Vikipedi tartışma:Günün maddesi/Arşiv1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Tarihte bugün olan olaylar arasında en önemlisi seçilmeli ve makalesi konulmalıdır. --Timurberk
Bu fikrime cevap gelmedi. --Timurberk 18:49, 20 Temmuz 2006 (UTC)

Kolay makale eklemek icin Şablon:Makale uzerinde calisiyorum. Citrat

birçok aday makalede henüz yazılmamış başlıklara bağlantı olmasını biçimsiz buluyorum, insana bir eksiklik hissi veriyor.. en azından ilk paragrafındaki linklerin dolu olmasını şart koşsak? --spAs 16:46, 23 Eylül 2005 (UTC)

On sayfada olmasi hos gozukmuyor, haklisin. Makalelerin iclerinde bundan kacinmak mumkun degil; uzun bir sure... Citrat

Fransa'da başkaldırısı yerine Fransa başkaldırısı ya da Fransa'da başkaldırı yazılması lazım. Prosure 06:42, 8 Kasım 2005 (UTC)


  • İyi kötü ana sayfaya renk katıyor, ama kimse yeni aday makale eklemiyor. Ana sayfaya koyacak makale bulmakta çok zorlanıyoruz, arkadaşlar lütfen beğendiğiniz nitelikli, çok kısa olmayan, ilginç ve tarafsız makaleleri aday olarak girin ki ana sayfaya taşıyalım. Selamlar... - Kubra 08:08, 7 Ocak 2006 (UTC)

Necip Fazıl makalesi haftalardır burada duruyor. Neden yayınlanmadığını da kimse yazmamış. Yayınlamayacaksanız kaldıralım o makaleyi. Ruzgarmesaj 21:41, 27 Ocak 2006 (UTC)

Gerçekten de Necip Fazıl makalesi uzun zamandır orada duruyor, neden ana sayfaya alınmadı bilen var mı? Mdakin 12:32, 1 Şubat 2006 (UTC)

  • Merhabalar,

Makalede bazı sorunlar mevcut, genel olarak kelimeler ve tarafsızlık sorunları. Birkaç defa uygun hale getirmeye çalıştı bazı arkadaşlar (ben de dahil olmak üzre) fakat bir türlü tam anlamıyla tarafsız ve sorunsuz hale gelemedi. Kayıtlı bir şecereyle, Alâüddevle devrinin Şeyhülislâmı Mevlâna Bektût Hazretlerine dayanan ve Osmanoğullarından daha eski bir familya olan Dülkadiroğullarına bağlı "Kısakürekler" soyuna mensuptur cümlesini örnek olarak gösterebilirim, hazretler taraflı bir ibare iken, familya kelimesi aşiret/aile mânâsında kullanılmış ki bu uygun bir Türkçe kullanım değil. Bence kaldırılabilir, sonuçta herkes kaldırabilirdi, kimse kaldırmamış. Diğer arkadaşlar, kullanıcılar veya yöneticiler niye kaldırmadı bilmiyorum, ama şahsi olarak ana sayfaya taşımamam ve ordan da kaldırmama nedenim şu: "Bu makale şu an ana sayfa için biraz sorunlu, fakat konusu olan kişilik büyük bir şahsiyet. Aday makaleler biraz daha göze çarpıcı, belki birileri gelip de sorunlarını düzeltir, hem makale güzelleşmiş hak ettiği değere kavuşmuş olur hem de ana sayfaya taşınabilecek bir hal almış olur". Teşekkürler, saygılar... - Kubra 13:04, 1 Şubat 2006 (UTC)

Kübra, makaleyi yazdıkların doğrultusunda biraz değiştirdim, malesef siyasi hayatımızı etkileyen kişiler için tarafsız yazı bulmak oldukça zorlu bir iş :) İsteyen arkadaşlar biraz daha düenleme yapabilir. Mdakin 14:48, 1 Şubat 2006 (UTC)

Aday girişi...[kaynağı değiştir]

Herkese kolay gelsin...

"Yöneticiler tarafından" aday gösterilmesi gereken "günün makalesi" adaylarının tamamen yöneticiler tarafından eklendiğini ve aday makalelerin iyi bir elemeden geçtiğini düşünüyor musunuz ? Derdimi yanlış anlatmak istemem; herkesin emeğine ve katkısına (büyük ya da küçük) saygım var ama yapıcı eleştiri hakkım da vardır, değil mi ?

