Vikipedi tartışma:Şikâyet/Hizmetli/Arşiv6

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

1.Şikayetlerin değerlendirilme mekanizması tam olarak nedir? 2.Sen benim kütüğümü yuvarla ben de seninkini yuvarlarım şeklinde bir hizmetli kollaması olmadığından nasıl olabiliriz? 3.Şikayetlerden sonra birisi çıkıp "karar" başlığı altında birşeyler yazıyor fakat bu karar nasıl alınıyor acaba? IRC'de mi konuşuluyor? 4.Herhangi bir hizmetlinin yanlış davranışı hakkında alınmış bir karar var mıdır? --88.224.146.196 17:04, 22 Nisan 2009 (UTC)

Karar vermek[kaynağı değiştir]

Merhablar, dikkatimi çeken bir konuda size sormak istediğim bir şey var. Özellikle hizmetlilere. Normal kullanıcıların şikayetinde hizmetlilerin karar vermesi normal fakat neden hizmetli şikayetlerinde hizmetliler tek başına karar veriyor. En azından birkaç hizmetlinin birbirlerine fikir danışması gerekmez mi? Çoğu şikayette noumenon karar bildirmiş. noumenon'u şikayet etseler yine kendi hakkında karar vermez umarım. Bu konuda görüşlerinizi bekliyorum. İyi vikiler..--C. Jones msj 15:33, 14 Ağustos 2009 (UTC)

Captain Jones'u kara listeye girmekten korkmadan özgürce fikirlerini toplulukla ğaylaştığı için kutluyorum. Vikipedi demokrasi denemesi olmasa da asla belli bir zümrenin hükümranlığı da değildir. Bir hizmetli şikayet konusu olduğunda bir diğeri tarafından beş on dakika içinde aklanması çok manidardır. Neden topluluğun ortak görüş ve kararı beklenmiyor. Bu alelacele tavırların nedeni nedir? Hak eninde sonunda yerini bulmayacak mı?
Lütfen trolleri beslemeyiniz


  • Merhabalar,
  • Dikkat ederseniz şu anki sayfada bile birden çok hizmetlinin görüş belirttiği şikâyetler var. Geçmişi incelerseniz benzerlerini görebilirsiniz. Bu kararların bu kadar hızlı veya net verilebilmesinin en büyük sebebi çoğunluğunun bariz politika uygulamaları olması. Örneğin kişi önceden 3 kere sayfasındaki bir kişisel saldırıyı çıkartması yönünde uyarılıyor; fakat diretiyor, kişisel saldırıya devam ediyor, 3. uyarı sonunda bir hizmetli engelleme politikası ve kişisel saldırılar yasaktır kuralı gereğince engelliyor. Çok değil 10 dakika sonra engellenen kişi şikâyet ediyor. Oysa ortada ne prosedürsel bir hata var ne politikalar açısından. Şikâyetlerin %99'u bu tip şikâyetler. Bu yüzden bunların büyük bir kısmında ek bilgiye veya görüşe gerek bile yok. Yine de gerektiği durumlarda arkadaşlar kesinlikle karar veren Vikipedisti yalnız bırakmıyorlar. Salt hizmetli arkadaşlar değil kastım; birçok kere karar veren hizmetlinin hizmetli olmayan deneyimli, ilgili kullanıcılara (onlar fikir belirtmemişse) danıştığı da oluyor. Yani kesinlikle topluluğun veya diğer hizmetlilerin saf dışı bırakıldığı bir uygulama söz konusu değil. Belki böyle bir izlenimin doğmuş olmasının sebebi dediğim gibi şikâyetlerin %99'unun prosedürlere uygun, hiçbir politikayı ihlâl etmeyen eylemler üzerine olmasıdır. Bunun sebebi de ne yazık ki ilgili politikalarımızın neredeyse hiç okunmamasıdır; oysa örneğin bir engelleme politikasını veya hızlı silme politikasını salt hizmetliler değil diğer kullanıcılar da bilse, bu tip şikâyetlerin yarısının önüne geçebiliriz. Eğer bir hizmetliyi telif hakkı ihlâli içeren maddenizi ısrarla siliyor diye şikâyet ediyorsanız, sorun telif haklarını ve hızlı silme politikasını yeterince bilmeyişiniz; elbette bu tip bir şikâyet çok değil 5 dakika içerisinde bilgilendirici bir kararla sonuçlandırılabilir - tutup da topluluk olarak birleşip telif haklarını tartışacak değiliz ^_^
  • Benim kapatmama gelince... aslına bakarsanız son birkaç yıldır, neredeyse yılın yarısı burada olamadığım için bu tip bir şey söz konusu değil. Şu anda aktif olduğum, zamanım olduğu için biraz fazla gözüküyorum, koşuşturuyorum o kadar (inanın bana birkaç ay sonra rumuzumu çok daha az göreceksiniz, salt şikâyet sayfalarında karar verirken değil diğer yerlerde de - zira rutin molama gireceğim). Yani bundan birkaç ay önce şikâyetleri öyle çok sonlandırmadığımı, sonra aktif olunca bu yönde de aktif olduğumu görebilirsiniz. Bunun ötesinde sanırım şunun da biraz etkisi var; bazı arkadaşlar birikmiş maddeleri silmeyi seviyor, bazıları kaynaksız resimleri, bazıları son değişikliklerde vandal nöbeti yapmayı - ben de politikaları, yönergeleri seviyorum. Birçoğunun oluşturulmasında aktif rol oynadım, büyük bir kısmını kendim çevirdim, ilk kez Vikipedi'de uygulanmasına ön ayak oldum (örneğin VP:HS gibi). Üstelik şu anda aktif olan en eski hizmetli olduğum için bu alanda deneyimim de bol. Bu sebeplerle şikâyet sayfasında bir şikâyet gördüm mü politikaları, ilgili yönergeleri iyi bildiğim için rahatlıkla (eğer yukarıda bahsettiğim tarzda uygun bir prosedür söz konusuysa) ve hızlıca karar verebiliyorum. Eğer durum bu kadar basit değilse, örneğin ciddi bir anlaşmazlık, kurallarda bir belirsizlik sebebiyle doğan bir sorun vs. varsa, ben görmüşsem ve karar vermeyi düşünüyorsam mutlaka özel olarak birçok deneyimli Vikipediste (hizmetli olsunlar olmasınlar) danışıyor, ondan sonra karar veriyorum. Nitekim bunu salt ben değil diğer arkadaşlar da yapıyor; bazen mesaj sayfama veya e-posta yoluyla "Noumenon şu şikâyete bir baksana, senin fikrin nedir?" diye soran birçok Vikipedist oluyor. Bunu salt bana değil birçok diğer Vikipediste yaptıklarını da biliyorum.
  • Ama şunun altını çizmek isterim: önemli olan kimin neyi nasıl sonlandırdığından öte ne olarak sonlandırdığıdır. Eğer bir kararda hata görüyorsanız; bildirmekten çekinmeyin. Daha önce bu oldu. Daha önce olumsuz kararlar da verildi bu sayfada, bazı hizmetlilerin bazı kararlara karşı çıktığı ve kararın tartışmaya açılarak yeni kararların alındığı da oldu. Ben sanmıyorum ki bu sayfada uygunsuz bir karar verilir de topluluk da hizmetliler de buna karşı suskun kalır. Eğer bu sayfada uygunsuz bir karar verilmiş olsaydı bugüne kadar hizmetliler zaten müdahale ederlerdi. Her şeyin başı iyi niyet ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 17:24, 14 Ağustos 2009 (UTC)
Neden Metal Militia ve Levent gibi en az sizin kadar tecrübeli hizmetlilerin saatlerce bazen günlerce sakınca görmediği fikirleri sen ve kibele ve takımının diğer üyeleri hemen siliyorlar. Politikalarda mı anlaşılmayan şeyler var yoksa sizin hoşunuza gitmeyen fikirlere de açık olabilme sorununuz var. Gören de bir batı ülkesinde değil Sri Lanka da filan yaşadığınızı zannedecek.

