Willi Resetarits

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Willi Resetarits
Resetarists 2007'de Viyana'da
DoğumWilhelm Resetarits
21 Aralık 1948(1948-12-21)
Stinatz, Burgenland, Avusturya
Ölüm24 Nisan 2022 (73 yaşında)
Viyana, Avusturya
Milliyet Avusturya
Diğer ad(lar)ıDr. Kurt Ostbahn
MeslekŞarkıcı, komedyen ve insan hakları aktivisti
Etkin yıllar1969-2022
ÖdüllerAvusturya Bilim ve Sanat Deklarasyonu Nişanı
Amadeus Avusturya Müzik Ödülü
Stubnblues (MQ 2007)
"Dr. Kurt Ostbahn, singer in retreat". Marionette, Karin Schäfer tarafından.

Wilhelm Resetarits (21 Aralık 1948 – 24 Nisan 2022),[1] bilinen adlarıyla; Willi Resetarits veya Dr. Kurt Ostbahn, Avusturyalı şarkıcı, komedyen ve insan hakları aktivisti.

Yaşamı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resetarits, 21 Aralık 1948'de Stinatz, Burgenland, Avusturya'da doğdu. Ailesiyle birlikte üç yaşındayken Viyana'ya taşındılar. Öğretmen olmak için spor ve İngilizce eğitimi alsada müzik ağır basınca eğitimini yarıda bıraktı. İlk müzik çalışmalarını 1969'da katıldığı Schmetterlinge (Butterflies) rock müziği grubuyla gerçekleştirdi. Grubuyla 1977 yılında Londra'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na "Boom-Boom-Boomerang" adlı parçayla katıldılar. 1980'li yılların ortalarında meslektaşı Günter Brödl ile birlikte yüksek egolu Dr. Kurt Ostbahn karakterini yarattılar düzenledikleri sahne çalışmalarıyla oldukça başarılı oldular. Karakter 1970'li yılların ortalarında Günter Brödl'in sunduğu bir radyo programına katılan Amerikalı müzisyenler Southside Johnny & Asbury Jukes tarafından Viyana'lı olsalar nasıl haraket edeceklerini açıklamalarıyla ortaya çıkmıştır. Radyo yayınından on yıl sonra Willi Resetarits ile birlikte kurdukları gösteri grubunun adı Ostbahn Kurti & die Chefpartie olarak şekillendi. Resetarits ayrıca Favorit'n'Blues adlı Viyana çıkışlı rhythm and blues müzik tarzının yaratıcısıydı. 2000 yılında Günter Brödl'in ani ölümüyle Dr. Kurt Ostbahn karakteriyle son bir anma turuna çıktıktan sonra Aralık 2003'te yüksek egolu karakterin artık köşesine çekilme zamanının geldiğini belirtti. Ardından 31 Aralık 2003'teki son organizasyondan sonra Dr. Kurt Ostbahn'ın "resmi" olarak köşesine çekilmesine rağmen karakter son dört gösteri için daha sahnede; 10-11 Ekim 2010 CD tanıtımı, Brödl'ün ölümünün 10. yıldönümü anısına iki konser ve 27-28 Ağustos 2011'deki ünlü "Ostbahn XI" açık hava konserinin 20. yıldönümünü kutlamasında yer aldı. Dört konserin hepsinde Resetarits/Ostbahn'a sahnede "Chefpartie" ve "Kombo" adlı iki gruptan müzisyenler eşlik etti. Viyana'da 1995'ten 1998 yılına kadar haftalık olarak yayınlanan Trost und Rat von und mit Dr. Kurt Ostbahn ("Kurt Ostbahn, Ph.D.'den Tavsiyeler") adlı radyo programında iyi bir şovmen olduğunu gösterdi. 2006 yılında tekrar radyo yayınına dönsede Dr. Kurt Ostbahn adı yerine Willi Resetarits olarak kendi adıyla program yaptı.

Yüksek egolu Ostbahn Kurti/Dr. Kurt Ostbahn karakteriyle olan çalışmalarını sonlandırsada Resetarits çok farklı müzik prodüksiyonlarıyla yine başarılı oldu. 2006 yılında Kürt şarkıcı Şivan Perwer ve Stubnblues müzik grubuyla Dünya genelinde turneye çıkarak Hırvat Halk Müziği, (geleneksel Viyana baladları) ve rhythm and blues tarzında eserler yorumladı. Ayrıca sanat dışında insan hakları aktivisti olarak çalışmalar yapmış Asyl in Not ve SOS Mitmensch adlı insani yardım örgütlerinin kurucuları arasında yer almış aynı zamanda Viyana Entegrasyon Evi'nin kurucularından ve eski başkanlarından birisi olarak görev yapmıştır. Avusturya televizyon kanallarında ve bazı filmlerde sıklıkla yer aldı.

Özel yaşamı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Lukas Resetarits (kabare sanatçısı ve TV oyuncusu) ve Peter Resetarits (ORF'de TV sunucusu) adlı iki erkek kardeşi vardır. Avrupa Parlamentosu üyelerinden Karin Resetarits yeğenidir. Resetarits, 24 Nisan 2022'de Viyana, Avusturya'da akciğer kanseri nedeniyle 73 yaşında öldü.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1996: Nestroy-Şeref Nişanı
  • 1998: Bruno Kreisky Ödülü: "İnsan Hakları" çalışmalarıyla
  • 2000: Josef Felder Ödülü (Almanya): "Ortak iyilik ve sivil cesaret" çalışmalarıyla
  • 2003: Karl Renner-Ödülü

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]