Uluslararası Tavlı Bakır Standardı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uluslararası Tavlı Bakır Standardı (International Annealed Copper Standard, IACS), Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı tarafından 1914 yılında oluşturulmuş bir standarttır. Ticari olarak temin edilebilen bakırın elektrik iletkenliği için deneysel olarak türetilmiş standart bir değerdir.

1913 civarında bir ara, 14 önemli rafineri ve tel üreticisinden alınan birkaç bakır numunesi ABD Standartlar Bürosu tarafından analiz edilmiştir. Örneklerin ortalama direnci, 20 °C'de 1 gram kütleli, düzgün kesitli ve 1 metre uzunluğundaki bakır teller için 0,15292 Ω olarak belirlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu genellikle "20°C'de 0,15292 ohm (metre, gram)" olarak yazılır.

Almanya bu değerin "20°C'de 0.15328 ohm (metre, gram)" olarak değiştirilmesini önermiştir; bu değer 20 °C'de tam 58×106 S/m iletkenliğe eşdeğerdir. Alman düzenlemesi 1913 yılında Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından kabul edilmiş ve daha sonra 1 Ekim 1914 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı tarafından Uluslararası Tavlanmış Bakır Standardı (IACS) olarak yayınlanmıştır.

Bu standart çoğunlukla diğer metallerin iletkenliğinin belirlenmesinde karşılaştırmalı bir özellik olarak kullanılır. Örneğin, belirli bir titanyum sınıfının iletkenliği %1,2 IACS olarak belirtilebilir, bu da elektrik iletkenliğinin IACS standardı olarak belirtilen bakırın %1,2'si olduğu anlamına gelir.[1]

Standart https://archive.org/stream/copperwiretables31unituoft#page/n0/mode/1up adresinde bulunabilir.

Alüminyum alaşımlarının kalitesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Isıl işlem, bir alaşımın birçoğu tasarım mühendisi için önemli olan çeşitli özelliklerini değiştirecektir. Alüminyum alaşımlarının elektrik iletkenliğinin ölçümü, bir ısıl işlem sürecinin doğru yapıldığını doğrulamak için kullanılabilir. Örneğin, gerilimli yenim çatlamasına karşı direnç kazanmak için "T73" prosesiyle doğru şekilde işlenmiş "7075" alaşımından yapılmış bir bileşen %38,0 ila 43,0 IACS aralığında olacaktır.[2]

İşlenmiş alüminyum alaşımlarından mamul veya yarı mamul parçaların elektrik iletkenliği için kabul kriterleri SAE Uluslararası şartnamesi AMS2658 İşlenmiş Alüminyum Alaşımlı Parçaların Sertlik ve İletkenlik Muayenesi'nde yer almaktadır. Burada değerler IACS'ye referansla verilmiştir.

Elektrik iletkenliğini ölçmek için bir yöntem ASTM E 1004 Elektrik İletkenliğinin Elektromanyetik (Girdap Akımı) Ölçümleri spesifikasyonunda açıklanmıştır. Doğrudan %IACS cinsinden okuma yapan elektriksel iletkenlik ölçerler piyasada mevcuttur.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Resistivity and Conductivity Units Converter". 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Stress Corrosion Cracking of Aluminum Alloys". Total Materia. June 2001. 12 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2016. 
  3. ^ "Eddy Current Conductivity Meter for Metals". Zappitec. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018.