Trần Hưng Đạo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Trần Hưng Đạo (Vietnamca: [ʈə̂n hɨŋ ɗâːwˀ] ; 1231–1300), gerçek adı Trần Quốc Tuấn (陳國峻), aynı zamanda Büyük Prens Hưng Đạo (Hưng Đạo Đại Vương - 興道大王) olarak da bilinen Vietnamlı bir kraliyet prensi, devlet adamı ve Trần hanedanı sırasında Đại Việt askeri kuvvetlerinin askeri komutanıydı. Ölümünden sonra halk tarafından bir tanrı olarak kabul edildi ve Đức Thánh Trần (德聖陳) veya Cửu Thiên Vũ Đế (九天武帝) olarak adlandırıldı.[1][2] Hưng Đạo, 13. yüzyılın sonlarında üç büyük Moğol istilasından ikisini püskürten Vietnam ordularını komuta etti.[3] Kubilay Han yönetimindeki Yuan hanedanına karşı kazandığı çok sayıda zafer Vietnam tarihinin en büyük askeri başarıları arasında kabul edilir.

Quy Nhơn'daki Trần Hưng Đạo Heykeli

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Marie-Carine Lall, Edward Vickers Education As a Political Tool in Asia 2009. p. 144 "... to the official national autobiography, the legends relating to the origins of the nation are complemented by other legends of heroes in order to constitute the Vietnamese nation's pantheon: Hai Bà Trưng, Lý Thường Kiệt, Trần Hưng Đạo, etc."
  2. ^ Bruce M. Lockhart, William J. Duiker The A to Z of Vietnam p. 374 Trần Hưng Đạo
  3. ^ "Vietnam - The Tran Dynasty and the Defeat of the Mongols". countrystudies.us. 27 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]