Vikipedi tartışma:Günün seçkin resmi/SSS

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa Vikipedi:Köy çeşmesi, Vikipedi:Danışma masası, Tartışma:Ana Sayfa gibi sayfalarda Vikipedi:Günün resmi bölümü için sıkça sorulan soruları ve cevaplarını içermektedir. Vikipedistlerin aynı soruları tekrar tekrar cevaplayarak enerjilerini harcamalarını önlemek amaçlıdır. İlgili politika ve yardım sayfaları:

Günün resmi bölümünün adı Günün fotoğrafı olması gerekmez mi?[kaynağı değiştir]

Evet kimi zaman başlık adında "fotoğraf" kelimesinin bulunması daha uygun olabilir.

Ancak...

Vikipedi'de fotoğrafın yanında tablo, çizim, diyagram, grafik vb. gibi bir çok medya türü bulunmaktadır ve bütün bunlar anasayfaya çıkabilirler ve zaten çıkıyorlar da. Fotoğraf kelimesini kullanmamız diğerleri için kesinlikle uygun olmayacaktır. Ancak resim kelimesinin kullanılması fotoğraf için de uygundur. Çünkü birçok kişi tarafından Türkçede otorite olarak sayılan TDK ve Dil Derneği sözlüklerinden ayrıca Vikisözlükten görüleceği üzere resim kelimesi bütün bunları kapsayabilecek genel bir kelimedir. "Resim" sözcüğü ile "fotoğraf" sözcüğü birbirlerinin yerini tutabilmektedir.

Bu sebeple "resim" kelimesinin kullanımı tercih edilmektedir.

"Resim" kelimesi yerine başka bir kelime kullanabilir miyiz?

Vikipedi "resim" kelimesinin kullanılmasında ısrarcı değildir ve elbette başka bir kelime kullanılabilir.

Ancak...

Yukarıda sayılan örnekleri de kapsayan genel bir kelime olmaldır. Nitekim "Günün görüntüsü" gibi teklifler gelmiş olsa da Vikipedi topluluğu tarafından yeterince ilgi görmemiştir.

Bazı resimler ABD propagandası içermiyor mu?[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de ABD kaynaklı birçok resim bulunur ve kimileri anasayfaya çıkar.

Ancak...

Bunların hiçbiri propaganda amaçlı değildir. Eğer böyle bir düşünceniz varsa ilk önce Vikipedi:İyi niyet olduğunu varsaymak politikasını okumanızı tavsiye ederiz. Vikipedi'deki her değişiklik ilk önce iyi niyet politikası çerçevesinde değerlendirilir.

Ama hep ABD'ye ait resimler Ana sayfaya çıkıyor.

Bunun sebebi belli bir yere odaklanmak değildir, tamamen teknik bir durumdur. Ana sayfaya sadece ve sadece Vikipedi'nin uygun kabul ettiği özgür lisanslı resimler çıkabilir, bunlardan biri de Kamu malı lisansıdır. Büyük çoğunlukta bulunan ülkelerin aksine ABD Hükümeti, Ordusu gibi kurumlar kendilerine ait resimleri kamu malı ilan etmiştir. Bu sebeple Vikipedi'de çokça ABD kaynaklı resim bulunur ve bunlardan pek azı Ana sayfaya çıkmıştır. Diğer devletler kendi çalışmalarını telif hakları saklı olarak yayımladıkları için Vikipedi'de Adil kullanım politikasına uydukları sürece kalabilirler. Bu politika da bu tür resimlerin maddeler dışında kullanılmasına izin vermez.

Günün resimlerini kim seçiyor?[kaynağı değiştir]

Günün resimleri Vikipedi topluluğu tarafından seçilen seçkin resimler arasından, Vikipedistlerin öneri, yorum ve gösterdikleri adayların yardımıyla Seçkin İçerik Sorumlusu tarafından seçilir.