Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Manco Capac

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.

Sonuç: Başarılı. Vikipedi topluluğunun tam desteğini alarak hizmetli seçilmiştir. Tebrikler! --M. M. ileti 08:34, 9 Aralık 2008 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 26
 Destek: 26
 Karşı: 0
 Tarafsız: 0
 Oran: %100

Manco_Capac[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 22:43, 8 Aralık 2008 (UTC)

Manco_Capac (MesajKatkılarİstatistikler) – Vikipedi her geçen gün büyüyor, kullanıcı sayımız ve sorunlarımız artıyor, gün içerisinde SD de dolaşanlar yapılan vandalizmleri, girilen gereksiz maddeleri farkediyorlardır. Editör olarak amacımız, ansiklopedik içeriği geliştirmek ve zamanımızın büyük bölümünü seve seve feda ettiğimiz bu oluşumun düzenini sağlamak değil midir? Hepimiz rastgele bir sayfayı düzenlerken okuduğumuz bilgilerden etkilenmiş ve o konu üzerine araştırmalar yapmışızdır, burası yani evimiz olan vikipedi bize yeni ufuklar açıyor, öğrenmenin yaşı olmadığını gösteriyor! Büyüdükçe sorunlarımızın arttığı kaçınılmaz bir gerçek ve bu sorunlarla başetme konusunda paylaştığımız iş bölümü hepimize fayda sağlıyor, editör olarak hepimiz evimizin düzenini koruyoruz, onu savunuyoruz, beraber mükemmel projelere imza atıyoruz, basılı bir kaynak olmamamıza rağmen bir çok büyük site bizi kaynak olarak alıyor, bilgilerimizi kullanıyor, ilkokul öğrencileri ödevlerini bizden yapıyor, bir öğretmen ertesi gün çocuklara göstereceği bir bilgiyi bizden araştırıyor, kısacası herkes bize güveniyor! Bu güvene layık olabilmek için daha fazla çalışmamız ve sayfalarımızda uğratılmaya çalışılan deformasyonları erken bir şekilde engelleyebilmemiz gerekiyor. Sevgili Manco Capac çalışkanlığı ile göz dolduran bir editörümüz, kendisine topluluğumuzun kararıyla verilecek olan 3 özelliğin hepimize fayda sağlayacağına inanıyor hepinize saygılarımı iletiyorum, sevgilerimle... e.c. 22:43, 24 Kasım 2008 (UTC)

  • Vikipedi'yi tanıdığım ilk günden beri elimden gelenin en iyisinin burayı biraz daha geliştirmek olduğunu düşünerek başladım çalışmaya. Ancak daha sonra farkettim ki, bir diğer güzel amaç daha duruyor karşımda, o da varolanı korumak. Yani SDD'lik yapmak, yeni maddeleri kontrol etmek ya da canın sıkıldığında biraz kafa dağıtmak için rastgele sayfa modundan bir sayfa bulup onu düzenlemek. Vikiye alışmaya çalışırken en çok tarafsızlığa ve sabırlı olmaya özen gösterdim. Ama bu hiç kolay değil bazen hoşunuza gitmeyen bir şeyi yazmak, okumak ya da on kere birine aynı şeyi tekrarlamak zorunda kalıyorsunuz ve bu gerçekten bir şeyler öğretiyor insana. Açıkçası dönüp kendime baktığımda bu konularda başarılı olabildiğimi düşünüyorum. Ama Viki'nin en sevdiğim yanı ya da benim onun bana kattığı en güzel yanı olarak kaynak sorgulamasını görüyorum. Öyle alıştım ki kaynak soruglaması yapmaya arkadaşlarla bile konuşurken Abi kaynağın ne? Ne kadar güvenilir bir kaynak bu? gibi sorular sorar oldum. Şaka bir ayna uzun zamandır vikideki yeni maddeleri incelerken sil etiketi koyarken yani, yaptığım incelmenin bir hizmetli tarafından tekrar yapılacak olması beni rahatsız ediyordu. Boşu boşuna iki kere aynı iş yapılıyor ve daha çok Vikiyi geliştirecek zamanı bu sayede harcıyoruz diye düşünmekteydim. Sizin de uygun görmeniz neticesinde artık mükerrer iş yaptırmayabileceğim. Sırf bunun için bile o ek fonksiyonu almak beni mutlu edecektir. Saygılarımla tüm görüşlerinize açık olarak bekliyorum. Oy verecek olan herkese ve de özellikle beni aday göstern ve kelimenin tam anlamı ile iyi bir vikipedist olan Elmacenderesi'ne çok teşekkürler, --Manco Capac 22:59, 24 Kasım 2008 (UTC)