Her ne kadar güncel olsalar da Şero ile ilgili olan ve "kısa ama pek de iyi yazılmamış" maddenin ve Harry Potter ile ilgili iki maddenin birden günün makalesi adayı olması pek de iyi olmamış:

  • Tüm maddelerin konuları da o kadar güncel ve bilindik ki, bunların günün makalesi olarak kendi konularına ne kadar bilinmedik, ilginç, dikkate değer açılımlar getirdiğinden şüphe etmek gerekir.
  • "Harry Potter" kategorisine ait iki makaleden "Draco Malfoy" için söylenecek yok: gerçekten de iyi yazılmış. O zaman, zaten iyi yazılmış ve Harry Potter dünyasına etkin bir giriş sağlayan bir makale varken, "Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu"na gerek var mı ? Bir de günün makalesi olmayı konusu ve başlığı itibarı ile çok daha fazla hak edecek bir "Harry Potter" maddesi yazıldı ve günün makalesi olarak kullanıldı mı, acaba ? Bu soruyu gerçekten bilmediğim için sordum.
  • Şero ile ilgili maddeye gelince, hazırlayan kusura bakmasın ama Şero hayranları bu maddeye gücenebilir: Vikipedi'ye hiç uymayan, konuşma dili gibi bir tarzla yazılmış; Şero ile ilgili görüşleri, yorumları derleyen hiçbir dış bağlantısı yok; maddenin yazılışında bir düzen yok; okuyanın Şero'ya ilişkin ilginç, az bilinen, bu kadar gözde bir "karşı-kahraman" hakkında öğrenmekten heyecan duyacağı bir içerik yok.

Hal böyle olunca, çok da haketmeden adaylığa konulmuş yazıların (burada "Draco Malfoy"u bir kenara gene de ayırıyorum ama eğer bir "Harry Potter" maddesi günün makalesi oldu ise, onu da dahil ediyorum), örneğin şu anki listede yer almış diğer yazıların zamanını çaldığını düşünüyorum.

Bizzat ilgilendiğim birkaç maddeyi buraya ekliyorum; umarım sakıncası olmaz. Pek emek sarfedilmiş (başka herkesi tenzih ederim: herkesin emeğine ve samimiyetine inanıyorum), ana dilin kullanımına dikkat etmeye çalışılmış, hataları muhakkak ki olmasına rağmen "hatasızlık" özeni ile yazılmış yazılardır.

--Doruk Salancı 17:16, 2 Şubat 2006 (UTC)


Olayı 2 aşama olarak görmek lazım.
  1. Vikipedi:Günün makalesi sayfasına aday maddelerin eklenmesi.
  2. Aday maddeler arasından 3 tanesinin yöneticiler tarafından Ana Sayfaya taşınması.
1. aşamayı herkes istediği maddeleri koyarak yapmaktadır. Burası hepimizin sorumluluğundadır. Bazen buradaki aday maddeler azalmakta ve zor anlar yaşanmaktadır ve 2. aşamanın yapılması zamanı geldiğinden herhangi bir yönetici acil bir madde aktarabilmektedir. 2. aşama, ön sayfa koruma altında olduğu için sadece yöneticiler tarafından yapılabilir. Bu Vikipedi için bir görev olarak yapılmaktadır. Mümkün mertebe adaylığa konmuş her madde ön sayfaya taşınmaya çalışılmaktadır. Bunun sebebi o maddelerin iyi bir madde olmasından ziyade, az sayıda olduğumuzdan ve buraya emek veren insanların isteklerini kırılmaması içindir. Çok problemli ya da bozuk maddeler elbetteki taşınmamaktadır. Yani buradaki işleyiş çok amatördür.
İdeal çözüm: İleride kullanıcı sayımız artıp, Vikipedi ansiklopedi bilinci oluşmuş katılımcılar artınca, maddeler bir oylamadan geçirilebilir. Ve oylama periyodundaki en iyi 3 madde ön sayfaya gider.
Yani daha o madde buna göre iyidir ya da bu aday maddede bazı içerik eksikliği vardır falan gibi bir lükse ulaşacak kadar zaman ayırılabilecek destek ve yardım mevcut değildir maalesef. --Dbl2010 17:44, 2 Şubat 2006 (UTC)

