Vikipedi:Kaliteli madde adayları/I. Baudouin (Latin imparatoru)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.

SONUÇ: 31 Ocak'tan beri oylaması devam eden madde KM seçilememiştir. Üzgünüm. Eleştiriler dahilinde gerekli düzenlemeler tam anlamıyla yapılırsa tekrar aday gösterilebilir.--[ahzaryamed]₪.ileti 21:47, 1 Nisan 2011 (UTC)

Konstantinopolisli I. Baodouin[kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipedi'den çevrilmiş ve KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. --Yzkoc 21:40, 31 Ocak 2011 (UTC)

  • Yorum Yorum Öncelikle elinize, emeğinize sağlık. Gözüme çarpan noktaları belirtmek istiyorum.
  1. Giriş kısmı oldukça yetersiz. maddeyi özetleyen en azından iki paragraf daha gerek. İlkinde hayatına ve dönemindeki olaylara; ikincisinde ise sonrasındaki olaylara ve geri kalan noktalara değinilebilir.
  2. Kaynaklar yetersiz. Aile bölümünde hiçbir kaynak yok mesela. Diğer başlıklarda da kaynak gereken yerler var.
  3. Bazı yerlerde iç bağlantılar verilmemiş. Bu bağlantıların verilmesi gerek.
  4. Maddenin İngilizcesinde madde adı "Baldwin", bizde ise "Baodouin". Neden böyle bir fark var? Bu kullanım için Türkçe kaynak var mı? Teşekkürler...Rapsar 09:20, 12 Şubat 2011 (UTC)
Fransızcası Baudouin VI de Hainaut, Fransızca konuşan birisi olması nedeniyle, bu isim tercih edildi. Giriş bölümü geliştirildi.--Yzkoc 21:46, 21 Şubat 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu maddeye destek vermek istiyorum, güzel bir madde aslında. İngilizcesi’nden güzel bir çeviri olmasına rağmen bazı bölümlerinin daha da geliştirilebileceğini düşünüyorum:
  1. Aile kısmı daha da geliştirilebilir. Ailesi hakkında bilgi ve sonra taç giyen kişinin bu süreci anlatılabilir.
  2. Sahte Baodouin kısmının da gelişmesi lazım
  3. Kaynakça ve Kaynaklar terimleri kafa karıştırıcı kanımca. Bence bir başlık olmalı Kaynakça kısmı Kaynaklar olmalı, Kaynaklar kısmı da Konu Hakkında Basılmış Yayınlar olmalı
  4. 7 madde bir KM adayı için yetersiz
  5. Kaynaklar kısmındaki bazı kısımların Türkçe tercümesi yapılmamış. Mimar77 20:34, 3 Mart 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı 21 Şubattan beri maddede değişiklik yapılmamış. Aile ve sahte Baudouin bölümlerinin geliştirilmesi ve Flandre Kontluğu, Latin İmparatorluğu ile Aile bölümlerinin kaynaklandırılması gerek. --82 ~145 ileti 16:31, 15 Mart 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Çok az kaynak var. Biraz daha kaynaklandırma yapılabilir belki ansiklopedilerden yararlanılarak daha ayrıntılı bir madde oluşturulabilir. Ayrıca bir zorunluluk olmamakla beraber İngilizce Vikikaynak'taki madde ile alakalı sayfanın Türkçe Vikikaynak'a çevrilmesi ve Konstantinopolisli I. Baodouin maddesinden bağlantı verilmesinin çok faydalı olacağı kanaatindeyim.--Reality 19:57, 17 Mart 2011 (UTC)
Onun maddeyle alakası yok ki :) Emperor of Romania diyor orada. Bizimkisi ise Konstantinopolisli...--Rapsar 20:06, 17 Mart 2011 (UTC)
  • Niye vermişler ki İngilizce Vikipedi'de.) İsimler tutmayınca bende kıllanmıştım. Dolayısıyla bu talebimi görmezden gelin. Onun dışındakiler eğer tekrardan yanılmamışsam hala geçerli.)--Reality 20:19, 17 Mart 2011 (UTC)
    • Aaa bi dakka Rapsar. Orada bir şey yazıyor ama aynen yazıyorum buraya:
Baldwin I of Constantinople on Wikipedia, and our 1911 Encyclopædia Britannica disclaimer. This "Romania" is the Latin Empire of Constantinople and shared no territory with what became the modern country of Romania.