Lütfen olumlu / olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetli başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  • Destek Destek Deneyimleriyle yetkin hale geldiğini gün gün gözlemlediğim Manco Capac'ın yararlı bir hizmetli olacağına inanıyorum. Levent Abi ileti 22:47, 24 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Levent Abi'de pusuya yatmış sanırım, aday gösterdim SD ye baktım oy vermiş. Umarım hepimiz için hayırlısı olur... e.c. 23:07, 24 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Bence, belki de mütevazilikten ötürü bir hayli geç kalmış bir adaylık… Tam destek…--Düşünenadam 23:16, 24 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek
Özetlemiş Elmacenderesi zaten herşeyi
Olmalı Manco Capac'ın üç daha çok yetkisi
Savaşmalı vandallarla günlerce durmaksızın
Taşınmalı elden ele Vikipedi sevgisi.
Khutuckmsj 23:52, 24 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Manco Capac'ın çöpçülüğe gönüllü olmasına sevindim. Hele ki tarafsızlığa toplulukça en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde. (Buraya gülen yüz mü koysam, somurtan yüz mü, kararsız kaldım.) Kendisinin çalışkanlığı ve sağduyusuyla, tartışmaları sonuna kadar götürmekten kaçınmayarak üç ek işlevi hakkıyla kullanabileceği kanısındayım. --Yabancımsj 10:07, 25 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Çok değerli katkıları var.Bu görevide yapacağına inanıyorum.--Selim Baba ileti 16:33, 25 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Manco Capac'a tam destek! --Kerem 233ileti 09:13, 26 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Görevini hakkıyla yerine getirebilceğine inanıyorum.--Aycanileti 12:53, 26 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Bence geç kalmış bir adaylık. Değerli katkıları olan bir vikipedist. Bu görev için de uygun olduğunu düşünüyorum. --Kemal K.ileti 13:56, 26 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Yabancı'ya ve Düşünenadam'a katiyen katılıyorum. Manco Capac'a başarılar diliyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 14:58, 26 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Gerçekten geç kalmış bir adaylık. Çok başarılı olacağına inanıyorum. Şimdiden tebrikler, başarılar...Myrat ileti 10:43, 27 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Zamanında Yabancı için yazdıklarımı aynen tekrarlıyorum. İyivikiler... homonihilis // ileti 12:35, 27 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Manco Capac oldukça deneyimli ve yaratıcı bir dostumuz. Bazı zamanlarda adil kullanım ve kayda değerlik konularında ters düşsek de, orta yolda anlaşabiliyoruz Göz kırpma... Özellikle Konuşan Vikipedi projesi başarıyla uygulanabilirse çok güzel işlere imza atılacaktır eminim. Daha söylenecek çok şey var; ama burada bu kadarlık yeter. Sevgi ve selamlarımla... --DsMuratileti 12:48, 27 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Geç kalmışım.