Vikipedi:Eğitim Programı/Etkinlikler/Uludağ Üniversitesi/BBT (2016)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Uludağ Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Topluluğu
Tarih2 Kasım 2016
SaatUTC 12.30
YerEğitim Fakültesi AhmetTaner Kışlalı Salonu, Görükle Kampüsü, Uludağ Üniversitesi, Nilüfer, Bursa, Türkiye
KonuVikipedi ile tanışma, Vikipedi'nin bir eğitim aracı olarak kullanılması
EğitimciBasak
Katılımcı sayısı40
Afiş hazırlamada emekleri için KediÇobanı ve HakanIST'e teşekkürler.

Etkinlik bilgileri[kaynağı değiştir]

2 Kasım 2016 Çarşamba günü Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojiler Öğretmenliği bölümü öğrencilerinden oluşan Bilgi Teknolojileri Topluluğu'nun konuğu olarak Kullanıcı:Basak tarafından "Bir Eğitim Aracı Olarak Vikipedi" başlıklı sunum yapıldı.

Vikipedi'nin işleyişi, felsefesi hakkında farkındalık yaratma ve bir bilgi kaynağı olmanın dışında eğitim için ne şekilde kullanılabileceğini düşünmeye davet etmek üzere bir saatlik sunum yapıldı.

Etkinlik Notları[kaynağı değiştir]

""Vikipedi sitesini kullanıyor musunuz? Ne amaçla kullanıyorsunuz? Faydalı buluyor musunuz? Hiç yanlış/yanıltıcı bilgiye rastladınız mı? Maddelerin kaynakça bölümüne hiç bakıyor musunuz? Bu maddeleri kim yazıyor biliyor musunuz?" şeklinde sorularla seminere başladım. Gelen cevaplar, daha çok popüler sanatçılar, sporcular hakkındaki maddelere ilgi gösterdikleri ve güncel bilgilere erişebildikleri için Vikipedi'yi kullandıkları şeklindeydi. Gerek bu etkinlikte, gerekse daha önceki etkinliklerde gördüm ki "Vikipedi'nin herkes tarafından değiştirilebildiği" üniversite öğrencileri tarafından biliniyor. Ama "herkes"'in kim olduğu konusunda fikri olan pek yok; kendisi "değiştir"e tıklamış, değişikli yapmayı denemiş olan pek çıkmıyor. Yabancı dil düzeyi çok düşük bir gruptu. Vikipedi'nin Türkçe sürümü dışındaki sürümlerini çoğunun ziyaret etmemiş olduğunu, dil bağlantılarının farkında olmadıklarını görmek benim için çok şaşırtıcıydı.

Sunumda sıradan insanların yazar olduğu, kendilerinin de deneyebileceği vurgulandı. Bilgisayar öğretmenliği öğrencisi oldukları için bilgisayar teknolojileri konusunda beceri düzeyi yüksek öğrencilerdi. Onlara sayfa oluşturma, düzenleme, fotoğraf yükleme gibi konularda bilgi değil; kimlerin ne için katkıda bulunduğu, güvenilir kılmak için neler yapıldığı, tartışma sayfaları ve sayfa geçmişini inceleme, tarafsız bakış açısı ilkesi, işbirliği kültürü, hakkında bilgi verildi. Katılımcılar vikipedist olmaya davet edildi.

Sunumun ikinci bölümünde ise Vikipedi'nin bir bilgi kaynağı olarak değil; gençlerin 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeleri için derslerde bir eğitim materyali olarak nasıl kullanılabileceğinden bahsedildi. Dünyadaki eğitim kurumlarından yapılan uygulamalardan örnekler verildi. Katılımcılar, geleceğin öğretmenleri olarak Vikipedi'yi bir eğitimci gözüyle incelemeye davet edildi.

Bu öğrenci grubunun gönüllü çalışma kavramına çok alışkın olmadıklarını sanıyorum. Etkinliğe davet edilince "sonunda sertifika verilecek mi?" şeklinde soru gelmesinden bu sonucu çıkarıyorum. Öğrencilerden bir grup, sertifika verilmeyecekse niye gelelim demiş; topluluk danışmanlığını yapan öğretim üyesinin zorlaması ile ikna olmuştu! Dolayısıyla benim anlattıklarımın da bu öğrencilere çok şaşırtıcı geldiğini sanıyorum. Çünkü onlara emeğini, bilgisini, saatlerini hiç karşılıksız bilgi paylaşmak için harcayan insanları, Vikipedistleri anlattım. Çok ilgiyle ve çok dikkatli dinlediler.

Her zamanki gibi öğrenciler sunumun sonunda soru sorma konusunda isteksizdiler. Bütün sunumlarda öğrenciler el kaldırıp soru sormakta isteksiz ama sonradan konuşmacının yanına gidip birebir soru sormak, konuşmak üzere halka oluyor ilgilenenler. O yüzden sunum bitince hemen toplantıyı bitirmek, "sorusu olan varsa yanıma gelebilir, dışarıda sorabilir" vb. demek daha mı iyi olur diye düşünmeye başladım.

Etkinliğin başında bilgisayarla, projektör vb. ile ilgili sorun yaşandı. Kullanıcı:Sakhalinio katılımcılara merhaba demek üzere çevrimiçi olarak katılabilecek durumdaydı ama internet bağlantısı, mikrofon, kamera ile uğraşmaya cesaret edemediğimden çevrimiçi bağlantı yapmadık. Başka toplantılarda başka vikipedistlerin çevrimiçi katılmasının toplantıyı zenginleştireceğini, en azından daha da akılda kalıcı bir deneyim haline getireceğini düşünüyorum.

Topluluğun danışmanı Nuray Hanım, konuya çok ilgi gösterdi ve öğrenciler için faydası olabileceğine inandı. Öğrencilerden önce Eğitim Fakültesi'ndeki öğretim üyelerine yönelik bir sunum yapmanın ve Vikipedi Eğitim Programı'nı tanımanın faydalı olacağını ve sonra ilgilenen hocalarla uygun derslerinde Vikipedi ödevi verme konusunda çalışılabileceğini söyledi. Özellikle İngilizce öğretmenliği ve Almanca öğretmenliği gibi bölümlerde çeviri derslerinde öğrencilere çeviri yoluyla Vikipedi maddesi oluşturtmakla ilgilenecek hocalar olacağını ifade etti. düşünüyor. Bu dönemin sonunda veya önümüzdeki dönemin başında böyle bir toplantı organize edilmesi söz konusu olabilir. Eğitim fakültesinin Vikipedi Eğitim Projeleri gerçekleştirmek için özellikle önemli bir yer olduğunu düşünüyorum ve Uludağ Üniversitesi'nin Eğitim Fakültesi'nde sonunda bir etkinlik yapabildiğimiz için memnunum. Devamının geleceğini umuyorum.--Başak (mesaj) 07:29, 4 Kasım 2016 (UTC)