--Reality 20:20, 17 Mart 2011 (UTC)

He he ben de gördüm şimdi :) Öyleymiş...--Rapsar 07:50, 18 Mart 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Burada geçen Romania günümüz Romanya'sı değil Bizans İmparatorluğuna batılılar tarafından verilen adıdır. Sonuç olarak aynı kişiden bahsediyoruz.

"Byzantine Empire (then called as "Empire of Romania" by westerners), and the foundation of the Latin Empire, also known as Romania (not to be confused with the modern state Romania)."

Aile kısmı geliştirildi, Latin İmparatorluğu ile ilgili harita eklendi. Ancak Sahte Baoudoin konusunda ingilizcesi yeterli değil. Fransızca bilen bir arkadışın yardımcı olması gerekiyor.:-(

Sa mort incertaine permit en 1225 à un imposteur, Bertrand Cordel, de se faire passer en Flandre pour l'empereur, censé avoir échappé à la mort en Bulgarie. Le difficile contexte flamand de l'après Bouvines et la captivité du comte Ferrand permit l'aventure.

Fils d’un vassal de Clarembaut de Capes, natif de Rains, près de Vitry-sur-Marne, Bertrand Cordel était saltimbanque et jongleur. Après Bouvines, vers 1220, les Franciscains ont commencé à arriver en Flandre, accompagnés d'un grand prestige. La rumeur plaçait parmi eux d'anciens croisés flamands revenus au pays. C’est dans ce contexte qu’en 1225, un baron crut reconnaître Baudouin IX en Bertrand, qui vivait de mendicité publique et passait pour ermite dans le bois de Glançon, près de Valenciennes. Bertrand, installé dans un hôtel de cette ville, finit par jouer le jeu (27 mars 1225). Des personnalités dirent le reconnaître et lui apprirent vraisemblablement des rudiments de la vie de l’empereur et de la manière de bien se comporter. La crédulité du peuple fut correctement exploitée et une immense émotion parcourut les comtés de Flandre et de Hainaut. Il fut acclamé à Valenciennes, à Tournai, à Lille, ses entrées à Bruges et à Gand furent magnifiques. Il y était revêtu de tous les attributs impériaux. La comtesse Jeanne, fille de Baudouin, dut alors se réfugier au Quesnoy avec quelques fidèles. On tenta même de l’enlever. Elle put néanmoins gagner Mons, alors que l’imposteur régnait à sa place (avril-mai 1225), entouré des barons dont il servait les intérêts. Jeanne de Constantinople tenta pour le confondre de le faire venir au Quesnoy, mais Bertrand déclina l’invitation. Cependant, grâce au témoignage de Josse de Materen, un des franciscains, ancien croisé, qui avait accompagné le grand comte jusqu’à sa mort en Bulgarie, elle fut convaincue de son bon droit. Elle en appela au jugement du roi Louis VIII, qui ne pouvait que s’alarmer car le roi Henri III d'Angleterre avait déjà pris contact avec le faux-Baudouin : le roi le convoqua à Péronne, tandis que Jeanne rassemblait toutes les personnes ayant connu son père, dont tous les franciscains qui durent reprendre contact avec le monde pour témoigner, contrairement à leurs vœux. L’enquête fut présidée par l’évêque Guérin de Senlis. Bertrand ne put se soustraire à la convocation du suzerain capétien : il fut accueilli comme s’il était le comte, mais l’imprécision de ses réponses au roi et à Guérin furent décisives : devant les barons flamands ébahis, il ne sut pas dire quand, où et par qui il aurait été fait chevalier, ni quand et dans quelle chambre il aurait épousé Marie de Champagne ! Comme preuve définitive, la nuit suivante il s’enfuit de la cour comme un voleur, ne doutant plus de la pensée du roi (30-31 mai 1225).

Retrouvé en Bourgogne ou réfugié à Valenciennes, il fut ramené en Flandre, où il fut condamné à mort et étranglé à Lille (fin septembre 1225). Son cadavre fut exhibé au gibet de Loos.

--Yzkoc 09:34, 24 Mart 2011 (UTC)

İlgili bölümlerde maalesef halen kaynak yok. En azından paragraf sonuna bir tane eklemeniz gerekli, kaynaksız bölümler mevcut zira. --82 ~145 ileti 17:19, 24 Mart 2011 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.