Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Şrek!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır. --LostMyMind (mesaj) 11.25, 24 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

Şrek![kaynağı değiştir]

en.wiki'den çevrilmiştir. Kırmızı bağlantılar maddeyi etkilemediği için açmadım. Geri kalan önemli maddeleri açtım. Resimli bir çocuk kitabı için yeterli bilgileri içerdiğine inanıyorum. --Hedda Gabler (mesaj) 18.35, 5 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Güzel madde olmuş. Âfâkî💬 15.35, 19 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
Kısmi destek elinize sağlık. Türkçe kapak kullanımı güzel bir dokunuş olmuş. "kesin ayrılık ve sıcak kavuşma" ifadesi daha iyi çevrilmeli. "kesin" ve "sıcak" kelimeleri Türkçede garip kaçtığı için doğrudan kaldırılabilir ama daha iyi bir ifade bulunabilir diye buraya yazayım dedim. ~stdoggo ileti 22.21, 25 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
  • Karşı Karşı Emeği geçenlerin emeklerine sağlık, ancak K:St. Doggo'nun bir tanesine dikkat çektiği çeviri hataları ile çevirinin yeterince iyi olmamasından kaynaklı anlaşılmama ve akışkanlık sorunları çok fazla var. Bununla birlikte bazı İngilizce maddelerde gördüğümüz "övdü/yerdi" şeklindeki özgün araştırma niteliğindeki ifadeler var. Birkaç örnek vermem gerekirse:
  1. "'The King of Cartoons' (çev. 'Karikatürün Kralı') olarak adlandırıldı">"adlandırıldı" çevirisi burada eğreti durmakta, takma isim verilince "adlandırıldı" ifadesi tam olarak anlatılmak isteneni karşılamıyor.
  2. "Ancak reklam yazmaktan pek hoşlanmazdı">Kendi ifadesi mi? Kimin yorumu ya da değerlendirmesi? Kaynakta da başka bir kaynağa dayanarak kullanılmış.
  3. "kesin ayrılık ve sıcak kavuşma gibi grafiksel olarak tekrarlanan temalarla">tırnak içinde yazıldığı için birisinin yorumu olduğu belli ama kimin yorumu? Kişisel yorumlara göre (yazarların yorumu) yazılacaksa herkesin farklı görüşü olur ve tırnaklardan geçilemez. Bunların kimin yorum ve değerlendirmeleri olduğundan bahsetmek lazım. Benzer durum birçok yerde var.
  4. wit>"ince espri" olarak çevrilmiş, ancak oraya uymuyor. Kullanılan anlam "kıvrak zeka/zeka kıvraklığı" şeklinde. Cümle zaten düşük kalıyor okununca.
  5. "çizimleri, renklerin 'zengin' kullanımıyla dikkat çekti">"zengin" yine birisinin yorumu. Kimin dikkatini çekti? Bahsedilmiyor.
  6. "The New Yorker'da yayımlanan karikatürleriyle karşılaştırıldı">Kim karşılaştırdı? Karşılaştırıldı derken?
  7. Başlığın son paragrafında kelimenin etimolojisinden bahsedilirken birden yayıncısına geçiş yapılıyor. Bir ilişki, anlam bütünlüğü yok.

Sadece "arka planı" başlığındaki değerlendirmem bu şekilde. Metnin genelinde benzer sorunlar mevcut. "Yeşil tenli" yerine "yeşil renkli" denebilir misal ya da "yok edilemez" yerine "yenilemez" kullanılabilir. "Ailesi tarafından dünyayı görmeye gönderilmesine" keza, anlamını yitirmiş birebir çeviri niteliğinde.

