Uçkurcuzade Ali Efendi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uçkurcuzade Ali Efendi, (1891, Isparta; 20 Kasım 1973, İzmir), Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvâ-yi Milliye'de büyük yararlıklar göstermiş, Nazilli Kongrelerine katılmış Balkan, Trablusgarp ve Çanakkale Savaşlarında subay olarak görev yapmıştır.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Uçkurcuzade Ömer'in oğludur. 1891 yılında Isparta’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Isparta'da tamamladı. Daha sonra ailesi ile birlikte İzmir’e taşınmış ve Lise eğitimini İzmir’de tamamlamıştır. 1909'da İstanbul'a gelerek Osmanlı Posta ve Telgraf Mektebinde eğitim görmeye başlamıştır.[1] Okulun son sınıfındayken çıkan Balkan Savaşına, kısa bir askerlik eğitimi sonrasında, Yedek Subay olarak Balkan’lara sevk edilmiştir. Trablusgarp (1911-1912) savaşında (Trablusgarp adıyla bilinmesine karşı savaş İtalyan Krallığı ile yapılmış Balkanlar ve Adriyatik Denizine kadar yayılmıştı) Balkanlar’da ve Çanakkale Savaşları (1915-1916) sırasında Osmanlı Ordusunda Telgraf Zabiti olarak görev yapmıştır. Teğmen rütbesine terfi etmiş ve Çanakkale Madalyası olarak da bilinen madalya ile ödüllendirilmiştir.

Kurtuluş Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

İzmir’in İşgali (15 Mayıs 1919) ve Milli Mücadele'nin başlamasıyla, ailesi ile birlikte Isparta’ya geri döndü ve Müdafaa-i Hukuk ve Kuvay-ı Milliye faaliyetlerine katıldı. Isparta'yı temsilen Hafız İbrahim Demiralay tarafından görevlendirilerek Hüseyin Hüsnü Özdamar ile birlikte 6 Ağustos - 9 Ağustos 1919'daki 1.nci ve 19 Eylül-23 Eylül 2.nci Nazilli Kongrelerine katıldı.[2] Nazilli cephesinde Yunanlara karşı bizzat savaştı. İzmir'de Rum çete örgütlenmelerine yönelik faaliyetler hakkındaki bilgileri Isparta üzerinden Ankara’ya ulaştırdı.[3] Bu çalışmaların yanı sıra Isparta’da Askerlik Şubesine el konularak, şube yazıcısı Yedek Subay Çakmakçızade Hilmi, Uçkurcuzade Ali emrine verildi ve cepheye asker yazımına başlandı.[4] Ankara ile Isparta’da oluşturlan Milli Mücadele hareketi ile Telgraf bağlantısının sağlanması hususunda çalıştı. Uçkurcuzade Ali düzenli ordu içinde bu şekilde yer alması üzerine hizmetlerinden dolayı önce Beyaz daha sonra bizzat savaştığından göz önüne alınarak Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.[5]

Sonraki Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanması üzerine ailesi ile birlikte İzmir’e geri döndü ve çiftçiliğe başladı. II. Dünya Savaşı’nın (1939-1945) başlaması üzerine İzmir Askerlik Şubesinde tekrar Teğmen olarak görev yaptı. Evli ve üç çocuk babasıydı. Soyadı Kanunu ile "Türköz" soyadını aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]