V-Model

Vikipedi, özgür ansiklopedi

V-Model, sistem geliştirme sürecinde karmaşıklığı basitleştirmek amacıyla tasarlanmış bir kavramsal modelden, ayrıntılı ve özenli yaşam döngüsü modellerine ve proje yönetimi araçlarına kadar uzanan bir dizi modele uygulanan bir terimdir. İngiltere ve dünya genelindeki test topluluklarında, V-Model'in yazılım geliştirme sürecinde test edilebilmesi için ISTQB kuruluş müfredatı içinde tanımlanması, açıklayıcı ve değişken bir tanım olarak kabul edilir. V-Model'e ilişkin alternatif makalelerde bu modelin tek bir kabul edilmiş tanımının olmadığı görülür. Bu nedenle, farklı varyasyonlara sahip birçok versiyonu bulunmaktadır.

V-Model'in esas olarak birçok farklı biçimi vardır ve bu farklılıklar önemli ölçüde karışıklık yaratabilir. V-Model, genel olarak üç geniş kategori altında incelenir.

İlki Alman V-Model'dir (Das V-Modell), bu metodoloji genellikle PRINCE2 ile daha yakından ilişkilendirilir.

İkinci olarak, Amerika'da Alman rakipleri gibi 20 yıl geride kalan hükûmet standart V-Modeline sahiptir. Ancak, bu modelin kapsamı bir sistemin gelişim yaşam döngüsü modeli olmada oldukça sınırlıdır. İngiltere gibi V-Modeli iyi anlamış test edicilere göre, daha ayrıntılı ve kesin bir yapıya sahiptir.

V-Model konuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Systems engineering and verification.[1]

Sistem mühendisliği ve doğrulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem mühendisliği süreci (SEP: system engineering process), sistem sahibi tarafından sistemin tüm yaşamı boyunca deneyimlediği karmaşık süreçlerin maliyet verimliliğini geliştirmek için bir yol sağlar.

Hedefleri, kullanıcı ihtiyaçlarını ve işlem ortamını test edilebilir sistem gereksinimleriyle ayrıntılı tasarım, geliştirme, durum gereksinimlerinin karşılandığına emin olmak için gerçekleştirimi yapılmış sistemin titiz kabul testi (sistem doğrulama) atanmış hedeflerindeki etkinliğini ölçme (sistem geçerliliği), devam eden işlemler ve bakım onarım, sistem güncelleme tarihi ve nihayet sonlanma ile beraber kullanıcı ihtiyaçlarını tanımlayan işlemler kavramını, hedeflerin genişçe ve erken evrelerinde tanımını içerir. Süreç gereksinim-sürdürülebilir tasarım ve test etmeyi vurgular. Tüm tasarım elemanları ve kabul testleri en azından bir tasarım elemanı ve kabul testi tarafından atanmış olan her bir gereksinimi ve bir veya daha çok sistem gereksinimini takip edebiliyor olmalıdır. Bu gibi kesinlikler gereksiz yere hiçbir şeyin yapılmadığını ve her şeyin gereklilikle tamamlandığından emin olur.

2 streams (2 akış)[değiştir | kaynağı değiştir]

Talimatname akışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama akışı temel de şunları içerir:

  • Kullanıcı gereksinim talimatnamesi
  • Fonksiyonel gereksinim talimatnamesi
  • Tasarım talimatnamesi

Test etme akışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Test etme akışı genellikle şunları içerir.

  • Kurulum niteliği (IQ)
  • İşlemsel nitelik (OQ)
  • Performans niteliği (PQ)

Geliştirme akışı sistem tipine ve geliştirme kavramına bağımlı olarak özelleştirme, konfigürasyon ve kodlama içerebilir.

Avantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer sistem geliştirim modellerine karşın V-modelin bu avantajları vardır.

V-Modelin kullanıcıları V-Modelin geliştirimine ve V-Modelin bakımına katılır. Bir değişim kontrol tablosu açık olarak V-Modelin sürekliliğini sağlar. Sistem geliştirimi ve testi boyunca alınmış tüm değişik sorguları ve haftalık, günlük her değişime değişim kontrol tablosu karşılık gelir. V-modeli iş adımlarında ve aktivitenin nasıl gerçekleştirileceği konusunda kesin bir destek sağlar, olayların bir iş adımını tamamlamak için ihtiyaçlarını açıkça tanımlar. Bu iş adımı her bir aktivite şeması talimatlar, tavsiyeler ve aktivitenin ayrıntılı açıklamalarını içerir.

Sınırları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki bakış açıları V-model tarafından içerilmemiştir, ek olarak düzenlenmesi gerekmektedir veya V-Model bunlara göre uyum sağlamalıdır.

  • Hizmetler için kontratların yeri
  • Organizasyon ve operasyonun yürütülmesi, bakım onarımı, tamir ve sistemin sonlanması V-model tarafından kapsanmamıştır. Bununla birlikte planlama ve bu görevler için kavramların hazırlanması V-model de düzenlenmiştir.
  • V-model tüm bir organizasyondan çok bir proje içinde yazılım geliştirmeye hitap eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce Wikipedia 24 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Systems Engineering Fundamentals. Defense Acquisition University Press, 2001.