Vikipedi:SSS/Yönetim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi politikaları nasıl oluşturuluyor?[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Politika ve yönergeler Vikipedi kullanıcıları tarafından yazılıyor. Bu kurallar Vikipedi topluluğu tarafından tartışılarak ve uzlaşı olması halinde uygulamaya konuluyor. Bu kurallar dinamik bir yapıya sahiptir. Kategori:Vikipedi teklifleri sayfasında politika ve yönergeler hakkındaki değişiklik önerilerini değerlendirebilirsiniz.

Hizmetlilik nedir? Hizmetlilerin diğer kullanıcılardan farkı nedir?[kaynağı değiştir]

Hizmetliler, Vikipedi topluluğu tarafından Wiki yazılımının getirdiği 3 ek fonksiyonu kullanması için seçilen kullanıcılardır. Bunlar; sayfa ve dosya silme, kullanıcı ve IP engelleme ve sayfaları korumaya alma. Daha çok bilgi ve güncel hizmetliler listesi için Vikipedi:Hizmetliler sayfasına bakınız.

Hizmetli olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?[kaynağı değiştir]

Öncelikle bir kullanıcı hesabı edinmelisiniz. Daha sonra Vikipedi'de yararlı değişiklikler yapmaya başlayın. Bu şekilde topluluğa burada iyi niyetli olduğunuzu gösterme fırsatı bulabilirsiniz. Eğer burada belirtilen şartları sağladığınızı düşünüyorsanız adaylık başvurunuzu yapabilirsiniz.

Hizmetlilerin izlediği kurallar nelerdir?[kaynağı değiştir]

Hizmetliler yukarıda adı geçen politika ve yönergeler çerçevesinde değişiklik yaparlar. Yine bu değişiklikler Vikipedi'deki her değişiklik gibi görülebilir: Özel:IPEngelListesi, silme günlüğü ve Koruma politikası.

IP adresi için yapılan engelleme nasıl kaldırılabilir?[kaynağı değiştir]

IP adresi için yapılan engelleme yine Hizmetliler tarafından kaldırılabilir.Bundan önce Hizmetlinin koyduğu engel sürenin bitmesi lazım.

Bir kullanıcının veya IP adresinin engellenmesini istiyorum. Ne yapmalıyım?[kaynağı değiştir]

Eğer bir kullanıcının veya IP adresinin Vikipedi'ye zarar verdiğini gördüğünüzde Engelleme politikası çerçevesinde Vikipedi:Kullanıcı engelleme talepleri sayfasında bu kişinin engellenmesini isteyebilirsiniz.