--Gökçє Yörük mesaj 20:10, 27 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek - olumlu davranışları ve katkıları bulunduğuna inanmakta olduğum bir arkadaşımız, sakin tutumundan taviz vermemesi ümidiyle kendisine şimdiden kolaylıklar dilerim. Cat msj 22:49, 27 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Politika, yardım, resim vb. sayfalarına katkısı büyük -ki bunun bir hizmetli için önemli olduğunu düşünüyorum. Ek olarak telif, kaynak gibi konularda çok hassas. Ansiklopedinin ne olduğunu özümsemiş bir kullanıcı. --Gökhan 23:48, 27 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek -Yorum yapmama dahi gerek yok. Gözüm kapalı tam destek. Saygı ve sevgilerimle. Boramesaj gönder 12:12, 28 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Gayet iyi ve etkin bir kullanıcı. Tam destek. --♪♫Berkay0652|ileti 09:53, 29 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek - --Nosferatu 09:08, 1 Aralık 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Kendisiyle tanışmasak da Manco Capac'ın katkılarını beğeniyle takip ediyordum. Vikipedi'ye "çalışan" insanlar gerek. Umarım oylama olumlu sonuçlanır. --Danbury ileti 18:44, 1 Aralık 2008 (UTC)
  • Destek Destek Politikalar ve yönergeler bağlamındaki bilgisi ve deneyimi, olaylara soğuk kanlı ve mantıklı yaklaşımı ile hizmetlilik için gerekli unsurları barındıran bir Vikipedist; kanımca hizmetli olması yararlı olacaktır. Beş temel taş temelindeki çizgisinden hiç kopmamasını diler, başarılar dilerim... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 20:27, 3 Aralık 2008 (UTC)
  • Destek Destek öncelikle aman inkalar öksüz kalmasın diye düşünüyorum ama yine de hizmetli tuşlarını fazlaca kullanması gerekecek korkarım, yoğunluk onu gösteriyor. o tuşları epeydir ittirerek hizmetlilere kullandırtmasından (kendisi de söylemiş iki kez iş yapıldığını, doğrudur) zaten ne yapıp yapmayacağını az çok biliyoruz. cesareti, ki biz buna elini taşın altına koymak diyoruz, önemli ve gerekli bir nitelik. ne diyelim, kolay gelsin. --kibelemesaj 23:35, 4 Aralık 2008 (UTC)
  • Destek Destek Yukarıdaki yorumların çoğuna katılmakla beraber özellikle politika sayfalarında ve resimlerle ilgili katkılarının mevcut hizmetlilerin yükünü azaltacağını düşünüyorum.Tartışmalara girmekten çekinmemesi ve Kibele'nin deyimiyle 'elini taşın altına sokması' bütün hizmetlilerde olması gereken bir özellik.Kendisine şimdiden başarılar dilerim.--Eldarion 11:38, 5 Aralık 2008 (UTC)
  • Destek Destek Oylama bitmeden yetiştiğime sevindim. :) Vikipedi'ye sabahtan akşama kadar katkılarını durmadan sunan Manco eminim bu görevi hakkını vererek yapacaktıt. Şimdiden hayırlı olsun.--Muratsahinmesaj 11:39, 5 Aralık 2008 (UTC)
  • Destek Destek - Katkilarini begenerek izliyorum. Hafif erken bulmakla birlikte, topluluk tarafindan bu kadar guven duyulmasi ve ek gorevleri de basariyla yapabilecigini dusunmem sebebiyle destekliyorum. Basarilar dilerim! Citrat 16:49, 8 Aralık 2008 (UTC)
  • Destek Destek Başarılar dilerim. - --Vikiyazar 20:11, 8 Aralık 2008 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

