Urganlı, Turgutlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

'Urganlı', Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 yılında nüfusu 5.935 olarak saptanmıştır. Halkının temel geçim kaynağı tarım ve tarıma dayalı ekonomidir.

Kaplıcaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Urganlı Kasabası sınırları içerisinde bulunmaktadır. Manisa İlinin 55 km doğusunda, Turgutlu İlçesinin 17 km doğusunda, Urganlı Kasabasının 7 km kuzeyinde bulunmaktadır.

Urganlı Kaplıcaları, romatizma, kadın hastalıkları egzama, siyatik, hemaroid, cilt hastalıkları, sinir hastalıkları, kireçlenme, kırık–çıkık gibi hastalıklara ve ayrıca, içme olarak da mide, bağırsak ve böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Soğutularak içilmek suretiyle nütrisyon bozukluklarına, safra kesesi rahatsızlıklarına, aç karnına içilerek karaciğer ve metabolizma hastalıklarının tamamlayıcı tedavisinde olumlu etkileri görülmektedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manisa’ya 55 km, Turgutlu’ya 17 km uzaklıkta bulunan tesislere İzmir-Ankara karayolundan ayrılan Urganlı yolu üzerinden ulaşılmaktadır. Urganlı Kaplıcaları İzmir Adnan Menderes Havaalanına 70 km uzaklıktadır. Kaplıca Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de geçmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Urganlı Beldesinin eski bir geçmişe sahip olduğu rivayet edilir. Tarihine ışık tutacak eski tarihi kalıntılara rastlanmaz. Ancak Cumhuriyet Mahallesinde, kimler tarafından yapıldığı belli olmayan yıkık bir hamam kalıntısı bulunmaktadır. Kuruluş tarihi kesin bilinmemekle birlikte 1400 yıllarında Orhan Bey tarafından kurulduğu rivayet edilmektedir. İsmini, kurucusu bilinen Orhan Bey'den esinlenerek Orhanlı olarak aldığı, eski Osmanlıca evraklarda Orhanlı Nahiyesi olarak geçtigi görülmüştür. Ancak 1922 yılında bilinmeyen bir sebeple Urganlı olarak ismi değiştirilmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2014.