Transatlantik Ekonomi Konseyi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerika Birleşik Devletleri (turuncu) ve Avrupa Birliği (yeşil)

Transatlantik Ekonomik Konseyi (TEC), iki ekonomi arasındaki ekonomik işbirliği yönlendirmek için Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasında kurulmuş bir organdır.

Kuruluş ve başkanlık[değiştir | kaynağı değiştir]

TEC, 30 Nisan 2007 tarihinde Beyaz Saray'da ABD başkanı George W. Bush, Avrupa Konseyi Başkanı Angela Merkel (aynı zamanda Almanya Şansölyesi) ve Avrupa Komisyonu başkanı José Manuel Barroso tarafından imzalanan bir anlaşma ile kuruldu.

Konseye bir AB ve bir ABD yetkilisi eş başkanlık etmektedir. Şu anda, ABD Uluslararası Ekonomi Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Daleep Singh[1] ve Avrupa Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis'tir.[2] Konsey, başkanların çağrısıyla yılda en az bir kez toplanmaktadır.

Çalışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Konsey, ekonomik ortaklık hedeflerine ulaşılmasına ve düzenlemelerin uyumlu hale getirilmesine yardımcı olmakla görevlendirilmiştir. Diğer öncelikler; yol güvenliği ve petrolün korunması, kozmetik testleri (hayvan testlerine alternatif bulma), teknolojiler ve daha fazla işbirliğidir. Ancak Konsey, küçük ayrıntılara takılıp sonuç üretmediği için eleştirilmiştir.

17 Aralık 2010 tarihinde Washington'da düzenlenen bir TEC toplantısında liderler, tüm tarafları güvenli ticaret ve tedarik zinciri güvenlik politikaları konusunda daha derin transatlantik işbirliğine taahhüt eden bir ABD-AB Transatlantik Ekonomik Konseyi Ortak Bildirisi 27 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. yayımlamıştır.[3] Bu bildiriyi, 23 Haziran 2021 tarihinde Brüksel'de imzalanan tedarik zinciri güvenliğine ilişkin bir AB / Amerika Birleşik Devletleri ortak bildirisi izlemiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Daleep Singh". wilsoncenter.org. Wilson Center. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Mairead McGuinness named as Ireland's European commissioner, given 'important financial portfolio'". The Irish Times. 8 Eylül 2020. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b European Union / United States, Joint Statement on Supply Chain Security 6 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 23 Haziran 2011. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]