Xilinx

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Xilinx
Endüstritümleşik devreler
Kuruluş1984, 1990'da halka açıldı
KurucuJames V. Barnett II Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Genel merkeziSan Jose, Kaliforniya, ABD Amerika Birleşik Devletleri
Önemli kişilerRoss Freeman, Bernie Vonderschmitt
ÜrünFPGA, CPLD
Gelir3,09 milyar dolar (2019)
Çalışan sayısı4,014
Web sitesiwww.xilinx.com
Xilinx'in San Jose'deki ana merkez binası
400.000 mantık kapısı içeren Xilinx Spartan-3 FPGA

Xilinx, Inc. (Türkçe "Zaylinks" olarak okunur) (NASDAQ: XLNX), FPGA olarak bilinen, üretimden sonra ayarlanabilen tümleşik devreleri üreten dünyanın en büyük ortaklığıdır. 1984 yılında iki yarı iletken konusunda uzmanlaşmış Ross Freeman ve Bernard Vonderschmitt isimli iki mühendis tarafından kuruldu. Her ikisi de Zilog adlı bir şirkette çalışıyorlardı. Bu sırada Freeman blank tape gibi davranan ve kullanıcılara programlanabilir altyapılar sunan bir devre yapmayı planladı. Fakat Zilog' u FPGA üretmek için gerekli olan yatırımı yapmaya ikna edemedi. Bunun üzerine Zilog' dan ayrıldı ve eski iş arkadaşı olan Bernard Vonderschmitt ile takım oluşturdu. 1984 kurulan şirket 1985'te ilk ürünün sattı. Merkezi Kaliforniya'da bulunan firma, FPGA cihazlarını icat etmiş bulunuyor ve günümüzde bu cihazlara duyulan talebin yarısından fazlasını karşılıyor. Ana merkezi bugün ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Jose kentinde, Avrupa merkezi İrlanda'nın Dublin kentinde ve Asya Pasifik/Japonya merkezi ise Singapur'dadır. Ayrıca Austin/Teksas (ABD), Longmont/Kolorado (ABD), Albuquerque/New Mexico (ABD); Toronto (Kanada), Bengalor ve Haydarabad (Hindistan) kentlerinde de ofisleri bulunmaktadır. 14 Şubat 2022 tarihinde AMD şirketin tüm hisselerini 50 milyar dolar karşılığında satın aldığını duyurmuş,[1] şirketin belirtilen zaman zarfından sonra NADSAQ borsasında listelenmeyeceğini belirtmiştir. Şirketin kapatılan hisse senetleri, yatırımcılarına 1.7234 AMD hissesi ve nakit olarak dağıtılacaktır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Zilog firmasının eski çalışanı olan Ross Freeman, Bernard Vonderschmitt ve James V Barnett II tarafından 1984 yılında San Jose, ABD'de kurulmuştur

Teknolojiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Xilinx, iletişim, tüketim, savunma, otomotiv ve diğer alanlarda pek çok uygulaması bulunan FPGA ve CPLD türünde aygıtların üreticisidir. Xilinx, arabirim devreleri (CoolRunner, CoolRunner II), düşük maliyetli devreler (Spartan) ve yüksek başarımlı FPGA yongalarının (Virtex) yanı sıra PROM aygıtları gibi yan ürünler de üretmektedir.

Başlıca rakipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Xilinx'in pazardaki başlıca rakipleri Actel, Altera ve Lattice Semiconductor'dır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Xilink Satın Alma Duyurusu". 26 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2022.