Transfiguration Katedrali (Saint Petersburg)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rusya'nın Saint Petersburg kentindeki Transfiguration Katedrali

Transfiguration Katedrali, bir Doğu Ortodoks katedralidir. Transfiguration Meydanı'nda yer almaktadır. Chernyshevskaya metro istasyonunun yakınındaki Liteyny Prospekt'in hemen dışında bulunuyor. Çoğu Rus kilisesinin aksine, tarihte her zaman bir ibadet yeri olarak kullanılmıştır.[1][2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Katedralin inşası, Rusya İmparatoriçesi Elizabeth tarafından emredildi ve mimar Mikhail Zemtsov'un tasarımına dayanarak yapımı 1743'ten 1754'e kadar sürdü. Mikhail Zemtsov'un ölümünden sonra Pietro Antonio Trezzini inşaatın başına geçti. Trezzini projeyi yeniden ele alarak, stili Barok olarak değiştirdi. Katedral, başpiskopos Sylvester tarafından kutsandı.[3]

8 Ağustos 1825'te Transfiguration Katedrali bir yangın sonrasında küle döndü. Katedralden geriye kalan tek şey, dış duvarlar ve kurtarılmış olan temel kutsal nesnelerdi. 1825 ve 1829 yılları arasında mimar Vasily Stasov tarafından İmparatorluk tarzında yeniden inşa edildi.

1871'de katedralde hayır kurumu faaliyetleri başlatıldı. Bu kapsamda katedralde imarethane, çocuk barınağı, kafeterya, asker çocukları için bir okul ve ücretsiz yaşam alanları kuruldu.

1917 Ekim Devrimi'nden sonra katedral ibadete açık kaldı. 1918'de bir bölge kilisesi oldu ve orada tutulan sancaklar, mühimmat ve savaş ganimetleri kaldırılarak Rusya Topçu Müzesi'ne devredildi. 1950'den beri bu kalıntılar Hermitage Müzesi'ndeki koleksiyonunun bir parçası olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Спасо-Преображенский собор (Transfiguration Cathedral)". Saint Petersburg Encyclopedia (Rusça). 13 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  2. ^ "Saint-petersburg.com". 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Liko-holding.com". 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.