Uzun kısa süreli bellek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM) hücresi, verileri sırayla işleyebilir ve zaman içinde gizli durumunu koruyabilir.

Uzun kısa süreli bellek ( İngilizce: Long Short-Term Memory) derin öğrenme alanında kullanılan yapay bir yinelemeli sinir ağı (RNN) mimarisidir . Standart ileri beslemeli sinir ağlarının aksine, LSTM'nin geri bildirim bağlantıları vardır. Yalnızca anlık veriyi (resim gibi) değil, veri dizilerini (konuşma veya video gibi) de işleyebilir. Örneğin, LSTM bölümlenmemiş, bağlı el yazısı tanıma , konuşma tanıma[1][2] ve ağ trafiğinde anomali veya IDS'lerde (saldırı tespit sistemleri) tespiti gibi görevler için geçerlidir.

Sıradan bir LSTM ünitesi, bir hücre, bir giriş kapısı, bir çıkış kapısı ve bir unut kapısından oluşur. Hücre, değişken uzunlukta zaman aralıklarındaki değerleri hatırlar ve bu üç kapı, hücreye giren ve çıkan bilgi akışını düzenler.

LSTM ağları, zaman serisi verilerine dayanarak sınıflandırmak, işlemek ve tahminler yapmak için çok uygundur, çünkü bir zaman serisindeki önemli olaylar arasında bilinmeyen süreli gecikmeler olabilir. LSTM'ler, geleneksel RNN'leri eğitirken karşılaşılabilecek patlayan ve yok olan gradyan problemleriyle başa çıkmak için geliştirilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

LSTM, 1997 yılında Sepp Hochreiter ve Jürgen Schmidhuber tarafından ortaya atıldı. LSTM, Sabit Hata Karuseli (CEC) birimlerini tanıtarak, patlayan ve yok olan gradyan problemlerini ele alır. LSTM bloğunun ilk sürümü hücreler, giriş ve çıkış kapılarını içeriyordu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sak, Hasim; Senior, Andrew; Beaufays, Francoise (2014). "Long Short-Term Memory recurrent neural network architectures for large scale acoustic modeling" (PDF). 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ Li, Xiangang; Wu, Xihong (15 Ekim 2014). "Constructing Long Short-Term Memory based Deep Recurrent Neural Networks for Large Vocabulary Speech Recognition". arXiv:1410.4281 $2. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]