Vikipedi tartışma:Kategori/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kıtaların kategorileri (mesela Kategori:Amerika) baya karışık. başka Vikipedilerden örnek almağımız lazım. Ben birkaç kategori yaratmak isterdim fakat onların adlar konusunda emin değilim:

Amerika ülkesi (devletten daha yaygın)
Amerika ülkeleri
Amerika devleti
Amerika devletleri

desek acaba ?! Ya da başka bir fikir varmı ? Sizler ne dersiniz ?

Kategori:Ülkeler var, Kategori:Devlet de var... katpatuka 10:54, 15 Ağustos 2005 (UTC)

Kategori Sistemi[kaynağı değiştir]

"Kategori:Ana kategoriler" en üst kategori. Ama onun da üstünde üst kategorisiz "Kategori:Kategoriler" olmalı. İngilizce vikipedi'den örnek alıyorum. Çünkü kategori sistemimizde bir boşluk var ve rahatsız ediyor. "Kategori:Kategoriler"i açıyorum umarım bir karışıklığa neden olmam. --TuLûAt 00:38, 20 Nisan 2006 (UTC)

Yanlış Kategorilendirme[kaynağı değiştir]

Bazı arkadaşlarımızın yanlış kategorilendirme yapmaları canımı sıkmaya başladı. Kategori kılavuzu meselesi önem kazanıyor. Kullanıcı:Timurberk

Bir kategorinin kaç üyesi olmalı?[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki ilk iki mesaj Vikipedi tartışma:VikiProje taslak sınıflandırma sayfasindan buraya kopyalandı.--İnfoCan 19:44, 2 Kasım 2006 (UTC)

Biliyorum yeri değil ama benzer bir konu olduğu için sorayım, kombine kategoriler oluşturmak konusunda bir sayısal kuralımız var mı? "Patagonyalı dondurmacılar" gibi ülke x meslek kombinasyonları da ancak belli bir sayının üzerine çıkılınca açılmalı. Bu sayı konusunda bir fikri olan var mı? Konuyu dağıtmamak için bu soruyla ilgili yazışmalar başka bir sayfaya kaydırılabilir. --İnfoCan 18:38, 2 Kasım 2006 (UTC)
İnfoCan, kategori konusu daha farklı bir yapı, tartışma bu sayfada devam edebilir. Ayrıntılı düşünmedim ama aklıma gelenler; canlılarla ilgili maddelerde bazı durumlarda çok fazla boş alt kategori açılıyor ama sanki bu şekilde açılması daha mantıklı. Fakat senin söylediğin gibi, bazı durumlarda da çok gereksiz kategoriler açılıyor bunu bende yapıyorum. Özellikle ingilizce vikipediden çeviri yaparken, ayrıntılı bir kategori açıyorum ama bunu açmak için 3 kategori açıyorum ve hepsi sadece bir kategori içeriyor. Çok kesin bir kural olmamakla öneri tarzında birşeyler yazılabilir, çok gerekli olmadıkça bir kategori 4-5 maddeye ulaşmadan alt kategori olmasın gibi bir fikir belki güzel olabilir fakat bunun canlılar ile ilgili kategorilere uygulanması çok sert olabilir. Fakat konu ayrıntılı olarak kategori tartışma sayfasında tartışılırsa çok daha güzel olur. --Ugur Basakmesaj 18:58, 2 Kasım 2006 (UTC)

kategori yardım[kaynağı değiştir]

merhaba,

Go ana kategorisi içinde "Go açılışları" kategori olarak gözüksün fakat "Go açılışları" kategorisi seçildiği zaman "Fuseki" kategorisi açılsın istiyorum. Denediğim yollar başarısız oldu, nasıl yapabilirim? Teşekkürler.. Kadeem 08:32, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Oldumu bir bak bakalim Kategori:Go.--Plenumchamber 14:20, 16 Mayıs 2007 (UTC)
Pek olmadı gibi. "Fuseki" "Go açılışları"nın içinde olmamalı. Benim istediğim ikisi ayrı ayrı gözüksün ama "Go açılışları" seçildiği zaman "Fuseki" kategorisi ekrana gelsin. Teşekkürler. --Kadeem 14:27, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Türkçe Vikipedi'de Kategorizasyon Sorunsalı[kaynağı değiştir]

Kategorizasyonun amacı nedir? Aralarında çeşitli ilgi ve benzerlikler bulunan maddeleri bir arada gruplandırarak, benzeşen diğer maddelere kolayca erişim sağlamak değil midir? Bu bağlamda kategorizasyonu önemli kılan temel ögenin madde olduğu gerçeği kaçınılmazdır. Öyleyse bana maddelerden, ana kategorileri arındırmanın mantığını izah edebilir misiniz? Kategorizasyonda öncelikler ana kategorilere aittir ve bu mümkün olduğunca değişmemelidir. Özel isimlerle oluşan kategoriler ise, adı üstünde özel durumlar neticesine oluşmak durumunda kalmış olan ve genelleyici olmayan kategorilerdir. Şimdi size çeşitli örneklemelerle bu konuyu anlaşılır bir şekilde ifade etmeye çalışayım.

