Vikipedi tartışma:Biliyor muydunuz?/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amaçlar, kurallar[kaynağı değiştir]

Biliyor muydunuz (BM) projesi ile ilgili sayfaları ilk aşamada İngilizce Wikipedia'daki en:Wikipedia:Did you know (DYK) sayfalarından çevirdim. Ancak bu kuralların muhtemelen Türkçe Vikipedi'in şartlarına adapte edilmesi gerekecek. DYK'ye çıkacak maddelerin son beş gün içinde açılmış veya büyütülmüş olması gerekiyor ama örneğin Ekim 2010'da Vikipedi'de yeni açılan sayfalar arasında DYK şartlarını sağlayabilen yaklaşık 10 madde vardı. Bunların da hepsi topluluk onayı görmeyebilir. Gelecekte durumumuz iyileşebilir ama şu an için, birkaç günde bir yenilenecek bir BM sütunu için daha çok adayımızın olması gerekiyor. Bu nedenle kurallardaki zaman sınırlamasını kaldırmak bana uygun görünüyor. Yani, BM projesinin amacı, orta büyüklükte (1500 karakter düz yazılı) ve kaynaklandırılmış maddeleri teşvik etmek olacak. Kurallardan zamanla ilgili şartları şimdilik kaldırıyorum (daha doğrusu gizliyorum, gelecekte duruma göre belki geri getirebiliriz). --İnfoCan 15:20, 18 Kasım 2010 (UTC)

Şu anda Vikipedi {{cite web}} şablonun kullanan yaklaşık 6000 sayfa, {{cite journal}} ve {{dergi belirt}} kullanan yaklaşık 1000, {{kitap belirt}} kullanan yaklaşık 1000 sayfa var. Bunların bir kısmı BM sütunu için uygun olmayan bilgiler (istatistikler, alıntılar veya diğer pek ilginç olmayan bilgiler) içermektedir, ayrıca bazı sayfalar bu şablonların birden falasını içermektedir. Kabaca 2000 sayfanın BM kurallarına uygun şekilde satır içi verilmiş kaynak içerdiğini varsayalım. Bu demektir ki 365 x 7 cümle oluşturma potansiyelimiz var. Yani yılın her günü için farklı olan ve 7 cümle içeren bir BM sütunu oluşturabiliriz. Daha da mütevazi bir başlangıç olarak yılın her günü için bir BM cümlesi ile başlamak da bir diğer alternatif. Sonra da gerekirse bunları yeniden kullanmaya başlayabiliriz, Tarihte Bugün'de bunu yapıyoruz zaten. İngilizce Wiki'de olduğu gibi hergüne yetecek sayıda yeni BM cümleleri üretir hızda değiliz henüz. Bu yüzden ilk aşamada bir yıla yetecek sayıda bir BM cümleler deposu oluşturmayı amaçlamamız gerektiğini düşünüyorum. İlk hedefimiz 365 cümle depolamak olsun, sonra Ana Sayfa'ya her gün birer tane bunları çıkarmaya başlayalım derim. --İnfoCan 14:12, 20 Kasım 2010 (UTC)

Ana Sayfa düzeni[kaynağı değiştir]

İlk aşamada muhtemelen her gün tazelenen tek bir Biliyor muydunuz cümlesi çıkacaktır. Zaman içinde BM kriterlerine uyan cümle üretimimiz artınca her gün ana sayfaya çıkacak cümle sayıs artabilir. Tek BM cümleli bir Ana Sayfa örneği şunun gibi [1] olabilir. Çok BM cümleli Ana Sayfa için bir olasılık şuna benzeyebilir [2]. --İnfoCan 05:25, 28 Kasım 2010 (UTC)

