Ucarma Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ucarma Kalesinin planı

Ucarma Kalesi (Gürcüce: უჯარმის ციხე) Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Sagaredsço belediyesinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü kalesidir. İori Nehri'nin sağ kıyısında ve Gombori dağ geçidinin yakınlarında konumlanmış olan kale, Ucarma kentinin yaklaşık dört kilometre kuzeyinde yer almaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kale iki bölümden oluşur: yukarı kale (iç kale) ve aşağı şehir. Kalenin doğu kesiminde iki katlı bir binadan oluşan bir kraliyet sarayı vardı. Üst Kale, 10. yüzyılda Arap fatihi Abul Kassim tarafından tahrip edilmiş, ancak 12. yüzyılda onu hazine olarak kullanan Kral III. Giorgi tarafından restore edilmiştir.[1]

Gürcü tarihçi Leonti Mroveli'ye göre, Ucarma kalesinin temel taşı 3-4. yüzyıllarda İberya Krallığı Kralı Aspagur tarafından yaptırılmıştır. Kral Vakhtang Gorgasali döneminde, kale genişletildi ve konut olarak kullanıldı.

Ucarma, 914'te Araplar Kafkas Dağları'nı istila ettiğinde fethedildi. Bölgede eskiden Pers hakimiyeti vardı. Çatışmalar, binada ciddi hasarlara yol açtı.[2]

Mimarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Müstahkem kasaba, İori nehrinin sağ kıyısındaki yüksek bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. Kale, nehrin dar çıkışında bir geçidi temsil etmektedir. Kalenin birkaç kapısı vardır. Ana giriş batıdadır. Ana kale, nöbetçi kulelerle desteklenmiştir. Komplekste iki katlı bir kilise bulunmaktadır. Kilisenin üst katı 10 veya 11. yüzyılda inşa edilmişken, alt kat görece daha eskidir. Kilise yüksek bir tavana sahiptir; doğu ve batı tarafında birer pencere bulunmaktadır. Kilisenin duvarları büyük taş döşemelerden ve kısmen eski köprü ayaklarından inşa edilmiştir.

Kale duvarı, kayalık yamaç boyunca nehir kıyısına ve kuzeye doğru uzanmaktadır. Duvarların içinde 9 kule vardı. Kulelerin ikinci ve üçüncü katları kara birliklerini barındırmak için inşa edilmiştir.

Kazılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazılar sırasında kale alanında cam ve bronz bilezikler, bronz halka ve düğmeler, kerpiç sürahiler, fırınlar ve mezarlar (12 ve 13. yüzyıldan kalma) bulunmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About Sights – Ujarma Fortress". Georgia About (İngilizce). 23 Temmuz 2013. 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Castles.nl - Ujarma Castle". www.castles.nl. 25 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2019.