Millî Liberal Parti (Moldova)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ulusal Liberal Parti (Moldova) sayfasından yönlendirildi)
Millî Liberal Parti
Partidul Național Liberal
KısaltmaPNL
Genel başkanVitalia Pavlicenco
Kuruluş tarihi1993
2000 (AMN ile birleşti)
2006 (16 Aralık'ta yeniden kuruldu.)
MerkezCalea Ieșilor nr. 6, Kişinev
İdeolojiMillî liberalizm
Muhafazakâr liberalizm
Moldova-Romanya Birleşimciliği
Pro-Avrupacılık
Siyasi pozisyonMerkez Sağ
Ulusal üyelikMișcarea Politică Unirea (MPU)
Resmî renklerSarı, mavi
Parlamento
0 / 101
İlçe Başkanları
0 / 32
İnternet sitesi

Millî Liberal Parti (Rumence: Partidul Național Liberal, PNL) Moldova Cumhuriyeti'nde bulunan bir siyasi partidir. 1993'te kuruldu, ancak 2006'da yeniden kurulmasından önce 2000 senesinde siyasi birleşme yoluyla geçici olarak ortadan kayboldu.

Romanya Millî Liberal Partisi (PNL) tarafından resmi olarak tanınmamaktadır ve bu nedenle, 1947'de savaş sonrası Romanya'da, Romanya Komünist Partisi (PCR) tarafından Besarabya'nın Sovyetler tarafından ilhak edilmesinden sonra zorla kapatılan, aynı adı taşıyan savaş öncesi partinin tarihsel geleneğini paylaşma hakkına sahip değildir.

Siyasi gündemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti, Moldova Cumhuriyeti'nin Romanya ile birleşmesini desteklemekte ve komşu Romanya'daki geleneksel partinin kimliğini ve ideolojisini paylaşmaktadır. Bununla birlikte, Romanya PNL'sinin (Romanya'nın en büyük ikinci siyasi partisi olmakla birlikte merkez sağda baskın olan) aksine, Moldova PNL'si, Moldova siyaseti açısından aslında bir mikro parti olarak kabul edilebilir. Geçici bir önlem olarak Romanya ile siyasi birliğe verilen desteğe ek olarak, PNL, Moldova'nın AB ve NATO üyeliğini de desteklemektedir. 2020'nin başlarında PNL, Romanya ve Moldova'nın birleştirilmesi amacıyla kurulmuş bir siyasi parti olan Mișcarea Politică Unirea'nın (MPU) kurucu üyelerinden biri oldu.[1][2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "S-a constituit mișcarea politică Unirea". Radio Europa Liberă Moldova (Rumence). 15 Ocak 2020. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Cinci partide unioniste au constituit mișcarea politică "Unirea"". Agora (Rumence). 15 Ocak 2020. 2 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]