  • Bence 3 cümlelik bir kolon daha uygundur. maddelerin çoğalması için biraz bekleyelim. (şifremi unuttuğum için giriş yapamıyorum dolayısı ile İP ile giriş yapmaktayım) --88.228.8.19 16:14, 5 Aralık 2010 (UTC)
  • Bence de tek cümleden ziyade çok cümlelik BM kutusu daha iyidir. Çok cümle olunca daha çok ilgi çekme olasılığının yanısıra tek cümlelik olduğunda bölüm arada kaynıyor sanki. Ben 4 veya 5 cümlelik BM kutucuğunu daha faydalı olduğu kanaatindeyim. --Merube 89msj 16:19, 5 Aralık 2010 (UTC)
  • Günde üç cümle tabii daha güzel olur. Ama o zaman 3x365 ~= 1100 cümelelik bir depo oluşturalım derim. Çünkü hâlen (Ekim 2010'da) BM şartlarını saylayan madde sayımız ayda 10 civarında. Günde 3 cümle çıkarabilmek için bu sayının ayda 100 civarına çıkması gerekir. Zaman içinde bu sayıya ulaşacağımıza inanıyorum. Ama kısa vadede hazırdan yememiz gerekecek, depomuz tükenince de tekrar aynı cümleleri geri getrimemiz gerekecek.
Uzun vadede BM sütununun özendirici bir etkisi olacağından eminim, öyle ki yazarlar kullanıcı sayfalarına kaç tane BM maddesi yazmış olduklarını gösterebilmek için gittikçe daha kaliteli maddelere yazacaktır. O noktaya gelmek için şu anda yatırım yapıyoruz... --İnfoCan 17:51, 7 Aralık 2010 (UTC)
  • Aklıma şöyle bir şey geldi, bilmem yapabilmeniz mümkün müdür. İlk gün için ana sayfada 5 BM var diyelim. İkinci gün bunların en altındaki cümle kalkar ve üste yenisi eklenir. Bir sonraki gün en alttaki tekrardan gider, üste yenisi eklenir. Böyle böyle devam eder, her cümle de 5 gün süreyle ana sayfada kalmış olur, çok fazla cümle üretme sıkıntımız da biraz olsun azalır (ilk cümle sadece 1 gün ana sayfada kalıyor ama.. :)--Rapsar 18:00, 7 Aralık 2010 (UTC)
  • Evet Ana Sayfa'da çıktığında ilk aylar için güzel bir öneri. Mantıklı yani. Ama illa her gün farklı çıkacak diyorsanız ilk zamanlar için bir cümlelikle idare edilmelidir. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 15:19, 22 Aralık 2010 (UTC)

Ana Sayfa tasarımım[kaynağı değiştir]

Ana Sayfa'ya tek cümleli bir BM sütunu koyabilmek için bu tür cümlelerden ortalama olarak günde bir tane (yani ayda 30 tane) üretecek noktaya gelmemiz gerek. Ayrıca üretimdeki dalgalanmaları düşünerek yeterli bir tampon oluşturmak gerekir. Bir yıllık bir tampon, yani 365 cümlelik bir deponun oluşmasını beklemek bana makul görünüyor. Yeni bir Ana Sayfa düzenine geçmek için bence iki şartın oluşması beklenmeli: a) 365 cümlelik bir depo oluşmalı ve b) gündelik üretim hızı da ümit verici olmalı, yani ayda >30 cümle üretimi olmalı, veya bu üretim hâlen yoksa dahi birkaç ayda o noktaya ulaşılacağını gösteren bir trend olmalı. --İnfoCan 05:38, 28 Kasım 2010 (UTC)

Cümledeki bağlantılar[kaynağı değiştir]

eline sağlık infoCan.. detay bir şey söylemek istedim. cümlede sadece madde adına bağlantı olsa daha vurucu olur sanırım. --ki bl 20:42, 3 Aralık 2010 (UTC)
Olabilir, tartışalım. Bu sayfa bu tür ayrıntıların tartışılması için var. Ben İngilizce Wiki'deki sistemi uyarladığım için böyle yapmıştım ama farklı olabiliriz tabii. --İnfoCan 20:51, 3 Aralık 2010 (UTC)
'dörtyüzlü'den alınan cümlede 'direnç'e basıp karşıma anlam ayrım sayfası gelince aklıma geldi. hiç bağlantı olmaması değil de, belki bütün bağlantıların doyurucu metinler olmasına dikkat edilebilir. o da cümleyi seçerken daha fazla özen demek. bakalım.. --ki bl 21:02, 3 Aralık 2010 (UTC)
Bu doğrultuda BM kriterlerine "cümlede kırmızı bağ olmaması"nın yanısıra, anlam ayrımı sayfasına bağlantı verilmemesi yönünde bir cümle daha eklenebilir diye düşünüyorum. Ne dersiniz?--Merube 89msj 16:20, 5 Aralık 2010 (UTC)
İyi fikir. Ek kurallara ekliyorum. Dörtyüzlü cümlesini de düzeltiyorum. Anlam ayrımı sayfasına bağlantı olmaması aslında genel bir kural olmalı, madde düzenlemesi yaparken buna da dikkat etmeliyiz. --İnfoCan 16:28, 7 Aralık 2010 (UTC)

Merhaba, Biliyor muydunuz şablonunda yer alan "Şu anki cümleler" kısmı şöyle olursa daha uygun olmaz mıdır?

Biliyor muydunuz?

Bir dört yüzlü

  • Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dörtyüzlü (resimde) oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadar olduğunu ...
  • Lost dizisindeki yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki filmin yapımcıları ikisini hikaye gereği öldürüldüğünü ...
  • Michael Jackson videografisi'nde yer alan video kliplerin bazıları, süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Rekorlar Kitabı'na geçmesini sağladığını ...
    • başlık üstte yer aldığı için ... kısmına "Biliyor muydunuz?" eklmeye de gerek yok kanımca.--88.228.8.19 16:23, 5 Aralık 2010 (UTC)

    Biliyor muydunuz?

