Trabzon Prensesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Josefine Gallmeyer Trabzon Prensesi operasının Viyana gösteriminde Zanetta rolünde poz veriyor

Trabzon Prensesi (Fransızca 'La princesse de Trébizonde'), Jacques Offenbach'ın bestelediği ve Étienne Tréfeu ile Charles-Louis-Étienne Nuitter'in yazdığı bir Fransız komik operasının (opéra bouffe) adıdır. Çalışma ilk olarak 31 Temmuz 1869'da Baden-Baden Tiyatrosu'nda iki kez gösterildikten sonra aynı yılın 7 Aralık gününde Théâtre des Bouffes-Parisiens'te gözden geçirilmiş bir versiyonu üç kez gösterime girmiştir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1869, Offenbach için verimli ve başarılı bir yıldı. Bir başka komik opera olanVert-Vert, prömiyerini 10 Mart'ta Paris Opéra-Comique'de yapmıştı. Bunu iki haftadan kısa bir süre sonra, 22 Mart'ta Bouffes-Parisiens'teki opéra bouffe La diva'nın ilk performansları izlemiştir. 31 Temmuz'da Trabzon Prensesi (La princesse de Trébizonde), bestecinin yönetimi altında Baden-Baden'de prömiyerini yaptı. Aynı yılın Aralık ayında, dört gün içinde, La princesse de Trébizonde'un revize edilmiş üç perdeli versiyonu ilk performansını 7'sinde Bouffes-Parisiens'de, ardından üç perdelik opéra bouffe Les brigands'ın dünya prömiyeri 10 Aralık'ta Paris'teki Théâtre des Variétés'de izlemiş, ertesi gün ise La romance de la rose operasının Bouffes-Parisiens'te galası yapılmıştır.

Roller[değiştir | kaynağı değiştir]

Rol 7 Aralık 1869, Paris galası Ses tipi
Regina Mlle Chaumont Mezzo-soprano
Zanetta Mlle Fonti Soprano
Paola Félicia Thierret Kontralto
Prince Raphaël Anna Van Ghell Mezzo-soprano
Cabriolo Désiré Bass
Trémolini Bonnet Tenor
Prince Casimir Jean-François Berthelier Tenor
Sparadrap Édouard Georges Tenor

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahne 1[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamusal alan

Cabriolo, gezici bir kumpanyanın sahibidir. Kumpanyanın gezilecek yerleri arasında Trabzon prensesinin bir balmumu heykeli de bulunmaktadır. Seyahat eden kumpanya üyeleri arasında Cabriolo'nun bir akrobat olan kız kardeşi Paola, kızları Zanetta ve Regina ve Regina'nın eski sevgilisi Trémolini de bulunmaktadır. Zanetta Trabzon prensesinin balmumu heykelinin tozunu alırken, yanlışlıkla burnunu kırınca, heykelin yerine geçmek zorunda kalmıştır. Bir asilzade, Prens Raphaël lunaparkı ziyaret etmeye geldiğinde giriş ücreti ödemek yerine, kumpanyaya bir piyango bileti vermiştir. Prens Raphaël, prensesin balmumu heykeline deli gibi âşık olmuştur. Piyango biletine ise bir şato çıkınca kumpanya üyeleri deli gibi sevinmiştir.

Sahne 2[değiştir | kaynağı değiştir]

Şato

Altı ay geçtiğinde Cabriolo ve kumpanya grubu, şato hayatının hayal ettikleri kadar cazip bir hayat olmadığını anlamışlardır. Aslında hepsi sıkılmış ve seyahat eden oyuncular olarak önceki yaşamlarını özlemişlerdir. Bir av gezisine çıkan Prens Raphaël, babası Prens Casimir ve öğretmeni Sparadrap kendilerini bu şatoda bulmuşlardır. Raphael, babasını eski lunaparkın tüm balmumu heykellerini satın almaya ve Cabriolo'yu bunları içeren bir müzenin küratörü olmaya ikna etmiştir.

Sahne 3[değiştir | kaynağı değiştir]

La princesse de Trébizonde poster, 1869

Prens Casimir'in sarayı

Cabriolo'ya "La Cascatella Baronu" unvanı verilirken, ailesi Prens Casimir'in sarayında yaşamaya başlamıştır. Trémolini ve Regina birbirlerine yeniden aşık olurken, Prens Raphael'in öğretmeni Sparadrap ve bayan akrobat olan Paola da birbirlerine âşık olmuşlardır. Prens Raphaël ise sevdiği Trabzon prensesinin bir heykel değil gerçek bir kız Zanetta olduğunu keşfetmiştir. Bu durum adamı zora sokmuştur çünkü balmumu heykele aşık olmak yeterince zararsız olsa da, babası Zanetta'nın gerçek bir genç kız olduğunu öğrendiğinde prens olan oğlunun sıradan bir kızla evlenmesine asla izin vermeyeceği de ortadadır. Prens Casimir ortaya çıkarak oğlunu bir karnaval sanatçısına aşık bulmaktan hoşlanmamış ancak bir zamanlar kendisinin bir bayan akrobatı olan Paola'nın kız kardeşi ile evli olduğu keşfedildiğinde, oğlunun seçimine itiraz edememiş ve opera üç evliliğin birden gerçekleşeceği bir festival hazırlıkları ile sona ermektedir.

Performans geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eser izleyiciler ve eleştirmenler tarafından başarılı bulunmuş 1871, 1875 ve 1876'da Bouffes-Parisiens'de sahnelenmiştir. Sonrasında daha büyük bir salon olan Théâtre des Variétés'de 1888'de sahnelenmiştir. "La princesse de Trébizonde" operası kısa bir süre sonra Londra, Brüksel, New York ve Berlin gibi uluslararası sanat merkezlerde ayrıca sahnelenmiştir. Opera yakın zamanda ise 2015'te Baden-Baden'de, 2016'da Limoges'de (Fransa) sahnelenmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]