Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Numune-i Terakki Mektebi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.Aktarılmasındansa, bilginin ayrı maddeler olarak sunulması ağır basıyor. SAS adaylığı sonrası her iki maddede de kayda değer düzelme var. Ansiklopedik bir maddede, madde bölümlerinin ayrı maddeleri olabilir. Daha fazla ayrıntının ana madde boğulmadan verilmesi amaçlanır. Bu sebeple İstanbul Lisesi'nin veya herhangi bir kurumun öncül oluşumunun ayrı olarak anlatılması ansiklopedik açıdan bir kayıp değil bilakis bir kazançtır. Diğer kurum maddelerinde de uygulanabilir, nitekim biyografilerde halihazırda kullanılan bir yöntemdir. Maddeler arasında gerekli olacak irtibat; metin içinde veya şablon-kategori gibi Vikipediye özgü tekniklerle sağlanabilir. Ayrıntı veya detaya yer ayırabilmek dijital ansiklopedilerin en büyük avantajlarından birisidir, bu avantajı değerlendirelim.--Vikiçizer (mesaj) 19:59, 11 Ağustos 2016 (UTC)

Numune-i Terakki Mektebi[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Numune-i Terakki Mektebi maddede yazdığı gibi farklı bir okul değil İstanbul Lisesi'nin uzak geçmişteki adı. Dolayısıyla madde içeriği İstanbul Lisesi maddesinin şu anda boş olan tarihçe bölümüne aktarılmalı ve madde bağlantı adı İstanbul Lisesi maddesine yönlendirilmelidir.--Antmqr mesaj at 16:20, 6 Haziran 2016 (UTC)

@Kibele aynı şey değil kanımca. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin resmi kuruluş tarihi 20 Temmuz 1982 olarak geçiyor, Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nin kuruluşu olan 1882 değil. İki kurum bu yüzden direkt ilişkili değil. Ayrı maddeler olmaları son derece doğru karar. Ama İstanbul Lisesi'nin resmi kuruluş tarihi bu mektebin kuruluşu olan 1884 yılında başlıyor. Dolayısıyla iki farklı kurum yok, kabul görmüş tek bir kurum var, maddelerin birleştirilmeleri daha sağlıklı. Mekteb-i Sultani ve Galatasaray Lisesi'ni de ayıralım o zaman. Bu bağlamda tekrar düşünmeni rica ediyorum. - Antmqr mesaj at 22:35, 6 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum
--Evolutionoftheuniverse (mesaj) 02:09, 7 Haziran 2016 (UTC)
1882 gayrıresmi bir tarihidir. Üniversitenin gerçek kuruluş tarihi maddede yer alan kaynakta olduğu gibi 1982'dir. Yıldız Teknik Üniversitesi'de gayriresmi 1911 olarak kuruluş yılını iddia eder ama resmi olarak 1982 yılı kuruluş yılı olarak kabul görür. Aynı şekilde TSK kuruluşunu M.Ö'ye dayandırır, fakat resmi kuruluş yılı 1920'dir. Kısaca önemli olan resmi kuruluş yılı. İstanbul Lisesi resmi olarak 1884'te kuruldu ve isim değişiklikleri ile bu günlere geldi. Fakat Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi resmi olarak 1982 yılında üniversite olarak kuruldu, 2003'te isim değişikliği yaşayarak bugünlere geldi. Bu farka dikkat edilmelidir.
