Tityos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jusepe de Ribera tarafından 1632 yılında çizilen ve Tityus'un gördüğü işkenceyi ve çektiği acıyı anlatan eser

Tityos ya da Tityus (Yunanca: Τιτυός), Yunan mitolojisinde bir dev. Prometheus'unkine çok benzer bir ceza verilmiştir; her gün karaciğeri yenmiştir.

Zeus'un oğlu Tityos bir melezdir ve Zeus onu, karısı Hera'dan saklamaya çalışmıştır. Annesi Elara'nın yaşadığı mağaradaki gazlar çocuğu etkilemiş; büyüyüp annesini onu karnında taşıyamayacak hâle getirmiş ve onu öldürmüştür.

Gaia, Tityos'a gönüllü annelik etmiştir ve çocuk, mağara küvöz hâline gelene kadar büyümüştür. Tityos yeryüzüne çıktığında melezden çok deve benziyordu. Tityos, Hera için Leto'ya tecavüz etmeye çalışmıştır ancak Leto'nun çocukları tarafından öldürülmüştür.[1] Bazı kaynaklara göre işe babası Zeus tarafından șimşekle öldürülmüştür.[2]

Ceza olarak Tartarus'ta yatırıldı ve her gece yeniden tekrar büyüyen karaciğerini yiyen iki akbaba tarafından işkence gördü.[2]

Popüler kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tityos'tan Dante Alighieri'nin Infernoʼsunda bahsedilmektedir. Cehennemin İhanet Çemberi'nin dışındaki halkalarda donmuş olan İncil'deki ve mitolojik devler arasında olduğu belirtiliyor.
  • "Tityos'un Mezarı", Assassin's Creed Odyssey'de akbabalar tarafından yenen çok büyük bir kırık Tityos heykelinin bulunduğu bir yerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Scholia on Pindar, Pythian Odes 4.160 citing Pherecydes
  2. ^ a b Hyginus, Fabulae 55