Günün makalesi bölümünde kendimizin makalesini görmek bizi mutlu eder. Ana sayfa en çok ziyaret edilen sayfadır. Ben diyorum ki Türkçe Vikipedi'de içerik için takım çalışmalarını, yani proje ve portal çalışmalarını desteklemek lazım. Proje ve portallarda yer alan maddeler için bir öncelik tanıyalım, ya da belli bir kota koyalım. Birlikte çalışmayı özendirelim. Ha aramızda iyilik yap, denize at diyen arkadaşlarımız da çok. Ama bazı çalışmaları tatlı bir oyun havasına soksak faydalı olur. --Timurberk 21:15, 11 Şubat 2006 (UTC)

  • Belirli gün ve haftalar ile ilgili makalelerin öncelikli olması taraftarıyım. Örneğin: [1] (kaynak: [2])

Okulda öğretmenler öğrencilere ödev verecek, gidin şu gün veya hafta ile ilgili bilgi bulun diye, öğrenciler de Google'daki aramalarda üst sıralarda çıkan Vikipedi'ye gelecek. Alın size geleceğin Vikipedikolik adayları. Biraz stratejik düşünelim dimi? :))) --Timurberk 01:59, 24 Şubat 2006 (UTC)

Proje çalışmalarını destekleme yönündeki fikrime de henüz cevap yok. --Timurberk 18:49, 20 Temmuz 2006 (UTC)

Çanakkale Savaşı[kaynağı değiştir]

18 mart günü bildiğiniz gibi tarihimizde önemli bir gün. Bu nedenle Çanakkale savaşı maddesini ana sayfa da görmek isteriz.--AbSar 11:43, 18 Mart 2006 (UTC)

Ne zaman değişiyor?[kaynağı değiştir]

Kaç gündür aynı şeyler var, Kızıl Rahip, vs. Ne zaman değişecek? Yoksa değiştirmiyor muyuz artık?--Yolcu 22:57, 6 Nisan 2006 (UTC)

Bu sefer biraz uzun kaldı, haklısınız. Normalde 3 günde bir değiştirmeye çalışıyoruz, fakat dalgınlık işte ^_^ Ne yazık ki daha günün maddesi için standart üretemedik, fakat yakında yapılacaklar arasında, şimdilik daha önemli teknik konuları düzeltmeye çalışıyoruz. İlgi ve uyarınız için teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 06:28, 7 Nisan 2006 (UTC)


üstteki mesajların ardından bir ay geçmiş ve gene anasayfada aynı şeyler uzun süre kaldılar. bu konuda bir anasayfa vikiprojesi yapılamaz mı? ben görev almaya talibim. Süleyman Habib 18:27, 13 Mayıs 2006 (UTC)

  • Proje yapılabilir. Ne yazık ki aday gösterilen madde sayısı da çok az... bu sıralar biraz fazla kalmasının nedeni Linux Özgür Yazılım Şenliği idi - Vikipedi'nin orada tanıtımı yapılmıştı biz de bir nevi jest yaptık diyebiliriz. Ana sayfa dinamik içeriğin 3 gün olmasına rağmen güncellenmediğini gördüğünüzde lütfen o an online olan bir yöneticiye mesaj atın. - Noumenon 20:12, 13 Mayıs 2006 (UTC)


vikipedi IRC kanalı var mı? oraya da mesaj atılabilir. ingilizce wiki'de bu konuya büyük önem veriliyor. Süleyman Habib 10:12, 14 Mayıs 2006 (UTC)

Günün maddesi olarak seçilenlerin arşiv listesi varmı acaba? Önceden seçilenleri bir daha aday göstermememiz için faydalı olur galiba. --Pinar 06:39, 7 Nisan 2006 (UTC)

Şablon:Ana sayfa dinamik içerik sayfasinin gecmisinde tum basliklar gorulebilir ama bence bazi basliklarin tekrarlanmasinda sakinca yok. Genelde farkli basliklarin olmasina ozen gosteriyoruz ama onerilen baslik sayisi az. Citrat 06:51, 7 Nisan 2006 (UTC)

Aday Maddeler[kaynağı değiştir]

Kendi yazdığım Albümin maddesi bence güzel oldu, ama bu konuda sübjektifim. Ön sayfaya uygun olduğunu düşünen birisi varsa maddeyi adaylığa getirsin. --İnfoCan 20:42, 23 Mayıs 2006 (UTC)

Maddenin orjinalliginden eminseniz, adayliga surebilirsiniz. Ilgilenenler elestiri yapacaklardir. Gordugum kadari ile oldukca guzel olmus. Elinize saglik~ Citrat 03:59, 24 Mayıs 2006 (UTC)

peynirli tombi[kaynağı değiştir]

