Vazakulam ananası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vazhakulam Ananas Pazarı Vazhakulam, Ernakulam, Hindistan

Vazakulam ananası, Hindistan'ın Kerala bölgesinde bulunan Vazakulam kentinde yetiştirilen ananaslara verilen addır. Kentte yetişen bu ananas türü nedeniyle, Vazakulam "ananas kenti" adıyla da bilinmektedir.[1] Vazakulam ananası, 4 Eylül 2009'da, Nadukkara Agro Processing adlı şirketin Kerala Tarım Üniversitesi ve Ananas Yetiştiricileri Derneği ile yaptığı ortak başvuru üzerine tarım-bahçe ürünü kategorisinde, coğrafi göstergeler (GI) listesine dâhil edilmiştir.

Bu ananas türü yerel olarak "Kanara" adıyla bilinmektedir. Ortalama birim ürün ağırlığı 1300-1600 gr arasındadır. Şekil olarak koniye benzeyen meyve, işlenebilen bir aromaya sahiptir. Taze Vazakulam ananasları, gevrek yapılı ve altın sarısı rengindedir. Meyvenin aromasından elde edilen bitkisel su, 14-16o brix arasında glikozik vasıf (tatlılık) göstermektedir. Bu ananasların asidik değeri ise 0.50 - 0.70% oranlarındadır. Meyve, bir karoten, vitamin, mineral ve enerji kaynağıdır.[2] Temel olarak Vazakulam'dan 45 km kuzey, 40 km batı, 35 km doğu ve 110 km güneyde konumlanan alanda tarımı yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kerala pineapple farmers look to Sri Lanka - The Hindu". thehindu.com. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  2. ^ "Geographic Indication Vazhakulam Pineapple". Pineapple Research Station, Vazahakulam. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2016.