Ana kategorilere örnekler:

Özel isimlerle oluşan kategorilere örnekler:


Öncelikle özel isimlerle oluşan kategorilerin, oluşma sebeplerine değinelim. Misal vermek gerekirse, bir video oyunu firmasının adını kategori yapma ihtiyacı, o firmanın birden fazla alanda (yapım, dağıtım); birden fazla ülkede (Almanya şubesi, İngiltere şubesi gibi) faaliyetlerde bulunuyor ve de çok sayıda ürün vermiş olmasıyla orantılıdır. Yine holding isimleriyle oluşturulan özel kategoriler, bu holding şirketlerinin barındırdıkları grup firmalarının, faaliyet gösterdikleri sektörlerin sayılarının fazla olmasıyla açıklanabilmektedir. Bu safhaya kadar her şey usulüyle yürümekteyken, maddelerin yalnızca bu özel isimli kategorilerle işaretlenip, diğer ana kategorilerin temizlenmesi sorunsalı ile karşılaşmaktayız.

Bir araştırmacı, bu şekilde işaretlenmiş madde sayfasına dahil olup benzer maddelere ulaşmak istediğinde bir sıkıntı oluşmaktadır. Çünkü sayfanın altında yer alması gereken ana kategoriler, maddeden çıkartılıp özel isimli kategoriye ilave edilmiş durumdadır. Oysa araştırmacı sayfaya girdiğinde; misal araştırdığı firmanın kaç yılında, nerede kurulduğunu, hangi sektörde iş yaptığını en altta yer alan kategoriler bölümünde görmek, benzer bilgilere sahip diğer firmalara da bu kategoriler vasıtasıyla çabucak ulaşma derdindedir.

Ana kategoriler yalnızca maddeleri sınıflandırmada kullanılmalıdır, özel isimli kategorileri sınıflandırmada değil. Bu iş içinse İngilizce Vikipedi'deki örneklerinde olduğu gibi, özel isimli kategorilerin ayrıca sınıflandırılması gerekmektedir.

Özel isimli kategorilerin sınıflandırılmasına örnekler:

ile Holdingler> Holding şirketlerinin isimleriyle oluşan kategoriler

ile Video oyunu şirketleri> Video oyunu şirketlerinin isimleriyle oluşan kategoriler

ile Japon şirketleri> Japon şirketlerinin isimleriyle oluşan kategoriler

Bu konunun tartışılmasını ve önerdiğim şekilde karara bağlanmasını arz ederim. Aksi takdirde madde sayısı gün geçtikçe arttığından, önümüzdeki yıllarda bu şekilde düzenlemek gerektiğinde, ortaya çok daha büyük bir iş çıkmış olacaktır.

Son olarak ota, böceğe özel isimli kategori oluşturmanın gereksizliğini sergileyen bir örnek vermek istiyorum:

