Train Of Thought

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Train of Thought
Dream Theater Stüdyo
Yayımlanma11 Kasım 2003 (2003-11-11)
TarzProgresif Metal
Süre69:21
ŞirketElektra
YapımcıMike Portnoy ve John Petrucci
Dream Theater kronolojisi
Six Degrees of Inner Turbulence
(2002)
Train of Thought
(2003)
Live at Budokan
(2004)

Train of Thought, Progresif metal grubu Dream Theater'ın 11 Kasım 2003 tarihinde yayımlanan yedinci stüdyo albümüdür.[1] Elektra Records tarafından yayımlanmıştır. Albümdeki şarkıların büyük çoğunluğu, daha sonra Live at Budokan adıyla yayınlanan konserde çalınmıştır. Albüm, önceki albümlerden heavy metal standartlarına yakınlığı ile çeşitli olumlu ve olumsuz eleştiriler almıştır.[2][3][4]

Hazırlık ve kayıt süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

2002 yılında yayınlanan Six Degrees of Inner Turbulence albümünün turnesinde, Master of Puppets ve Number of the Beast gibi heavy metal klasiklerini de coverlamıştır.[5] Hayranların bu sert şarkılara iyi dönüt vermesinden ilham[6] alınmıştır. Grubun davulcusu Mike Portnoy, grubun Chaos in Progress adlı belgeselinde daha sert, daha karanlık gitar melodilerine sahip olarak yeni metal dinleyicilerine ulaşma amacında olduklarını belirtmiştir. 3 haftada yazılan albüm,[7] ses mühendisliği koltuğunda Doug Oberkircher'i, miksaj koltuğunda ise Kevin Shirley'i bulundurur.[8]

Albüm kapağındaki fotoğraf, Jerry Uelsmann'a aittir.

Şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup albümlerindeki kimi şarkıları konserlerinde çalmamış olsa da[9] bu albümdeki şarkıların tamamı, sonraki konserlerde farklı tarihlerde canlı çalınmıştır.

Albüm, bir önceki albümü kapatan akorla açılmaktadır. Benzer şekilde albümü bitiren zayıf nota da grubun bir sonraki albümü Octavarium'un başında yer alır. Altıncı albüm olan Six Degrees of Inner Turbulence'taki konsepte benzer şekilde, yedinci albüm olan bu kayıtta da yedi şarkı vardır.

İlk şarkı "As I Am"ın sözleri Petrucci tarafından, şarkı yazma süreci ve ilham kaynaklarına dair bir tartışma etrafında yazılmıştır ve bu şarkı, single olarak da yayınlanmıştır.

"This Dying Soul", Mike Portnoy'un Six Degrees of Inner Turbulence'da "The Glass Prison" ile başlayan ve daha sonra Octavarium'da "The Root of All Evil", Systematic Chaos'ta "Repentance" ile devam eden ve Black Clouds & Silver Linings'te "The Shattered Fortress" ile sona eren, alkol ile olan sorununa dair konseptin devamı niteliğindedir. Bu şarkılarda bazı sözler ve melodiler ortaktır. Yine Mike Portnoy tarafından sözleri yazılan "Honor Thy Father", Portnoy'un üvey babası hakkındadır. Bu şarkının enstrümantal kısmında çeşitli film ve dizilerden replikler bulunur.[10] "Endless Sacrifice", grubun pek şarkı yazmadığı aşk konusunda, Petrucci tarafından eşi için yazılan şarkıyken; "Vacant" da Labrie'ın sözlerini kızı için yazdığı, grubun hemen her albümünde yer alan akustik tonlu şarkılarından biridir ve bu albümün de en yavaş ve piyano ağırlıklı şarkısıdır. Bu şarkıda Eugene Friesen'in çaldığı çello da kullanılmaktadır.

Enstrümantal olan "Stream of Consciousness", grubun stüdyo albümleri içindeki en uzun enstrümantal şarkıdır. Şiddet eğilimli dini tarikatlara dair, LaBrie'ın sözlerini yazdığı "In the Name of God" şarkısının 5:51 ile 6:07 kısımları arasında mors alfabesiyle duyulabilir şekilde Portnoy'un kimi zaman konuşmalarında tekrarladığı "eat my ass and balls" sözleri yerleştirilmiştir. Ayrıca şarkının 12:56'dan itibaren Amerikan İç Savaşı ilahisi "Cumhuriyetin Savaş İlahisi" sağ kanaldan duyulabilir.

Şarkı Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm parçalar John Petrucci, John Myung, Jordan Rudess ve Mike Portnoy tarafından bestelenmiştir.

No. Başlık Süre
1. "As I Am"   7:47
2. "This Dying Soul
  • "IV. Reflections of Reality (Revisited)"
  • "V. Release"  
11:27
3. "Endless Sacrifice"   11:24
4. "Honor Thy Father"   10:24
5. "Vacant"   2:57
6. "Stream of Consciousness (enstrümantal)"   11:16
7. "In the Name of God"   14:16
Toplam süre:
69:21

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Train of Thought". dreamtheater.net. 25 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  2. ^ Saraçoğlu, Ahmet. "Progresif heavy metal". pasifagresif. 30 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  3. ^ "Dream Theater: Train Of Thought". Classic Rock. loudersound.com. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  4. ^ "Train of Thought". progarchives.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  5. ^ "Train of Thought". dreamtheater.fandom.com. 2 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  6. ^ As discussed by John Petrucci in the 20th Anniversary Documentary The Score So Far, found on the Score DVD
  7. ^ "The writing of Train of Thought"
  8. ^ "Train of Thought". dreamtheater.net. 25 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  9. ^ "Songs never played live". dreamtheater.fandom.com. 18 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  10. ^ "Dream Theater - Honor Thy Father - Movie Samples". yotube.com. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022.