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı üretim yöntemleri nedeniyle, Xuan kağıdı Shengxuan, Shuxuan ve Banshuxuan olarak sınıflandırılabilir. Özel olarak işlenmemiş olan Shengxuan (kelimenin tam anlamıyla "Ham Xuan"), suyu emme ve üzerindeki mürekkebin bulanıklaşmasına neden olma konusunda mükemmeldir. Bununla birlikte, Shuxuan (kelimenin tam anlamıyla "Olgun Xuan"), üretim sırasında içine işlenen potasyum şapına sahiptir, bu da daha sert bir doku, azaltılmış su emme yeteneği ve kayma gerilimine karşı daha az direnç (çok daha kolay yırtılabileceği anlamına gelir) ile sonuçlanır. ). Bu özellik, Shuxuan'ı Xieyi'den çok Gongbi için daha uygun hale getirir. Banshuxuan (kelimenin tam anlamıyla "Yarı olgun Xuan"), Shengxuan ve Shuxuan arasında orta düzeyde emilebilirliğe sahiptir.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Xuan kağıdı, büyük gerilme mukavemeti, pürüzsüz yüzey, saf ve temiz doku ve temiz vuruş, kırışmaya, korozyona, güve ve küflenmeye karşı mükemmel dirence sahiptir.[2] Günümüze ulaşan ünlü ressamların eski Çin kitaplarının ve resimlerinin çoğu, Xuan kağıdında iyi bir şekilde korunmuştur. Xuan kağıdı, 1915'te Panama Uluslararası Fuarı'nda Altın Ödül kazandı. Parşömen yapmak için Xuan kağıdı kullanıldı.

Malzeme ve üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Xuan kağıdının kullandığı malzeme, Jing İlçesinin coğrafyasıyla yakından ilgilidir. Bölgede yaygın bir karaağaç türü olan Pteroceltis tatarinowii'nin kabuğu, Xuan kağıdı üretmek için ana malzeme olarak kullanıldı.[2] Daha sonra Song ve Yuan hanedanları sırasında, diğer bazı malzemelerle birlikte tarife pirinç eklendi. O zamanlar Xuan kağıdı da bambu ve duttan yapılıyordu.

Xuan kağıdının üretimi, genel olarak 18 adımlı bir süreç olarak tanımlanabilir ve ayrıntılı açıklama yüzden fazla adım içerir. Bazı kağıt üreticileri, diğerlerinden gizli tutulan adımlar icat etti. İşlem, Pteroceltis tatarinowii'nin kabuğunun buharda pişirilmesini ve ağartılmasını ve çeşitli meyve sularının eklenmesini içerir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dianne van der Reyden; Fei Wen Tsai, Technology, treatment, and care of a chinese wood block print (PDF), Smithsonian Institution, s. 4, 2 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 14 Mayıs 2023  originally appeared as "Analysis of modern Chinese paper and treatment of a Chinese woodblock print" in The Paper Conservator, 1997, pp. 48-62
  2. ^ a b "Introduction to the Xuan Paper Making in Anhui China". China Culture Tour.com. 2019. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2019.