    Bir dört yüzlü

  • Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dörtyüzlü (resimde) oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadar olduğunu ...
  • Lost dizisindeki yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki filmin yapımcıları ikisini hikaye gereği öldürüldüğünü ...
  • Michael Jackson videografisi'nde yer alan video kliplerin bazıları, süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Rekorlar Kitabı'na geçmesini sağladığını ...
    biliyor muydunuz?

    • Üç cümleli olması güzel... Başlıklarında mavi bağlantı olan Ana Sayfa'daki diğer kutularla tutarlılık bakımından, BM kutusunun da başlığında mavi bağlantı olmalı. Alttaki alternatif eleniyor o zaman. Cümlelerin sonuna üç nokta koyunca o zaman bir de kutunun altına "Biliyor muydunuz" yazıp cümleyi tamamalamak gerekecek. Ama o zaman iki kere "Biliyor muydunuz" yazması bana garip görünüyor. Ayrıca, benim önerdiğim biçimde bulunan, "Arşiv" – "Yeni bir madde başlatın" – "Bir maddeyi aday gösterin" bağlantıları bence önemli, kalmalı. Taraflıyım belki ama kendi önerim bana daha iyi geliyor. Başka düşüncesi olan var mı? --İnfoCan 18:00, 7 Aralık 2010 (UTC)
    Portal:Spor'daki gibi kullanım nasıl olur?--Rapsar 18:02, 7 Aralık 2010 (UTC)
    Portal:Spor'daki kullanım bence gayet güzel. Tabii İnfoCan'ın tasarımındaki "Arşiv" – "Yeni bir madde başlatın" – "Bir maddeyi aday gösterin" bağlantıları da küçük halde bulunmalı bence. --82 ~145 ileti 11:44, 22 Aralık 2010 (UTC)

    İyi fikir! Bilinmeyen eksik yada yanlış bilinen pek çok şeyi ekleriz bu başlık altında.--Kamuran Ötükenli 14:23, 17 Aralık 2010 (UTC)

    Yanlış anlaşılmasın, "Biliyor muydunuz" sütununun amacı orta büyüklükte nitelikli maddelerin yazılmasını teşvik etmek, sadece Ana Sayfa'ya bir bilgi cümlesi koymak değil. Yani öncelik maddede. Bu bilgi cümleleri, ait oldukları maddelerin bir çeşit reklamını yapıyor. Hatta, İngilizce Viki'de bu cümleler için 'kanca' (hook) diyorlar, sanırım oltanın ucundaki kanca benzetmesinden kaynaklanıyor, okuyucuyu kancaya takıp sonra ansiklopedinin içine çekiyorlar sanki. :-) --İnfoCan 15:24, 22 Aralık 2010 (UTC)

    Öneri sayfası düzeni[kaynağı değiştir]

    Şimdiki Şablon tartışma:Biliyor muydunuz sayfası çok karışık durumda bence. 4. seviye başlık kullanmak buna sebep oluyor. Bunu 3. seviyede tutmak için mesela başlıklar şöyle olsun
    === Karim Bagheri (Nisan) ===
    === Karim Bagheri (Eski) === (daha önce açılmış maddeler için)
    Böylece her öneri üstteki konu başlıkları kutusunda listelenmiş olur ve sayfada toplam kaç öneri var görmüş oluruz. --Szoszvmesaj 19:33, 21 Nisan 2011 (UTC)

    Bu sayfa gerçekten çok karışık. Başlık seviyesini 2'ye de indirebiliriz. Örnek olarak de:Wikipedia Diskussion:Hauptseite/Schon gewusst. Her önerinin yalnıca bir başlığı var. Bu değişiklik öneri burada görülüyor mudur acaba? --Szoszvmesaj 10:38, 26 Nisan 2011 (UTC)

    Şablonun ilk maddesi[kaynağı değiştir]

    İlk cümlede dört rezistör denmiş; ama bir dört yüzlünün altı kenarı vardır; dolayısı ile altı rezistör gerekir. Zaten sorunun aslında 6 direnç vardır. Atladığım bir şey mi var?

    Bölümü faaliyete geçirme[kaynağı değiştir]

    Arkadaşlar Ocak ayından bu yana Köy çeşmesinde teklif olarak bu bölümün faaliyete geçmesi topluluğun görüşüne açık halde duruyor. Şuana kadar itiraz eden, eksik bir şey gören olmamış. Bence artık Buradaki ara yüzü BM ana sayfasına uyarlayalım ve içerikleri kullanılacak hale getirelim. Bu çalışma için gönüllü arkadaşların olması lazım. Artık somut bir şeyler yapmalıyız. Yıllardır atıl bir halde bu bölüm ve artık faaliyete geçmeli.Sait71 19:17, 4 Mart 2015 (UTC)