Bu arada şu kara liste mevzuunda da toplulukta bu konudan habersiz olan herkesin bilmesi baabında yeri gelmişken açıklarsanız iyi olacak.

  • Kara liste var mı yok mu?
Herkese merhabalar. Öncelikli olarak noumenon'a ayrıntılı ve ilgili cevabı için teşekkür ederim. Akıldaki şüpheleri birazda olsa silebiliyor. Fakat bu tür tartışmaların en kötü yanı, sizin kanallarınızın kullanılarak durumun farklı tarafa çekilmesi. Kara liste nedir? Burası bir zümreye mi ait? Lütfen kendi görüşlerinizi yazınız. Benim yorumlarımı desteklemeyin sayın anonim kullanıcı. Herkese iyi vikiler..--C. Jones msj 15:01, 15 Ağustos 2009 (UTC)
Kara liste anonim kullanıcının ortalığı bulandırmak için kuyuya attığı bir taştır. Bakınız Vikipedi:Troll zararlısı. --İnfoCan 19:21, 15 Ağustos 2009 (UTC)
  • Lütfen trolleri beslemeyelim. Kara liste diye bir şey yok. Zaten bir listeye de gerek yok. Kaldı ki hali hazırda engellenmiş olanların bir çok listesi var: Kategori:Vikipedi:Kuklalar, Kategori:Vikipedi:Kuklacılar, Kategori:Vikipedi:Süresiz engellenen kullanıcılar ve bu listelerin tamamı da açık ve seçik herkesin gözü önünde durmaktadır. Bir not daha eğer buradaki bir hizmetlinin kayrıldığını düşünüyorsunuz gerekçeli açıklamnız ile birlikte her zman metadaki bir steward ile konuyu konuşup oraya şikayette bulunabilirsiniz. Bu yol her zaman açıktır.--Manco Capac 06:55, 17 Ağustos 2009 (UTC)

ben bu sitede bir madde yazmıştım.kısa değildi ve o maddeyi anlatmaya yeterliydi.ama silindi.hatta daha kısalarını ve saçma içeriğe sahip makaleleri gördükçe deli oluyorum.biri bana bi ara sen de gördükçe onları sil dedi ama nasıl yapılır bilmiyorum. Bu imzasız yazı 92.45.162.39 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 21:11, Ağustos 20, 2009