Unimak Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Unimak
Harita
Coğrafya
BölgeKuzey Pasifik Okyanusu
Koordinatlar54°46′06″K 164°11′12″B / 54.76833°K 164.18667°B / 54.76833; -164.18667
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Demografi
Nüfus&İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü..İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.64 (2.000)
Cape Lutkes burnu

Unimak Adası (Aleutça: Unimax,[1] Rusça: Унимак) ABD'nin Alaska eyaletinin Aleut Adaları zincirindeki en büyük ada.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Aleut Adaları'nın en doğusundaki yer alır ve 1,57141 milkare (4,07 km2) alanla Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük dokuzuncu ve dünyadaki en büyük 134. adadır. Dünyanın en aktif on yanardağından biri olan Shishaldin Dağı'na ev sahipliği yapar. ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre, 2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre adada yaşayan 64 kişinin tamamı adanın doğu ucundaki False Pass şehrinde yaşamaktadır. Lutkes adanın burnu konumundadır. Cape Pankof adanın en güneybatısında yer almaktadır.

Fisher Caldera, Unimak'ın batı-orta kısmında yer alan volkanik bir kraterdir. Volkonik konileri ve drenajsız gölleri sahip olması gibi karakteristik özelliklere sahiptir. Umnak Geçidi'nde öldürülen, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nda jeolog olarak çalışan Bernard Fisher adına ada Uminak adını aldı.

Doğa tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Aralık 1980 tarihinde Alaska National Interest Lands Conservation Act yasası kabul edilmesiyle, adanın 910.000 akre (370.000 ha) alana sahip kısmının vahşi hayata ail olduğu belirlenmiştir.[2] Bu bölge, Amerika Birleşik Devletleri Balık ve Vahşi Yaşam Servisi tarafından yönetilmektedir.

Alaska Yarımadası'nın faunal bir uzantısı olan Unimak, Alaska boz ayısı ve Ren geyiği dahil olmak üzere karasal memelilerin nispeten çeşitli bir topluluğuna sahiptir.

Havaalanları
Shishaldin, Isanotski and Roundtop volcanoes as seen from the Unimak Pass in morning light.
Unimak Geçidi'nden sabahın ilk ışıklarıyla görülen Shishaldin, Isanotski ve Roundtop volkanları.
Pogramni (6569ft, 2002m) volcano as seen from the Unimak Pass in morning light.
Unimak Geçidi'nden Sabahın ilk ışıklarıyla görülen Pogramni (6569ft, 2002m) volkanı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Bergsland, K. (1994). Aleut Dictionary. Fairbanks: Alaska Native Language Center. 
  2. ^ "Unimak Wilderness". 6 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2014. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]