Voksel-Bazlı Morfometri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manyetik rezonans görüntüleme (MRT) kullanılarak oluşturulan uzunlamasına beyin bölümünde voksel tabanlı morfometri

Voksel tabanlı morfometri (VBM), kesitsel görüntülemelerdeki beyin yapılarının boyutu ve bu anatomik yapıların yoğunluğunun(parlaklığının) yanı sıra, biçimi ve dokusuyla ilişkili birtakım parametrelerinin nicel ölçütlerle tanımlamaya çalışır. Bu ölçümler istatistiklerde kullanılır ve diğer klinik ve deneysel parametrelerle birlikte analiz edilir .

Voksel terimi, hacimsel (Volümetrik) ve piksel (resim öğesi) kelimelerinden oluşur. Bir voksel, bir pikselin üç boyutlu eşdeğeridir. Morfometri, nesnelerin şeklinin ölçülebilir nicelikler aracılığıyla karakterizasyonudur.

İnsan beynindeki farklılıkları analiz etmek için, voksel bazlı morfometri, gri / beyaz madde veya serebral sıvı / kemik yapılarının oranları için voksel seviyesinde tüm beyin hacmini kontrol eder. İncelenen beyinlerin tüm MRI görüntüleri, verileri standart bir uzayda değerlendirmek için tek tip bir boyuta getirilir. Bu, birkaç kişi arasında karşılaştırma yapılmasını sağlar. İlk olarak, beyin görüntülerinin hizalanması ve boyutu düzeltilir: uzaydaki hizalama yer değiştirme ve döndürme ile, boyut değişikliği ise ölçeklendirme ve kesme ile yapılır. Bundan sonra, tüm beyin hacimleri aynı standardize edilmiş alandadır, yerel yapısal farklılıklar vurgulanır. Sonraki bölümlere ayırma, gri / beyaz madde veya serebral sıvı / kemik yapıları için karşılık gelen parçalarla parametrik haritalarla sonuçlanır. Haritalar, her vokselde istatistiksel olarak analiz edilir. Bu şekilde, farklı bir konsantrasyona veya farklı bir hacme sahip olan yerel yapısal farklılıklar hesaplanabilir .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

İnternet linkleri[değiştir | kaynağı değiştir]