Tipi (hikâye)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tipi (Rusça: Метель) Aleksandr Puşkin tarafından kaleme alınmış ve 1831 yılında dört diğer hikâye ile birlikte Biyelkin Hikâyeleri adlı kitabı içerisinde yayınlanmış bir öyküdür.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Maria Gavrilovna, Vladimir Nikolayeviç'e aşıktır, ancak annesi ve babası ikilinin evlenmesine karşıdır. Maria, evden kaçarak bir süre uzak kalmasının ve gizlice Vladimir ile evlenmesinin, belirli bir zaman sonrasında ailesi tarafından kabul edileceğini düşünmektedir. İkili bu düşünceler ile ertesi gün Şadrina köyünde buluşup oradaki kilisede evlenip kaçmak üzere plan yaparlar.

Şadrina yoluna koyulan Vladimir bir kar fırtınasına kapılır, yolunu kaybeder ve ancak anlaştıklarından çok geç bir saatte Şadrina'ya varabilir. Vardığında onu bekleyen kimse yoktur. Bir süre sonra Vladimir'in asker olduğu ve artık Maria ile evlenmek istemediği anlaşılır. Aşk ızdırabından yataklara düşen Maria'nın kötü durumunu gören ailesi, Vladimir ile evlenmesine nihayet izin verir. Artık evlenmek istemeyen Vladimir, yakın zaman sonra bir savaşta ölür.

Aradan 4 yıl geçmiştir ve Maria kanının ısındığı yeni birisiyle tanışır. Bu kişi Maria'ya 4 yıldır bir daha yüzünü görmediği birisiyle evli olduğunu anlatır. Kar fırtınasının olduğu ve Vladimir'in geciktiği o gece, bu adam Şadrina'daki kiliseye girmiş ve Maria'yı beğendiği için ses etmeyerek onunla evlenmiştir. Maria ise kilise karanlık olduğu için gelen bu adamın Vladimir olup olmadığını anlayamamış ve bu yüzden onunla evlenmiştir.

Alıntı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendimizi kandırmaya gücümüzün yetmediği sıralarda atasözleri şaşılacak kadar yararlar işimize.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aleksandr Puşkin, Tüm Öykü ve Romanlar (Çevirmen: Ataol Behramoğlu) (İstanbul 1990), S. 80-96.
  2. ^ Aleksandr Puşkin, Tüm Öykü ve Romanlar (Çevirmen: Ataol Behramoğlu) (İstanbul 1990), S. 88.