Visočica tepesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Visoko, Bosna Hersek'teki Visočica tepesi (2013)

Visočica (Sırp-Hırvatça telaffuz: [ʋi.sɔ̌.tʃi.tsa]) (Brdo Grad olarak da bilinir (Sırp-Hırvatça telaffuz: [br̩̂dɔ ɡrâːd]) (Boşnakça: Tepe Şehir) Bosna-Hersek'teki Visoko Eski Şehri (Sırp-Hırvatça telaffuz: [ʋǐsɔkiː]) olarak bilinen bölgede yer alan 213 metre yüksekliğindeki bir tepedir.

Tepe, on yıldan fazla bir süredir, bir eski insan yapımı piramit kompleksinin parçası olduğuna dair sözde arkeolojik söylencelere söz konusu olmuştur Bu fikir arkeologlar ve jeologlar tarafından kabul görmemektedir.

Visoki Eski Şehri[değiştir | kaynağı değiştir]

Visočica tepesinden kasaba manzarası

Visoki Eski Şehri, on dördüncü yüzyılda Bosna-Hersek'teki Visoko'da (Sırp-Hırvatça telaffuz: [ʋisɔkɔ]) bulunan ünlü bir Orta Çağ kraliyet kale kentiydi. Kasabadan ilk olarak, 1 Eylül 1355'te, Bosna'lı I. Tvrtko'nun genç bir ban iken yazdığı "in castro nosto Visoka vocatum" tüzüğünde bahsedilir.[1] Kasaba, o yıl imzalanan Türk-Macar anlaşmasında bahsedilmediği için 1503'ten önce terk edilmiş olduğu kabul edilir.[1] 1626 yılında, Đorđić Visoki'yi terk edilmiş kasabalar arasında listeledi.[1]

Sözde bilimsel piramit iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Visočica tepesi, bir grup antik insan yapımı piramidin en büyüğü olduğu şeklindeki bilimsel olarak desteklenmeyen bir görüşü ardından düzenlenen kampanyaların ardından Ekim 2005'te uluslararası arenada büyük ilgi gördü. Bu fikir, o zamandan beri bölgeyi bir turizm destinasyonuna dönüştürmeyi amaçlayan Houston merkezli gurbetçi Bosnalı yazar ve iş insanı Semir Osmanagić'in çalışmaları sonucunda ortaya çıktı.

Tüm bilimsel araştırmalar, Visočica Tepesi ve çevresindeki tepelerin flatironlar olarak bilinen doğal jeolojik oluşumlar olduğu sonucuna varmıştır ve hiçbir bilimsel çalışma Bosna'da insan yapımı piramitlerin varlığını göstermemiştir.[2][3][4] Bazı arkeologlar, Bosnalı yetkilileri piramidi destekledikleri şu sözlerle eleştirdi: "Bu plan, şüphesiz bir halk için acımasız bir aldatmacadır ve gerçek bilim dünyasında yeri yoktur."

2017 itibarıyla Osmanagić, projesini Visočica'da yürütmeye ve tepeyi, özgür enerji ve eski astronotlar gibi uzun süredir devam eden bilimsel olmayan kavramlara bağlamaya devam etmektedir.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Povijesno područje – Stari grad Visoki". Commission to Preserve National Monuments of Bosnia and Herzegovina. 3 Nisan 2009. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2011. 
  2. ^ Pyramid No More 21 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sub Rosa, Issue 6, Oct 2006.
  3. ^ The great Bosnian pyramid scheme 12 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Anthony Harding, British Archaeology November/December 2006
  4. ^ John Bohannon, Mad About Pyramids 3 Nisan 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Science Magazine, 22 September 2006.
  5. ^ Austin (1 Mart 2017). "'Ancient pyramid' discovery key to Nikola Tesla's communication with aliens, says expert". The Daily Express. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]