Simon alınmasın ama Peynirli tombi maddesinin ön sayfa için çok uygunsuz olduğunu düşünüyorum, teknik olarak yeterli değil, gerekli önemi haiz bir konu değil ve yazım biçiminde de hatalar var. --Süleyman Habib 21:18, 22 Temmuz 2006 (UTC) Aynen katılıyorum. Ana Sayfa'ya uygun bulmuyorum.--İnfoCan 19:00, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Ama resimi olan her şey alınabilir.Almamak yüzeysel olur.--Simon Bolivar 20:34, 23 Temmuz 2006 (UTC)

On sayfaya alinmasi icin tek kriter resim degil, hatta resim kesinlikle sart da degil. Daha once Southpark on sayfaya alinmisti; bu maddeyi Gunun maddesi icin onermek hem maddenin olgunlugu acisindan hem de sure acisindan erken diye dusunuyorum. Citrat 02:32, 24 Temmuz 2006 (UTC)

2006 İsrail-Lübnan Krizi[kaynağı değiştir]

2006 İsrail-Lübnan Krizi maddesi günün maddesi olmalı bence. Hem güncel hem önemli bir madde. ----Serkansporfcmesaj 16:53, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Adaylari kullanicilar gosteriyor, aday sunabilirsiniz. 02:30, 24 Temmuz 2006 (UTC)

Günün maddesi[kaynağı değiştir]

Ne ilginç, Günün maddesine son eklenen üç aday maddeye dikkat ettiniz mi:

  • Güney Okyanusu
  • Gün Batmadan ve Gün Doğmadan
  • Güneşin Kondorları

İnsanın bilinçaltına mı işliyor ne ? --Mskyrider 12:25, 10 Ağustos 2006 (UTC)

Bu üçünü aynı anda ana sayfaya alalım bari :)) --Mskyrider 12:26, 10 Ağustos 2006 (UTC)

  • Hakikaten çok ilginç. Aynı anda ana sayfada güzel olur.:-)--Baylanileti 05:37, 11 Ağustos 2006 (UTC)
  • Ben diyorum ki Kış gündönümünde koyalım ama daha 21 Aralık'a daha çok var :) --Mskyrider 05:48, 11 Ağustos 2006 (UTC)
  • Maalesef üçlü bozularak ana sayfaya girmiş. Neyse... --Mskyrider 10:12, 23 Ağustos 2006 (UTC)
  • Ama şu andakilerin hepsi Güney yarımküreden :-)--Baylanileti 10:17, 23 Ağustos 2006 (UTC)
hehehe iyiydi bu :) --Ono 10:30, 23 Ağustos 2006 (UTC)
  • Onu mesajı yazdıktan sonra farkettim. Bari adını şöyle koysaydın "Güneyin devleri 12 Dev Adam'a şans diliyor". Arama motorlarında bulunma yüzdesi artardı Ana Sayfa'nın :)) --Mskyrider 10:36, 23 Ağustos 2006 (UTC)
  • Evet bunu nasıl akıl edemedim.:-) Aslında ana sayfaya bu maddeler çıkınca bende hayal kırıklığı yaşadım ve Zeynep hanıma mesaj yazdım. O da her maddenin güney yarımküreden olduğu konusunda dikkatimi çekti. Neyse böylesi daha iyi galiba. Sana iyi Günler dilerim.:-)--Baylanileti 10:44, 23 Ağustos 2006 (UTC)

Kesme işareti fazla[kaynağı değiştir]

Nereye yazacağımı bilemediğim için buraya yazıyorum: Laika maddesi ana sayfaya "Uzay'daki ilk dünyalı" diye geçmiş. Uzay cins isim yani aldığı çekim ekini kesme işaretiyle ayırmamak lazım. Dünya ise özel isim, ilk harfi büyük yazılmalı. Yani şu örnekteki gibi olması gerekir bence: "Uzaydaki ilk Marslı". Yetkisi olan birisi düzeltebilir mi lütfen? Filanca 06:11, 4 Eylül 2006 (UTC)

  • Dünya özel isim ama dünyalı sıfat olduğu için küçük yazılır diye biliyorum. Uzay ise özel isim olmalı zira bir tane var. İyi çalışmalar--Baylanileti 07:15, 4 Eylül 2006 (UTC)


TDK Türkçe Yazım Kılavuzu, Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler, madde C.17'ye göre:

Özel adlardan türetilen bütün kelimeler büyük harfle başlar: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Türkolog, Türkoloji, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Asyalılık, Darvinci, Konyalı, Bursalı. [3]

Avrupalı, Konyalı, Çinli, Marslı gibi, Dünyalı da büyük yazılıyor.

