Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Mehmet Seske

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir. --Superyetkinileti 15.13, 6 Aralık 2023 (UTC)[yanıtla]

Mehmet Seske[kaynağı değiştir]

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)

Şöyle bir kaynak buldum ama orada kaynak olarak Facebook, İzlesene.com falan gösterilmiş, güvenilir bir kaynak değil kesinlikle (Vikipedi'den almış da olabilirler, muhtemelen almışlardır). Kayda değer olduğunu ispat edebilecek bağımsız ve güvenilir kaynaklar gözükmemekte. Nanahuatl? 23.15, 28 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]

  • Kalsın Kalsın Tanınmış bir TRT sanatçısı. Başlığa kaynak girdim. — Bu imzasız görüş Yavuzy (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Bu kaynağı yukarıda değerlendirdim, Vikipedi'yi de kaynak almışlar (s. 263). Nanahuatl? 20.17, 29 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  • Kalsın Kalsın Alanda değerli bir isim olduğu açık, 1990'lara kadar çok faal olduğu da öyle. Faal olduğu zamanların matbu yayınlarında ve gazetelerde vardır. İlk taramamda adaylık gerekçesine hak verip silinmesi yönünde görüş bildirecektim ama biraz detaya inince tek kriterin yeterli olduğu Vikipedi:Kayda değerlik (müzik) kapsamında doğrulanabilir atıflara ulaştım.
    "Kayda değer bir müzik stilinin veya belli bir yöre veya kentte mahalli eğlence tarzının önde gelen bir temsilcisi olmalı." kriterinden atıfla bu kaynak özelinde:
    "Ayrıca Adıyamanlı olan ancak müzik eğitimini dışardan alan ancak her fırsatta yöre sanatçıları ile ortak çalışmalarda yer alan sanatçıları ise Zara, Nurettin Rençber, Mehmet Seske’dir. Mehmet Seske TRT sanatçısı olmasının yanı sıra Adıyaman türküleri derleme çalışmalarında da yer almıştır." (sayfa 14)
    "Adıyaman müziğinin gelişmesini ve bugünkü çizgisini yakalayabilmesini sağlayan önemli sanatçıları; Abdurrahman Filik, Rağıp Binzet, Ali Tekintüre, Aziz Çelik, M. Sadık Doğan, Mehmet İmir, Mahmut Çetinkaya, Mehmet Seske, Hasan Ekinci, Hasan Duymaz, Mahmut Özçiftçi, Zeynel Tanrıverdi’dir. Önemli besteleri ile dönemin beğeni ile dinlenilen eserlerine sahip olan sanatçılar çalışmalarını yöre kültürünü zenginleştiren faaliyetler ile de dallandırmışlardır." (sayfa 10)
    "Mahmut Çetinkaya, Mehmet Seske’nin derlediği “Havalar Ayaz” adlı eseri ile Adıyaman yöresine ait TRT kayıtlarında yer alan eseri ile yöre müzik kültürüne önemli katkısı olmuş bir sanatçıdır." (sayfa 12)
    "Mehmet Seske 1957 yılında Adıyaman ili Gölbaşı ilçesine bağlı Aktoprak (Seske) köyünde doğmuştur. Okul eğitiminden sonra orman teşkilatında memuriyete başlamıştır." (Viki maddesinde olmayan bir bilgi/biyografi sunuyor, tez 2009 tarihli sayfa 13)
    Aziz Çelik adlı türkücü kendisi hakkında şöyle bir anekdot anlatıyor: “Eyvanına Vardım” adlı eserim TRT sanatçısı Mehmet Seske tarafından seslendirilince büyük bir ses uyandırdı ve bu beğeni bana 1990 Yılının en beğenilen eserleri içinde yer alarak TRT tarafından yılın türküsü ödülünü kazandırdı." (sayfa 30)
    "“Eyvanına Vardım Eyvanı Çamur” adlı eser TRT sanatçısı Mehmet Seske tarafından seslendirilerek yurt çapında önemli bir ses getirmiştir. Mehmet Seske tarafından derlenip notaya alınan eser Türk Halk Müziği dalında 1990 yılının en sevilen türküleri arasına girerek TRT den ödül almıştır." (sayfa 56)
  • Albümlerini yayımlayan Midas Plak ise Ulus Müzik'le birleşmiş. Bu plak şirketi de kayda değer gözüküyor. Şirketin çalıştığı isimlerden bazıları. Tek kriter yeterli olsa da VP:Müzik ekseninde bunu da dikkate alabiliriz sanıyorum.
  • Eserlerini müzikoloji bağlamında değerlendiren bir kaynak.
  • Mahalli müzik icrasındaki yerine atıf yapan bir kaynak: "Adıyaman müziğinin derlenerek TRT Müzik/Nota Arşivine kazandıranların başında olan ve kendisi de aslen Adıyamanlı/Gölbaşı olan TRT sanatçısı Mehmet Seske dememiz mümkündür3"
  • Kişinin kariyerinin şekillenişi hakkında bir anekdot veriyor, maddeye alınabilir: Lütfi Kılıç (Prodüktör): "Türk Halk Müziği ses sanatçılarından Mehmet Seske Bey’in de sınava girmesinde naçizane benim ve Çukurova Radyosu’nun katkısı olmuştur”
  • MEB'in ders kitaplarından birine girmiş.

VP:Müzik ekseninde kalsın diyorum.--Bjelica (mesaj) 07.53, 30 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]


Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.