Theodore Vafiadis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Theodore Vafiadis
DoğumXIX. yüzyıl
Osmanlı imparatorluğu
Ölüm1922 sonrası
MilliyetOsmanlı Rumu
Etnik kökenRum
EğitimGalatasaray Lisesi
DinOrtodoksluk
Kariyeri
DalıFotoğrafçı

Theodore Vafiadis, Osmanlı Rumu fotoğrafçı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Liseyi Galatasaray Lisesi'nde okudu.[1] 1890 yılında Sirkeci Garı'nın yakınlarında fotoğraf malzemelerinin de satıldığı bir fotoğraf stüdyosu açtı. 1894 yılında ototipi yönetimini kullanmaya başladı. 1896 tarihli ticaret yıllığında Vafiadis'in stüdyosunun Sirkeci Garı'nın yakınlarındaki 1 numaralı yerde olduğu yazmaktadır. Bu mağazada Vafiadis'in çeşitli boyutlardaki kağıt, tahta ve kumaşların üzerine suluboya ve farklı foto minyatürle, renklendirilmiş agrandismanlar yaptığı bilinmektedir. Aynı yıllığa göre mağazada mobilya ve fon koleksiyonları, çinkografi tekniği için bakır, bronz, çinko üstüne ototipi klişeler, portreli, isimli ve adresli kartvizitler, taş fotolitografiler, menüler, davet biletleri ve vinyetler de yapılmaktaydı. 1895'te Vafiadis, Lumière Kardeşlere Sinematograf cihazını satın almak için başvurduysa da, o dönemde yeterli sayıda sinematograf cihazı olmadığı için bu isteği yerine getirilemedi.

Theodore Vafiadis'in fotoğrafladığı bir Laz

1902'de Bahçekapı'da şekerci Hacı Bekir Efendi'nin sırasında 8 numaralı yerde bir mağaza daha açtı. Bu mağazada Amerika'daki kron fabrikasında üretilen fotoğraf makinelerinin yanında Fransa ve İngiltere'nin son model fotoğraf makinelerini sattı. 1905 yılındaki ticaret yıllıklarına göre, Sirkeci'deki mağazasında taş plak satmaya ve makine üretimi yapmaya başladı. Aynı yıllığa göre Korona Mağazası (Bahçekapı No:8) isimli ikinci dükkanında P.D. Békés ile ortaktı. Bu mağazada Kodak ve Agfa marka plaklar, elektrikli ziller, kimyasal ürünler, taş plak ve gramofon satımı yapıldı.[2] Vadiadis'in Sirkeci'deki mağazası bilinmeyen bir nedenle kapandığı 1909 yılına kadar çalışmalarına devam etti. Aynı aileden Kostaki Vafiadis'in Bahçekapı'daki fotoğrafhanesi ise 1905-1922 yılları arasında faaliyet gösterdi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ M. Aydın Turan (2017). "Tarihin Kayıp Çocukları"na Dair Bir Derkenar: Muhammed Zahid Şamil" (PDF). cerkesarastirmalari.com. 21 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  2. ^ Gülderen Bölük (2010). "Başlangıcından Günümüze İstanbul'daki Fotoğrafhaneler". proquest.com. 13 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  3. ^ Ece Yıldırım (2010). "Türk Sinemasında Fotoğraf Ve Sinema Arasındaki Teknik Ve Estetik Tema İlişkileri". proquest.com. 13 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022.