"Uzayın bir tane olduğu" ayrı bir tartışma konusu (örneğin sanal uzay, altuzay gibi farklı uzaylar var) ama bu bir yana hem TDK hem de Dil Derneği imla kılavuzlarına göre "uzay" (hangisi kast edilirse edilsin) küçük harfle yazılır. Çevrimiçi kılavuzlardan bakabilirsiniz. Bu nedenlerle çağrımı tekrarlıyorum. Filanca 09:11, 4 Eylül 2006 (UTC)

  • Argümanlarınıza göre haklısınız.En iyisi bir yüneticiye mesaj atın.--Baylanileti 09:22, 4 Eylül 2006 (UTC)

Ana sayfayaya çıkmış olan maddelerin listes[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Günün maddesi/maddeler

Üşünmedim, ana sayfaya çıkmış bütün maddeleri (en azından listelem sayfası geçmişindeki) listeledim. Böylece hem çıkan maddeleri takip etmek daha kolay olacaktır. Hemde ilerde (gene üşenilmediği bir zaman) ingilizce wikipedia'ki featured articles kısmı veya daha iyi bir şekilde düzenlenebilir.

Yeni eklenen maddeler oraya eklenirse hayata daha güzel olabilir. Remata'Klan 22:15, 7 Ekim 2006 (UTC)

Bu listeye bağlantı verebilir misiniz? Bizim de ulaşmamız kolay olur.--Baylanileti 22:17, 7 Ekim 2006 (UTC)
Bir madde ana sayfaya eklenince aynı anda burayada eklenirse sanırım daha kolay olur. Aksi takdirde bu listenin bakımı zorlaşabilir. --Remata'Klan 00:38, 13 Ekim 2006 (UTC)

Günün maddesi seçkin olamaz mı?[kaynağı değiştir]

Günün maddesi seçkin olamaz mı? Yani seçkin maddelerden buraya aday gösteremez miyiz? ya da seçkin maddelerin otomatik gelmesi gibi bir proje olduğu için mi(Metal ve Vito'nun konuşmalarından) buraya hiçbiri aday gösterilmiyor?--TOBB ETÜ 19:26, 14 Haziran 2007 (UTC)