Bu imzasız yazı 85.107.219.21 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Gerçekten önemli bir konuya değinilmiş. Kategorizasyon konusu bir düğüm haline gelmeden önce çok emek gerektiren bir çalışmayla yeniden düzenlenerek uygun hale getirilmelidir. Bu konuda özveriyle çalışan Kullanıcı:Dünya vatandaşı, bazen hatalar yapabiliyor. Bu çalışmanın organize edilmesi için Vikiçizer'e başvurabileceğimizi düşünüyorum, çünkü yeterince deneyimli. Elbet sadece onun katkısıyla olmaz, destek de gerekli.  Levent İleti Katkılar   20:31, 7 Mart 2010 (UTC)
  • Kullanıcının anlattıkları doğrudur. Türkçe vikipedide özel isimli kategorilerin sınıflandırılması hiç yok değil, birtakım düzenlemelerle eksiklikleri giderilebilir. Gereksiz kategorileri temizlemek de gerekiyor. Ancak bu konuda yazılı ya da teamüle dayalı kurallaşma gerekli...Birincisi Dünya vatandaşının açtıklarını silmekle biteremeyiz, ulaşabilen varsa bu hususta uyarılmalı. İkincisi özel isim kategorilerine tüm üst kategorileri doldurmaktan vazgeçmek ve olanları doğru eklemek gerekli, üçüncüsü gereksiz kategorileri temizlemek gerekli...
  • Bunları yapsak bile sürekli değiştirmek/düzenlemek/silmekle görevli çok hızlı ve günlük giren bir kullanıcı olmalı ki Dünya vatandaşına yetişsin:)
  • Dünya vatandaşına ulaşabilirsek gerisi kolay, işbirliği ile halledilir, ben ulaşmaktan umudumu kesiyorum...
  • Kategorilerin rastgele açılmamasını kurala bağlamak hususunda görüşler okumak isterim....Vikiçizer 20:47, 8 Mart 2010 (UTC)
  • Bu konu beni de uzun zamandır rahatsız etmekte. Kullanıcı:Dünya vatandaşı ile bu konuda diyaloğa girmeye çalışmıştım [1] ama mesaj sayfasına ve katkılarına bakarak görebilirsiniz, mesajlarına kesinlikle cevap vermiyor. İzlediği kuralları açıklamıyor, topluluktan bu konuda gelen şikayet veya sorulara da tepki vermiyor. Ben de bir örnek vereyim, İsviçre maddesini kategori:İsviçre kategorisine koyuyor, bu tamam, ama İsviçre maddesinde bulunması gereken kategori:Avrupa ülkeleri'ni de kategori:İsviçre'ye koyuyor, yani İsviçre maddesinin tek kategorisi olarak kategori:İsviçre kalıyor. Dünya Vatandaşı'nın düzenli olarak yaptığı bu uygulama bence hatalı. Maddesiyle aynı isimli kategoriler konusunda bir yönerge geliştirmemiz gerekiyor. Dünya Vatandaşı'nın kendi başına buyruk gitmesini bugüne kadar tolere ettik ama bunun eninde sonunda sona ermesi gerekecek. Belki de o gün geldi. Hele kural üzerinde anlaşalım, ondan sonra kurala uyulması konusuna gelebiliriz. --İnfoCan 22:04, 8 Mart 2010 (UTC)
İnfocan'a kesinlikle katılıyorum... --Rapsar 17:50, 10 Mart 2010 (UTC)
  • Dünya vatandaşı'nı günah geçisi ilan etmeyelim ama her ne kadar çalışkan olsa da biraz ketum olduğu açık mesajlara yanıt vermek konusunda. Elbette pek çok hatalar yapıyor. Ben de yukarıdaki görüşlerin pek çoğuna katılıyorum. Ama İnfoCan'ın gösterdiği ülke örneği hariç :) bunu oluşturulacak kuralın tartışma sayfasında söylemek daha doğru olurdu ama ben yine de paylaşmak isterim. Ülke maddelerine eklenecek kategoriler aşırıya kaçmaya çok meyillilerdir. Bu nedenle ülke maddelerine has bir uygulama olarak maddede yalnızca ülkenin adını taşıyan kategoriyi kullanmak düzen açısından aksine daha yararlı olacaktır yoksa "xxxx üyesi ülkeler, yyy üyesi ülkeler, zzz'ye katılan ülkeler, ttt'yi yapan ülkeler, fff'ye eden ülkeler" derken maddenin içeriği kadar bir de kategori bölümümüz olur. Kategori açma işinin bence öncelikle dar alanlarda önüne geçilmelidir. Yukarıda verilen film örneğinde (ya da benzeri olarak kitap, oyun, kişi adları gibi) olduğu gibi. --Stambouliote ileti 18:07, 10 Mart 2010 (UTC)
  • Hangi tür maddelerin çok fazla sayıda kategorisi olur diye bir tahminde bulunmayız. Bazı kişiler de epey sayıda kategori yaratıyor. İstisnaları olan bir kuralla baş edemeyiz, kural basit bir prensibe dayanmalı.
Yukarıda verdiğim İsviçre örneğinin tersliği konusunda ısrarcıyım. İsviçre maddesinin sonunda, maddenin sadece İsviçre kategorisine ait olduğunun belirtilmesi okuyucu için ancak kısmen yararlıdır. İsviçre'ye ilgili diğer maddelere geçiş yapmasını sağlar, ama kategori ağacındaki daha genel kavramlara doğru gitmesini bir adım geciktirir. (Matematikte 2 sayısının çift sayılar kümesine ait olduğunu söylemek yerine "2" kümesine ait olduğunu söylemek gibi bir şey bu.) Keza, Kategori:Avrupa ülkeleri'ine bakan bir okuyucu, İsviçre maddesini yerine Kategori:İsviçre'yi bulması beklenti dışıdır ("counterintuitive" demek istiyorum). Belki İsviçre'yle ilgili çok madde açılmış olduğu için bir de Kategori:İsviçre açılmış olabilir, ona bir itirazım yok, o takdirde Kategori:Avrupa ülkeleri altında hem İsviçre maddesi, hem de Kategori:İsviçre bulunacaktır. Ama Kategorilerle maddeleri karıştırmayalım. İçiçe girmiş kategoriler bir noktada maddelerle son bulmalıdır. En üst düzey kategoriler (Kategori:Ülkeler) daha küçük kategorilere bölünebildiği için (Kategori:Avrupa ülkeleri, Kategori:Asya ülkeleri, vs.), onların maddeler içermesini beklemeyiz. Ama Kategori:Avrupa ülkeleri'nin kapsadığı şeyler öncelikle maddeler olmalıdır, çünkü daha fazla bölünebilecek bir küme değildir bu. --İnfoCan 21:27, 12 Mart 2010 (UTC)