Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Dedublüman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.Kalsın diye bakındım durdum ama maalesef. TR sözlükte apport'un karşılığı olarak yanılmıyorsam Türkçe dilbilim terimi olarak "yükleyim" verilmiş. Tabi, Spiritüalizm'de farklı bir Türkçe kelime kullanılabilir, keşke sözlükte dedublüman için bir ruhçuluk terimi olarak yer verilseydi. Selahattin ilhan Türkçesini "Çift bedenlenme, ikileşme, çift görünüm" olarak vermiş. İngilizce verdiği Dedoublument, en.wiktionary.org'ta yok. Dedoublument adlı bir İngilizce Vikipedide madde de yok. İngilizcede parapsikloji terimi olarak sadece sözlükte apport'u görüyorum. Hangisi, nasıl? Konunun uzmanı değilim, Şurada birşeyler buldum. Metinde gösterilmesi lazım ki okur kendi kendine uğraşmadan güvenilir bir bilgiyi okuduğunu anlasın. Kaynakça sıfır. Dış bağlantı yok. SAS öncesi ve sonrası metnin kaynaklandırmaya yönelik basit bir çalışma yapılmamış. Çok kez; tartışma sayfası, mesaj sayfası, SAS tartışması vs. yerlerde yazılan bağlantıların metne uygulanıp kaynak olarak kullanılmadıkça okur tarafından toparlanıp bağdaştırılmasının mümkün olmadığını, dolayısıyla metnin kaynaksızlığını gidermediğini, bunun da Vikipedinin kaynak gösterme ve doğrulanabilirlik ilkelerine ters düşeceğini söyledik. Kaynaksızlıktan Vkiisözlük'e gönderme kararı da verilemiyor. Metnin kaynaksız olması ve internette bu metnin birçok site tarafından kopyalanmış olması metnin aktarılması konusunda da olumsuz düşünmeye sevketti. Artık bir terim olduğunu gördüğüm başlığın düzgünce tekrar açılmasını temenni ederek, "Bir sayfanın silinmeye aday gösterilmesi ve oylama sonucu silinmesi, sayfanın ele aldığı konunun Vikipedi'de işlenmesinin uygun olmadığı anlamına gelmez." "Düzensiz, telif durumu belirsiz sayfaların silinmesi, ileride konunun daha nitelikli biçimde ele alınmasına olanak sağlar." sözlerini hatırlatmak istiyorum.Vikiçizer (mesaj) 20:23, 4 Aralık 2016 (UTC)

Dedublüman[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

"Dedublüman" bana pek tanıdık ve KD gelmedi. Telaffuz edebileceğimden emin olsam bir doktor arkadaşa soracağım ama "Türkçe mi o?" cevabı almaktan da çekiniyorum. Silelim biz bunu. E4024 (mesaj) 12:49, 4 Kasım 2016 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Eski bir kitap ama şu kaynakta aynen "Dedublüman" olarak geçiyor. Madde başında çeşitli dillerde yazılışı verilmiş. Buna göre, daha yaygın bir kullanım varsa belki madde adı değiştirilebilir. Aktarıyorum: "Almanca: Dedublument, İngilizce: Dedoublument, astral projection, Fransızca: Dèdoublement, Osmanlıca: Tezauf, Türkçe: Çift bedenlenme, ikileşme, çift görünüm" --Üçüncü Adam (mesaj) 13:59, 4 Kasım 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Kayda değerliği kanıtlanamıyor. --E4024 (mesaj) 14:03, 4 Kasım 2016 (UTC)
"Tek çiçekle bahar olmaz" diye ne kadar hızlı "silinsin" kararı veriyorsunuz? Bilim Araştırma Grubunun kitaplarına bakmak lazım. Bu terim bir şekilde geçiyordur o kitaplarda. Lakin uğraşmaya değer mi? Bence değmez. Çünkü verdiğiniz kararı geri çekmeyeceğinize eminim. --Üçüncü Adam (mesaj) 14:11, 4 Kasım 2016 (UTC)
Sakin olun. Burada kararları ben vermiyorum. Oydaşma ile alınıyor. --E4024 (mesaj) 14:19, 4 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Bedri Ruhselman'ın "Ruh ve Kâinat" kitabında "Dedubluman, bir insanın kendi bedenine benzer diğer bir bedenle, bedeninden gayrı bir yerde görünmesidir." olarak tanımlanmış ve defalarca kullanılmış bu terim. --Üçüncü Adam (mesaj) 17:20, 4 Kasım 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Kayda değerliği ispat edilemiyor gördüğüm kadarıyla.--RapsarEfendim? 18:06, 4 Kasım 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Ruhçuluk maddesinin bir alt başlığı olarak aktarılsın. – Amillians (mesaj) 05.15, 6 Kasım 2016
Aktarılması söz konusu ise Bilokasyon maddesine de aktarılabilir. (Bu arada ben "Üçüncü Adam". Tartışmada avantaj sağlamak için farklı hesapla yazdığım düşünülmesin. Kullanıcı adımı değiştirdim.) --Selahattin ilhan (mesaj) 09:22, 6 Kasım 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.