Tabiki olabilir. Ancak SM çalışması ile beraber hazırlanacak yeni ana sayfa ile beraber, bunların kullanılması düşünülmüştü. Yani her hafta 1 seçkin madde 2 iyi madde. Şu anda bu uygulamaya henüz geçilmedi. Onları şimdi kullanmaya başlarsak ileride ikinci kez ana sayfaya çıkarak mükerrer olacaklar. Ama bu çalışmaların şu an hızlı gitmediği de bir gerçek--Atacameñoileti 19:32, 14 Haziran 2007 (UTC)
Biz her ne kadar içerlerde çalışsak da Vikipedi'ye ilk kez gelenler ana sayfayı görüyor, inceliyor. Bu maddelerin adına yaraşır biçimde her gün değişmesi çok yararlı olur. Ayrıca zaten 21 gün burada kalan madde gördüm. Yani kesin kurallar yok, kararlar verilmemiş. Bence seçkin ve seçkin adaylarından, seçkkine yakın çok içerikli maddelerden her gün değiştirerek koysanız çok faydalı olur. Mükerrer de olabilir. Bu tartışma devam etse keşke. Çünkü alexa istatistiklerine göre Vikipedi Türkiye'nin en çok ziyaret edilen 19. internet sitesi durumunda. Her gün ana sayfa değişse, rengarenk olsa, dün uğrayan birine burası yani ilk ulaştığı yer olan ana sayfa güncellenmiş gözükür. Vikipedimize de bu yakışır.--TOBB ETÜ 19:39, 14 Haziran 2007 (UTC)
Geçenlerde Porsche ana sayfaya çıkmıştı zaten, sonrasında da seçkin seçildi. Ana sayfanın ne kadar sık güncellenirse o kadar iyi olduğu fikrinize katılıyorum. Ancak Vikipedi:Günün maddesi'ne adaylık konusnda pek katılım olmuyor. Mümkün mertebe ne kadar çok aday gösterilirse (özellikle tarafsız olduğu konusunda tartışma olmayan maddelerden) o kadar iyi. İsterseniz seçkin maddeleri de aday göstermeye başlayalım o halde. Biraz daha fikir alsak iyi olur bu arada --Atacameñoileti 19:49, 14 Haziran 2007 (UTC)
Evet bence de biraz daha fikir alınmalı, bekleyelim o zaman. Peki ben bu zaman zarfında tarif ettiğiniz(özellikle tarafsız olduğu konusunda tartışma olmayan maddelerden) maddelerden bolca aday göstersem, sizce de uygun olursa her gün onları değiştirebilir misiniz?--TOBB ETÜ 20:03, 14 Haziran 2007 (UTC)
Bazen akşam saatlerine kalabilir ama Viki'de olduğum, zamanımın müsait olduğu sürece memnuniyetle. Teşekkürler--Atacameñoileti 20:09, 14 Haziran 2007 (UTC)
Sadece seckin maddeler gunun maddesi olmali aslinda ama okadar sayida seckin madde daha maalesef tr.wikide yok. Wikipedianin en iyilerinin "Gunun madesi" olmasi mantik cercevesindedir. :) -- Cat chi? 13:42, 30 Haziran 2007 (UTC)
Sadece seckin maddelerin olmasi, konu kisitlamasina goturecektir bizi. Maddelerinin zengin olmasini isterim ancak bunun da net bir kistasi yok. Gunun maddeleri "haberleri" ve aktuel olaylari da kapsadigi icin her zaman seckin olmasi mumkun degil. Ben degisik konularin gozukmesinin ilgiyi ve katilimi artirdigini dusunuyorum. Gunun maddeleri ansiklopedi ortalamasindan asagi olmadigi surece sahsen sorun gormuyorum. Citrat 13:59, 30 Haziran 2007 (UTC)
Aslında bu haklı tartışmayı bitirecek tek çare Ana Sayfa tasarımının değişmesi. Yaklaşık dokuz ay önce Vikipedi tartışma:Ana Sayfa tasarımları sayfasında da görebileceğiniz gibi yapılan tartışmalar ile Vikipedi'ye o zaman ki şartlara göre uygun olan bu tasarımı oylama ile seçmiştik. Yalnız Seçkin içerik sistemi devreye girince yine yapılan tartışmalarla Ana Sayfa'nın bu Seçkin İçeriği kapsayacak hâle getirilmesi gündeme gelmişti. Yani resimleri commons'dan hazır alacağımıza kendi seçtiğimiz resimleri sergileyecek, günlük üç tane rastgele madde yayınlayacağımıza biri seçkin iki tanede geliştirmeye açık maddeyi haftalık olarak Ana Sayfa'ya çıkaracaktık. Seçkin içerik gelişmesine rağmen bu tasarım seğişikliği meydana gelmedi. Şayet yeni bir tasarıma geçersek bu türlü problemlerde çözüm bulur.--Absarileti 14:57, 30 Haziran 2007 (UTC)

Yarına özel (8 temmuz 2007)[kaynağı değiştir]

Live Earth (konser) maddesi anasayfada yer alabilir mi acaba? Levent Abi ileti 16:52, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Sevgili arkadaşlar; ana sayfada bir maddenin ne kadar süreyle duracağına kim karar veriyor acaba.Yani ana sayfada şu anda bulunan zafer bayramı maddesi güncelliğini kaybetti.Bugün için yapılan önerileri değerlendirip onların içinde seçeceğiniz uygun maddeleri koymanızın zamanı gelmedi mi sizce de?Sağlamcıileti 15:35, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Ezbere yorum eleştiri yapmadan önce literatürü taramanızı ya da bilenlerin bilgisine güvenmenizi rica ederim...Lakin diklofenakın etkili bir ağrı kesici olduğu tüm literatürde mevcuttur. Bunu tıp dünyası değil hemen hemen başı ağrıyan tüm dünyalılar bilir...

