Umman'da turizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Al-Alam Sarayı, Umman'ın en ünlü simgelerinden biridir

Umman, Arap Yarımadası'nda bir ülkedir. Umman'da turizm 2000'li yıllarda önemli ölçüde büyüdü ve 2013 raporunda ülkenin en büyük endüstrilerinden biri olacağı öngörülüyordu. 2018 yılında Umman, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 4.2 milyon turist çekti, bunun 898.000'i diğer Arap ülkelerinden geldi, 2017'de 2.1 milyon ziyaretçiyle büyük bir artış meydan geldi.[1]

Doğa temelli faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Plaj aktiviteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Umman, özellikle kültürel turizm alanında çeşitli turistik yerlere sahiptir.[2] Muscat, 2012 yılında Amerikalı seyahat rehberi yayıncısı Lonely Planet tarafından dünyayı ziyaret etmek için en iyi şehir seçildi,[3] ve 2012 Arap Turizminin Başkenti seçildi.[4]

Umman sahili, Maskat'ın batısında ve doğusundaki sahil otelleri ile birçok plaj ile kaplıdır. Güneşlenme, yüzme, uçurtma sörfü, dalış, şnorkel, teknecilik ve su scooterları, sörf, plaj taraması, kabuk toplama ve balıkçılık gezileri gibi aktiviteler.

Uçurtma uçurmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Günlük deniz meltemi etkisi güvenilir uçurtma sörfü koşullarına yol açar. Merkezler Maskat, Al Sawadi Plajı, Alzaiba Plajı ve Masirah Adası'nda bulunabilir. [7] [8]

Çöl safarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Wahiba Kumları'na ve diğer çöl bölgelerine deve veya dört tekerlekten çekişli yolculuklar popülerdir, bazen Barsti kulübelerinde konaklamalar, barbeküler, deve sürme, kum sörfü ve Bedevi topluluklarına ziyaretler içerir.

Tarihi ve kültürel mekanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Piyasalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Umman pazarları turistler arasında popülerdir ve gümüş ve altın eserler ve tekstil gibi el sanatları satan tezgahlarla oldukça çeşitlidir. Muskat'ta en çok bilinen Ruwi ve Muttrah Souq'larla her Umman kasabasında souqlar vardır.

Kaleler[değiştir | kaynağı değiştir]

1624-1744 yılları arasında Al-Yarubi hanedanlığı döneminde hemen hemen her Umman şehri ve kasabası, çoğu inşa edilmiş veya büyük açılımlara sahip bir kaleye sahiptir. Amaçları halk için bir sığınak ve kasaba için son bir savunma hattıydı. Kaleler, su kuyuları, yiyecek depolama kapasitesi ve kalenin duvarlarından kilometrelerce uzakta biten gizli tünellerle uzun kuşatmalara dayanacak şekilde hazırlandı. Barış zamanlarında yönetim merkezleri, eğitim kurumları veya toplum tesisleri olarak hizmet ettiler.

Kültürel etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Muscat Festivali[değiştir | kaynağı değiştir]

Muscat Festivali[5] her yıl Ocak ve Şubat aylarında yapılır. Etkinliğin bir parçası olan geleneksel Umman yaşam tarzı, sanat ve kültürünün uluslararası sergileri ve sergileri yer alıyor.

Selale Festivali[değiştir | kaynağı değiştir]

Salalah Festivali, bölgenin Körfez eyaletlerinde başka yerlerden daha serin olduğu ve kültürel, geleneksel ve modern sanatsal şovlarla aileye yönelik bir etkinlik olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşir.

Kültürel tiyatro programı[değiştir | kaynağı değiştir]

Turizm Bakanlığı, Aralık ayından Mart ayının sonuna kadar dünyanın dört bir yanından gruplara ev sahipliği yapan eski Al Flayj Kalesi ve Al Morooj tiyatrolarında bir dizi kültürel akşam düzenliyor.

Spor ve macera etkinlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

At ve deve yarışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül-Haziran ayları arasında Umman Binicilik Federasyonu tarafından düzenlenen binicilik yarışları çeşitli şehirlerde düzenlenmektedir. Halk etkinlikleri Seeb'deki kraliyet ahırlarında yapılırken, çoğu yetiştirici ve eğitmen Al Kamil / Al Wafi bölgesinde bulunmaktadır.

Uzun mesafeli deve yarışları, normalde resmi tatillerde ve Ulusal Gün kutlamalarında özel olarak yapılmış yarış pistlerinde yapılır. At yarışlarında olduğu gibi, bazı bölgeler kendi yerel yarışlarını organize etmelerine rağmen, OEF tarafından deve yarışları düzenlenmektedir.

Dubai-Maskat denizde yelken yarışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dubai-Maskat yarışları her Ocak ayında gerçekleşir. Tekneler Dubai'den yola çıkarak Muskat'a gitmeden önce Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Bandar Al-Rawdah Marina'da sona erdi.

Sinbad Klasik[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası derin deniz balıkçılığı yarışması Sinbad Classic, IGFA Dünya Şampiyonaları eleme turlarından biridir ve her Nisan ayında gerçekleşir.

Umman Macerası[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl Kasım ayında düzenlenen beş günlük bir dayanıklılık yarışı, her takım bir koşucu ve bir bisikletçi içerir ve kendi yiyecek, su ve diğer malzemelerin hazırlanmasını ve koordinasyonunu yönetmelidir.

Umman Uluslararası Rallisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl Mart ayında düzenlenen Umman Uluslararası Ralli, Ortadoğu Ralli Şampiyonasını oluşturan etkinliklerden biridir.

Bidiyah Mücadelesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Her Şubat ayında Sharqiyah Bölgesindeki Bidiya'da kum tepelerini ölçeklendirme yarışı düzenlendi.

Umman Turu[değiştir | kaynağı değiştir]

UCI Asya Turu kapsamında 2010'dan beri Umman'da yıllık profesyonel bir yol bisikleti yarışı sahne yarışı düzenlendi. Belirtilen hedefleri Umman'da spor olarak bisiklete binmeyi teşvik etmektir; Umman'ı cazip bir turizm merkezi olarak dünya sahnesine taşımak; ve ülke içindeki ticari ve ekonomik faaliyetleri teşvik eder.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Travel & Leisure Market Research Reports and Industry Analysis". Marketresearch.com. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2013. 
  2. ^ Babu Thomas Web Developer- designer. "Culture in Oman, Tourism". Omanet.om. 25 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2013. 
  3. ^ Richard I'Anson. "Lonely Planet's Best in Travel: top 10 cities for 2012 - travel tips and articles". Lonely Planet. 2 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2013. 
  4. ^ "Home Page - Gulf in the Media". 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2015. 
  5. ^ "muscat-festival.com". 30 Ocak 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2015. 
  6. ^ "Tour of Oman". Tourofoman.om. 16 Şubat 2013. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2013. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]