- Antmqr mesaj at 02:49, 7 Haziran 2016 (UTC)
Tartışmanız yanlış yöne gitmesin diye araya girmiştim. Yolladığınız linkteki tarihler ilgili kurumu hukuken kuran son kanunun yürürlüğe girdiği tarihler. Bazen kurumları yeniden yapılandırmak için eski kanun kaldırılıp yerine yenisi konulur. Neyse, tartışma konusu bu değil zaten, yanıtınız varsa bana yazınız. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 04:26, 7 Haziran 2016 (UTC)
burası resmi gazete ya da devlet dairesi değil. dolayısıyla sadece böyle hukuki yaklaşımlarla davranmıyoruz. söz konusu olan sadece basit bir isim değişikliği değil. maddelerin alt başlıkları olabiliyor, bu da okulun ayrıca kayda değer bir döneminin maddesidir. ayrı bir madde olarak kalması yönündeki fikrim devam ediyor. --kibele 08:51, 10 Haziran 2016 (UTC)
Aynen, çok güzel açıklamışsınız. Konu üniversite değil lise olduğu için uzatmak istemedim. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 10:16, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum İlgili bir maddeye yönlendirilmeli...--Ormanlar Kralı Aslan (mesaj) 05:03, 7 Haziran 2016 (UTC)VP:OY nedeniyle yoruma çevirildi.-- Hakan·IST 22:30, 2 Temmuz 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Nasıl Terakki Vakfı Okulları'nın esasını Şemsi Efendi Mektebi oluşturuyor ve Şemsi Efendi Mektebi'nin kuruluş yılı olan 1877 yılı Terakki Vakfı Okulları'nın da kuruluş tarihi kabul ediliyor olmasına rağmen iki kurum için Vikipedi'de ayrı ayrı maddeler yer alıyorsa birbirinin devamı Numune-i Terakki Mektebi ve İstanbul Lisesi için de ayrı maddeler yer almalı kanısındayım. Yalnız maddeler geliştirilip düzenlenmeli. Numune-i Terakki Mektebi maddesinde "1913 yılında “İstanbul Sultanisi” adını aldı. Günümüzde “İstanbul Lisesi” adıyla varlığını sürdürür." denmiş. İstanbul Lisesi maddesi Tarihçe altbaşlığı altında sadece ana madde Numune Mektebi'ne yönlendirme var. Halbuki lisenin Numune Mektebi günlerinden sonrasına ait bir tarihi yok mu? Bu alt başlıkta Lisenin temelini Numune-i Terakki'nin oluşturduğu belirtilip İstanbul İdadisi olduktan sonraki tarihi anlatılmaya devam edilmeli. Vaktim müsait olunca üstünde çalışabilirim.--Başak (mesaj) 11:40, 17 Haziran 2016 (UTC)
Başak madde 2012'de açılmış. Dört yılda üzerinde tek bir kişinin değişikliği mevcut ve özgün çalışma gibi. Aynı okulun ilk ismi için ayrı bir madde açıp, İstanbul Lisesi tarihçesinden koca bir boş alandan tek bir link yönlendirilmesi ayrı bir sorun. Ayrıca kaynakçada yer alan kaynakların biri özgün siteye, diğer ikisi okulun kendi dergisine çıkıyor. Maddenin ciddi bir kayda değerlik sorunu zaten var. Aynı zamanda ayrı bir madde olması konusunda bir tartışmayı şuan yürütüyoruz ki bu da oldukça gereksiz. Herşey ortada madde şuan ki haliyle zaten silinmesi gerekir. Maddenin İstanbul Lisesi'nin tarihçe bölümüne aktarılması en doğrusu olucaktır. Belirttiğiniz maddeleri inceleyeceğim. Vikipedi'de bu konuda bir eksik mevcut olduğunu düşünüyorum. Bu maddeler tekrar değerlendirilmeliler. Saygılarımla - Antmqr mesaj at 12:38, 17 Haziran 2016 (UTC)
Yorum Yorum İnceleyince asıl sorunlu maddenin İstanbul Lisesi maddesi olduğunu gördüm (ansiklopedik olmayan içerik, kaynaksız bilgiler vs.) Öncelikle İstanbul Lisesi, sonra Numune-i Terakki Mektebi maddesi üzerinde biraz çalıştım. Ayrı maddeler olması gerektiği konusunda görüştüm pekişti. Numune-i Terakki, sarayın 1896'da kapatıp idaresini üstüne aldığı bir özel okul. İstanbul Lisesi'nin atası olduğu kesin ama ayrı bir maddede tanıtımı gereken farklı bir kurum olarak algılıyorum. Maddelerin şu andaki haline bir daha bakılmasını rica ederim.--Başak (mesaj) 19:13, 19 Haziran 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın ÖterbülbülBuyrun? 12:35, 25 Haziran 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın ve yönlendirilsin. Antmqr haklı. --E4024 (mesaj) 22:24, 2 Temmuz 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Tersi söylense de belirgin bir devamlılık görünmemekte.--Kafkasmurat- 05:16, 5 Temmuz 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.