Tabi onaylamazsanız başlık Herkesin etkili olduğunu düşünmediği bir ağrı kesici:Diklofenak olarak değiştirilebilir...Teşekkürler, iyi çalışmalar ... Mülazımoğlu 08:08, 21 Eylül 2007 (UTC)

Çok prospektüs gibi yazılmış, enflamasyon ne, artrit ne, nonstereoidal antienflamatuar ne, dismenorede ne ufak da olsa açıklansaydı keşke. Bu haliyle eczacı veya doktor olmayan birisinin (misal ben) anlaması zor. Khutuckmsj 12:13, 21 Eylül 2007 (UTC)
Ic bilgilerin biraz daha genisletilmesi gerek, anlasilmasini kolaylastirir. Mavi baglantilari artirmak iyi bir hareket olur. Citrat 04:31, 22 Eylül 2007 (UTC)
Mavi bağlantılar verme katkılarınız ve ilginiz için teşekkürler...Ben de bir ara bakayım...Teşekkürler, iyi çalışmalar ... Mülazımoğlu 06:35, 22 Eylül 2007 (UTC)


Ezbere yorum eleştiri yapmadan önce literatürü taramanızı ya da bilenlerin bilgisine güvenmenizi rica ederim...Lakin parasetamolün gebelerde dahi sorunsuzca kullanılabilen en güvenli ağrı kesici olduğu tüm literatürde mevcuttur. Bunu tıp dünyası değil hemen hemen başı ağrıyan tüm dünyalılar bilir...

Tabi onaylamazsanız başlık Herkesin güvenmediği bir ağrı kesici:Parasetamol olarak değiştirilebilir...Teşekkürler, iyi çalışmalar ... Mülazımoğlu 08:06, 21 Eylül 2007 (UTC)

Guvenli hic bir ilac yoktur. Parasetamol yuksek dozlarda karaciger harabiyeti vermektedir. Guvenli doz marji genis degildir. Sirf bu yuzden zehir diye tabir edildigi bile olmustur. Bu baslik iddiali ancak gebelerde guvenli oldugu da dogru. Bu tur konularda basligi sade tutmaktan yanayim. Citrat 04:03, 22 Eylül 2007 (UTC)
Citrat haklısın...Madem konu açıldı takip edenler için bir iki kısa bilgi vereyim...Eczacılıkta ilk ilke Tüm ilaçlar zehirdir olarak geçer. Faydası için kullanılan her ilaç dozu ve veriliş yolu doğru seçilmezse ölümcül olabilir.Güvenli doz aralığı ise hiç bir ilaçta geniş değildir. İshal olduğunuzda doktorunuzun önerdiği su tüketimini ele alırsak 10 kilo su içerseniz yahut da 10 cc suyu intravenöz alırsanız ölümcül sonuçlar meydana gelir...Bir tabletde bulunan parastemaolu deri altına alırsanız yine sakıncalı ve tehlikeli sonuçlar ortaya çıkar...Tüm ilaçlar ilk geçiş etkisi ve karaciğerde metabolize olduklarından dolayı karaciğeri harap ederler...Ancak ilaçlarda güvenilirlik zararsız olması ile değil zarar-fayda orantısı ile hesaplanır .Bu durumda parasetamol çok çok masum kalıyor...Ancak yine de başlığı biraz daha sadeleştirdim...Herkesi maddenin düzenlenmesine davet ediyorum...Lakin parasetamol kullanım sıklığı açısından da bakarsak herkesin genel kültüründe yer almalıdır.Saygılar....Teşekkürler, iyi çalışmalar ... Mülazımoğlu 06:43, 22 Eylül 2007 (UTC)

Resimsiz biyografiler[kaynağı değiştir]

Merhaba. Acaba özgür lisanslı fotoğraf içermeyen biyografi maddeleri ana sayfaya çıkarken, aynı durumdaki film maddelerine yaptığımız gibi bir sembol-resim koymak veya ana sayfaya tamamiyle resimsiz çıkarmak mümkün mü? Bunun bir örneği olduysa göremedim; ama, yanılmıyorsam, İng. Wikipedia'da resimsiz ana sayfa maddeleri oluyor. Bunu çözebilisek, eminim sırasını bekleyen pek çok biyografi maddesi ana sayfaya çıkabilecek. Bu arada, ana sayfa maddelerinin daha sık değişmesi de iyi olmuş. İlgilenenlere teşekkürler ve kolay gelsin. --Yabancımsj 09:27, 6 Kasım 2007 (UTC)

Anasayfadaki maddelerin "mutlaka" resim içermesi gerekir diye katı bir kural yok elbette, ama olması estetik açıdan hoş olur. Gerekirse şablon da, resim aramayacak şekilde düzeltilebilir. Belki bu konuyu, daha fazla kullanıcının gözüne çarpması ve fikir alabilmek açısından, köy çeşmesinde tartışmaya açabilirsiniz. Teşekkürler. --Metal Militia ileti 07:46, 19 Kasım 2007 (UTC)