  • Her ne kadar hizmetli seçimlerinde oy kullanmasam da tüm gönlümle Manco Capac'a destek veriyorum. Zaten adaylığı daha kabul etmeden yağan oylardan benim oyuma da ihtiyacı olmadığı görülüyor :) Manco her türlü olumlu katılımları ile Viki için önemli bir kullanıcı. Yeniliklere açık, SD'de aktif... Konuşan Vikipedi gibi uygulamaları Vikipedimize katan, resimlerin Türkçeleştirilmesi veya Vikipedi:Kısayol'un düzenlenmesi gibi yorucu ve her kullanıcının el atmayacağı katılımlarda bulunan ve İnka mimarisi örneğinde açıkca görüleceği gibi özgün, kapsamlı maddelere imza atan bir kullanıcı... Çok erken olacak ama seçileceğine canı gönülden inandığımdan şimdiden başarılar :) --Math34 ileti 08:58, 25 Kasım 2008 (UTC)
  • Kullanıcı sayfasındaki gökkuşağı figürü homofobiye sahip olmadığı mı göstermektedir?

Onla ilgili küçük bir anektod: Manco Capac, Kilis'in Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait olduğu belirterek Akdenize ait olmadığını iddia etmiş ve hemen değişiklik yapmıştı. Ancak Kilis, tıpki KahramanMaraş gibi bir Akdeniz bölgesi ili ve merkez ilçesiydi. Bunla ilgili ona harita ve kaynak atmıştım ama daha sonra hatasını düzeltmemişti. VikiBilgeliğe yakışmamıştı. Bu anektodun kayda geçmesini istedim. Ancak genel itibariyle, başarılı olacağına inanıyorum. --85.105.122.109 11:16, 4 Aralık 2008 (UTC)

  • Merhaba, bu güzel hatırlatmanız için teşekkürler. İsterseniz kullanıcı sayfamdaki bayrağa (gökkuşağı değil) çekinmeden tıklayınız lütfen. O zaman ne olduğunu anlayacaksınız. Ayrıca yarası olan gocunur prensibinden yola çıkarak homofobik olmadığımı da belirtmek isterim. (Yara sözcüğü ne aşağılamak ne de küçük görmek ne de anormal görmek için kullnılmamamıştır, daha çok yerine cuk oturduğu için kullnılmıştır.) Ne renklerin ne de gökkuşağının cinsiyeti olmadığı gibi pembe rengin de sadece dişilerle özdeşleştirmesine her ne kadar ben giyim yönünden pek kullanmıyor olsam da çok sıcak bakmadığımı ve en çok da kızlarıma giyisi alırken raflarda sadece pembe ve tonlarındaki soluk renklerin kızlar için uygun görünürken erkek reyonun yeşilli, sarılı, mavili, kırmızılı rengarenk olmasını da toplumun tek düze kızlar yaratmak istemiyle bir ilişkisi olup olmadığını da sıkça sorgulamaktayım. Yorumunuz için tekrar teşekkürler. --Manco Capac 11:25, 5 Aralık 2008 (UTC)
Adaya sorular[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sorular 2006 sonundan beri hizmetli adaylarına topluluğun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olabilmek için sorulmakta. Cevaplayıp cevaplamamakta serbestsiniz.

1. Hizmetlilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında yöneticilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Özellikle Adil Kullanım politikasıyla iligli dosya kullanımı konusunda faydalı olabileceğimi düşünmekteyim.
2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: İnka mimarisi. Çünkü baştan sona ben yarattım ve bu konuda Türkçe kaynak nerdeyse yok denecek kadar az olduğu için çok uğraşmak zorunda kaldım. Ayrıca grafikleri de işin cabası oldu.
3. Hizmetlilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: 50-50 bir denge idealidir sanırım. Ama dönemsel olarak farklılık gösterecektir tabiki.
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Yaşadığımı hatrılamıyorum. Yani fiziksel olarak geri almalar yapmaktansa tartışarak konuyu birbirimize anlattığımız durumlar oldu tabiki. Fakat sonuçta mantık hep galip çıktı.
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Politika ne gerektiriyorsa o olur. Süresiz engellemek en son tercih olmalıdır. Önce tüm diğer mekanizmalar kullanılmalıdır.
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir yöneticinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcın fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Anaonim kullnıcılar vikipedinin asıl sahipleridir. Aslında hizmetli olmasalarda diğer tüm belli kullanıcılar vikinin birer görevlisidir.
7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Viki için verimimi düşüren en önemli özelliğim baba olmam. Çocuklarım (maalesef  :)) daha önemli oluyor bazen.
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Sürekli olmasına karşıyım. Ama başedemiyorsak da başka çaresi yok.
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Bunlar olmazsa olmaz kurallar bence. Bu konulardan kesinlikle taviz verilmemelidir.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Kesinlikle karşı olduğum bir karar yok ama tartışılabilecek kararlar olabilir. Şu anda aklıma gelmiyor. Ama gelirse mutlaka bu konuyu tartışmaya açarım.
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: Arama sayfası. Beni sinir ediyor. Mesela belli bir herf dizi ile başlayan kelimeleri arayabilmek ve listeletmek daha iyi organize edilebilirdi.
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C:Trolllerle başetmenin en iyi yolu trolle troll olmamaktır. Deneyimli bir başka hizmetli ya da diğer kullanıcılar tartışmaya davet edilmeli ve eğer olası ise senin yerine diğerlerinin konuşmasına izin vermelisiniz. Biraz dinlemek ve gözlemlemek herkes için iyi gelebilecek bir tedavidir.
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: Herkese açık olduğu müddetçe ve vandal sayısı diğerlerini sayısının iki katına ulaşmadığı sürece katkıda bulunmaya devam edeceğim.
Ekstra soru: 1. Requests for de-adminship yani hizmetlinin azli kuralının Türkçe Vikipedide de uygulanmasına ne dersiniz? Takabeg ileti 23:20, 24 Kasım 2008 (UTC)
Bahsettiğiniz bir kural değil. O sayfada sadece bugüne kadar İngilizce Vikipedi'de görevinden alınan hizmetlilerden bahsediliyor. Hizmetliler eğer ısrarla özel fonksiyonları kötüye kullanırlarsa topluluk tarafından azilleri istenebilir. İngilizce Vikipedi'de de diğer Vikipedilerde de bizim Vikipedimizde de durum böyle. Yani bahsettiğiniz uygulama Vikipedi'de zaten var. Sadece bugüne kadar görevlerini ısrarla kötüye kullanan hiç hizmetlimiz olmadı ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:46, 24 Kasım 2008 (UTC)
  • Sorunuz için teşekkürler. Yanıtın biraz geçikmesinin nedeni ilgili sayfaları incelememdi. Yukarıda Noumenon'un dediği gibi o sayfada bugüne kadar yetkileri elinden alınmış ya da tamamen yasaklanmış adminlerin listesi var. Ancak bu listenin oluşumunu da bizde de bir zamanlar temeli atılmış ancak faaliyete geçmemiş bulunan Hakem kurulu sağlamakta. Yani bir admin hakkında eğer şikayet varsa, belli kurallara göre oluşturulmuş olan bir hakem kurulu, ki bunlar tecrübeli ve tarafsız kullanıcılardan olşuyorlar, bu durumu bir dava olarak ele alıp gerekli incelemelerden sonra karara bağlıyor. Ancak tüm bunlardan ayrı olarak bir de bir grup admin, bu kategoride listenenler yani, kendilerini eğer yeteri kadar kullanıcıdan istek gelirle tekrar adminlik oylamasına gitmekte gönüllü olduklarını belirtmekteler. Açıkçası bana bu iki kurum da mantıklı geliyor, yani bu iki uygulamanın da Vikimize taşınmasında bir sakınca görmüyorum. Zaten VP:TBA'ya uymakla yükümlü olan hiç bir hizmetlimizin bundan kaçacağını da sanmam. Kaldıki bu kurumlar birer emniyet sübabı olarak sistemin güvencesi de olabilirler. Ancak yukarıda Noumenon'un bahsettiği gibi şu anda ben de hizmetliler tarafından yapılmış yoğun bir TBA ihlaline rastlamadım. Olursa bu kurumun otomatikman işlemesi olasıdır ve bu kararı topluluğumuzun alabileceğini bürokratların da bu konuda inisiyatif kullanabileceğini düşünmekteyim. Umarım sorunuzu yanıtlayabilmişimdir. Teşekkürler, --Manco Capac 07:21, 25 Kasım 2008 (UTC)
Kullanıcı yorumları[kaynağı değiştir]

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.