Tüm bunlardan ötürü, 1-a ile 4-a kriterlerini karşılamadığı kanaatindeyim. Teşekkürler.--Nanahuatl? 07.45, 2 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

@Nanahuatl Kendince çeviri hataları bulup zorlama bir karşı cümlesiyle kritere uymadığını söylemek… Daha önceki km adaylıklarında da konu hakkında bilgin olmamasına rağmen çeviri doğru olmasına rağmen aynı muhabbeti çevirmiştin yine. Hedda Gabler (mesaj) 08.16, 2 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]
Mesela 1 nolu ifaden bile yersiz. Dolayısıyla yorumunu ciddiye alıp düzeltme yapmayacağım. Hedda Gabler (mesaj) 08.17, 2 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]
Hedda Gabler, öncelikle VP:İÜY hatırlatması yapayım, kişileri salalım, konuya odaklanalım, kimsenin bir başkasının yorumunu ya da görüşünü eleştirmesi gerekmiyor, konu maddenin kendisi, bu doğru bu yanlış denilir, olması gereken değişiklikler yapılır, olması gerekmeyen yoruma açık yerlerde karşı görüş belirtilir (kişiye yönelik yorum olmadan) konu toparlanır, kapatılır. SİS'lerin de değerlendirme yaparken herkesin olumlu vermiş olmasına ya da yapılan her eleştirinin bir "değişiklikle" karşılık bulmasına ihtiyacı bulunmuyor zaten. Yani X yada Y'nin desteği ya da karşı olmasına falan takılmayalım, yazanlar arasından geliştirmeye açık olan kısımları ele alıp sonrasında SİS'lere güvenelim. :) Ama VP:N ve VP:İÜY konularını her zaman takip etmemiz ve uygulamamız gerekli, biliyorsun.
Sonraki konuya gelecek olursam Hedda Gabler ve Nanahuatl maddede şöyle değişiklikler yaptım. Bu bağlamda üstteki değerlendirmeyle ilgili görüşlerimi de aktarayım.
  1. "adlandırıldı" ibaresini rahatsız edici bulmadım.
  2. Kendi lafı, doğrudan kaynak eklendi.
  3. Bu kısımlar kaynaklarda belirtilen ifadeler, kaynakla birebir ilişkili. Biri New York Times habercisi, diğeri de akademisyen ekibi, doğrudan bulunabildiği için "bu demiş" demek şart gelmiyor bana.
  4. wit yerine nükte nasıl olur? Hedda Gabler? Bana karşılayan kelime bu gibi geldi. 🧐 Değişikliklerinden edindiğim izlenim dolayısıyla belki dille/kelimeler/ifadelerle ilgileri bağlamında Vito GenoveseDr. Coal ve/veya Satirdan kahraman'dan bu konuda fikir gelebilir. Hazır burayı okurken belki maddeye de bakarsınız. :D
  5. Doğrudan müze/sergi açıklaması, kaynakta doğrudan kullanılmış ifade zengin. Burada kişi belirtmek mümkün değil, sergi tanıtımı olması nedeniyle kaynağı kullanabilir miyiz ona emin olamadım yalnız.
  6. Kaynaktaki haberci karşılaştırmış, yine doğrudan ulaşılabiliyor. Ama hangi yönden karşılaştırdığı eklenebilir diye düşünüyorum.
  7. O kısmı sanırım biraz toparladım.
----anerka'ya söyleyin 12.05, 3 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]
@LostMyMind, adaylığı oluşturan kullanıcı kaybolma hakkını kullanmış, adaylık böyle kalacak muhtemelen. Kapatılabilir mi rica etsem? Sonradan ilgilenen çıkarsa tekrar aday olabilir. Nanahuatl? 09.15, 20 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

 SİS notu: Aday gösterenin buralarda olduğu durumda bile adaylıklarda ilerleme oldukça yavaş oluyor, aday gösteren olmadığında başka birinin benzer bir çaba gösterme ihtimali oldukça düşük. Bu bakımdan adaylığın böyle kalacağı konusunda @Nanahuatl'ın fikrine katılarak adaylığı "fikir birliğine varılamadı" olarak kapatıyorum. --LostMyMind (mesaj) 11.25, 24 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.