Günün maddesi konuları[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, öncelikle şunu belirtmeliyim ki, işler uzaktan göründüğü gibi işlemiyor(muş) bu anasayfa konusunda. Seçilmiş maddelerin düzenlenmesi, eksik olan yerlerinin yazılması, ek bilgi ve resim girişi yapılması gerekiyor, anasayfa için hazır olmaları öncesinde. Bu yüzden bu konuyla ilgilenmeye başladığımdan beri, kısıtlı olan viki zamanımı sırf bu işlere ayırıyorum. Eğer anasayfaya hergün birkaç biyografi ya da mekan veya tarih hakkında birşeyler koyalım derseniz, hiç sorun yok. Ancak bu kadar tekdüze olmanın çok yanlış olacağını düşünüyorum. Bu yüzden de farklı konulardan maddeler bulup seçmeye ve bunları düzenlemeye çalışıyorum.

Dikkat ederseniz; önerilen maddelerin çoğu yine biyografilerden oluşuyor, ancak fizik, kimya, matematik ve bilim gibi konularda önerilmiş (arayıp bulup düzenleyip, önerdiklerim hariç) hiç madde önerilmiyor. Bu yüzden kısa da olsa, bu konulardaki maddelerin anasayfaya çıkması taraftarıyım ki; hangi madde anasayfaya çıksa mutlaka eskisinden daha iyi bir konuma geliyor, gelişiyor.

Bu yüzden lütfen, bu madde kısa ya da bunun gibi şeyler söylemek yerine, biraz emek harcayıp maddenin gelişmesine ve kazanılmasına destek olalım diye düşünüyor, bir rica olarak da lütfen "biyografilerden başka birşeyler de önerin nolur!" diyorum. Herkese kolay gelsin. Sevgiler. Cat 10:12, 28 Kasım 2007 (UTC)

  • Bir madde için "ana sayfaya çıkması için daha çok bilgi içermesi gerek" demiş biri olarak şunu söyleyeyim, bu tip eleştirilerin de maddelerin gelişmesine katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Ben de ana sayfaya çıkacak maddelerle elimden geldiğince ilgilenmeye ve kimi zaman maddeleri aday göstermeye çalışıyorum. Hakkında hiçbir şey bilmediğim Barry Trotter maddesi için bu ifadeyi kullanmıştım, öte yandan yine hakkında hiç bilgi sahibi olmadığım Hanuka maddesindeki kırmızılardan birini gidermek için yeni bir madde açtım. Bu katkıları gönüllülük esasına göre yaptığımızdan, yorumlarımızı da katkıda bulunmak adına yapıyoruz. Ben eleştiririm, bir başkası düzeltir; bir başkasının eksik bulduğu yeri de ben tamamlayabilirim. Eleştirdiğimiz noktayı düzeltmek veya bunun yerine eleştirimizi kendimize saklayıp katkıda bulunmak gibi bir yükümlülüğümüz yok. (Vikipedide katkı, ilgi ve bilgi meselesi biraz da.) Ana sayfayla ilgilenmenin, özellikle de maddelerin değiştirilme sıklığını artırdığınız için sizi uğraştırdığını tahmin edebiliyorum. Ana sayfaya madde çıkarırken çeşitliliği sağlamak adına daha kısa maddeleri de çıkarma isteğiniz ana sayfa maddelerini çeşitlendireceğinden destek veririm. Aday biyografi maddelerinin diğer maddelere oranla çok fazla olması beni de rahatsız ediyor. Nitelik kaygısı ağır bastığından rastladığım iyi biyografileri aday göstermiştim. Değişik konularda maddeleri aday göstermeye daha çok özen göstereceğim bundan sonra. Bu noktalar dışında da elimden gelecek yardım ve katkıyı yapmaya hazırım. Saygılar. --Yabancımsj 14:41, 28 Kasım 2007 (UTC)
  • Bence de ana sayfaya çıkan madde gelişiyor yada en azından ilgi artıyor o maddeye. Fakat bunun olumlu olduğu kadar olumsuz sonuçları da olabiliyor. Ana sayfaya çıkmasını önerdiğim ve bilgilerini düzenlediğim Atatürk Çiçeği maddesi günaşırı tahribata uğruyor. Ama tabii olumlu değişikliklerin yanında, bu küçücük bir istisna. --Dsmurat 15:27, 29 Kasım 2007 (UTC)