Urayuli

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Urayuli ya da "Kıllı Adamlar",[1] Alaska'nın güneybatısındaki ormanlık alanlarda yaşadığı söylenen, Kuzey Amerika yerli halklarının efsanevi bir yaratık ırkıdır.[2] Rivayetlerde uzun tüylü kürkleri ve ışıldayan gözleriyle 3 metre boyunda oldukları anlatılır. Tiz bir çığlık attıkları, seslerin ise tıpkı bir dalgıç kuşununkine kuşununkine benzediği ve uzun, sırık gibi kollarının ayak bileklerine kadar uzandığı söylenir.

Iliamna Gölü yakınlarındaki ormanlarda yaşadıkları söylenen Urayuli'lerin, Güneydoğu Alaska'daki Kuştaka'ların aksine barışçıl yaratıklar oldukları söylenir.

Urayuli'lerin geceleri ormanda kaybolan, başkalaşım geçirmiş çocuklar olduğu söylenir. Bu hikâyenin masallarda olduğu gibi çocukları geceleri içeride tutmak için başlatılmış olması mümkündür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Many Names, Alaska's Bigfoot 22 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. © Mary J. Barry, Alaska's Ghosts, Enigmas, Outlaws and Things That Go Bump! Anchorage: MJP Barry. 1994., p.73-5. at bigfootencounters.com
  2. ^ Living with Wildness: An Alaskan Odyssey. University of Alaska Press. 2008. s. 195. ISBN 978-1602230149.