The Two Popes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Two Popes
YönetmenFernando Meirelles
Yapımcı
SenaristAnthony McCarten
UyarlamaThe Pope
–Anthony McCarten
Oyuncular
MüzikBryce Dessner
Görüntü yönetmeniCésar Charlone
KurguFernando Stutz
StüdyoNetflix
DağıtıcıNetflix
TürüBiyografik dram
RenkRenkli
Yapım yılı2019
Çıkış tarih(ler)i31 Ağustos 2019 (2019-08-31) (Telluride)
27 Kasım 2019 (2019-11-27) (ABD)
29 Kasım 2019 (2019-11-29) (Birleşik Krallık)
Süre125 Dakika
Ülke
Dil
  • İngilizce
  • İtalyanca
  • İspanyolca
  • Latince
Hasılat623,434 $ [1]

The Two Popes, galasını Telluride Film Festivali'nde yapan Fernando Meirelles' yönetmenliğinde çekilmiş bir biyografik dram filmidir. 20 Aralık 2019 tarihinden itibaren Netflix üzerinden gösterime giren film, Anthony McCarten'in aynı isimli kitabına dayanmaktadır.

Film, 2013 yılında Papa XVI. Benedictus'un beklenmedik istifasını ve bunu takiben Latin Amerika'dan gelen ilk papa olan Franciscus'un seçilmesini konu edinmektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Papa II. Ioannes Paulus'un 2005 yılında hayatını kaybetmesi sonrası Buenos Aires başpiskoposu Jorge Mario Kardinal Bergoglio Vatikan'a çağırılır. O, papa olmak istemese de Konklav'da papa adayları arasında öne çıkan isimlerden biridir. Bir diğer aday olan Bavyeralı muhafazakâr Joseph Kardinal Ratzinger ise papa olarak seçilmek için can atmaktadır. Sonuç olarak seçimi kazanan Ratzinger Papa XVI. Benedictus ismini alarak papa seçilir. Daha ziyade reformcu düşünceleri ile öne çıkan Jorge Mario Kardinal Bergoglio, kilisenin geleceğinin iyi olmayacağı düşüncesiyle başpiskoposluktan istifa etmek ve normal bir din görevlisi olarak çalışmak istemektedir. Tüm bu hikâye anlatılırken film sık sık tarihî belgeler ve röportajlar ile desteklenir.

Aradan 7 yıl geçmiş, ancak Bergoglio'nun istifa dilekçesi hâlâ yanıtsız kalmıştır. Bu meseleyi konuşmak üzere Vatikan'a bir uçak bileti alır. Uçak bileti almasından hemen sonra da âdeta mucizevi bir biçimde Vatikan'a davet edilir. Bütün bunlar yaşanırken Papa XVI. Benedictus yeni patlak veren Vatileaks ile uğraşmaktadır. Vatileaks ile Vatikan'a ait gizli dosyalar kamuya iletilmiş ve belirli rahiplerin seks yaşamından, Vatikan Bankası'nın kayıtlarına kadar birçok belge gazetelerde yayımlanmaya başlamıştır. Kameralar onu bir mum söndürürken ve mumun dumanının aşağıya doğru gitmesine nasıl şaşırdığını gösterir.

Nihayet, Papa'nın Malikânesi Castel Gandolfo'nun bahçesinde Papa XVI. Benedictus, Bergoglio ile buluşur. Bergoglio bu kez yüz yüze dilekçesini çıkararak istifasının kabulünü istemektedir. Ancak Papa XVI. Benedictus kesinlikle kabul etmemekte, böylesi bir istifanın protesto olarak görülebileceğini ileri sürmektedir. İkili arasında geçen konuşmalarda ilerleme ve gelenekler tartışılırken, Papa XVI. Benedictus Bergoglio'ya göreceli olduğunu ve daima uzlaşmayı aradığını söyleyerek suçlar. Ancak Bergoglio'ya göre değişim ve uzlaşmalar kötü şeyler olmaktan ziyade zamana ayak uydurmaktır. Kilise'nin inançlı insanları kaybettiğini söyleyen Bergoglio, Papa XVI. Benedictus'u çocukların suistimal edildiği durumlarda gerekeni yerine getiremediği ve doğru kararlar veremediği için eleştirir. (Bu eleştiriler muhtemelen Papa XVI. Benedictus, Münih Başpiskoposu iken kolladığı, ancak birçok çocuğu suistimal ettiği ortaya çıkan din görevlisi Peter Hullermann'a da gönderme yapmaktadır.) Yaşanan tartışma sonucu incinen Papa, Bergoglio'yu görevinden almakla tehdit eder.

Yalnız başlarına yedikleri bir akşam yemeği sonrası sarayın bir salonunda buluşan ikili, yeniden konuşmaya başlar. Bergoglio'nun istifa dilekçesini iletme çabaları, Papa XVI. Benedictus'un onu yok sayması ve konuyu değiştirmesi ile sürer. Papa, eskisine kıyasen artık tanrının işaretlerini tanımakta zorlandığını itiraf eder. Bu esnada anılarını anlatmaya başlayan Bergoglio'nun 1956 yılında kendi ülkesindeki karmaşık politik bir dönemde yaşadıkları ve pişmanlıkları bir geriye dönüş metodu ile aktarılır. Bergoglio mesleğini ve nişanlısını terk ederek din görevlisi olmaya karar vermiş, askerî diktatörlük döneminde askerlerle bir iş birliği içinde olmuştur ve bundan pişmanlık duymaktadır. Papa XVI. Benedictus piyanoda bir şeyler çalarken (Smetana, Zarah Leander) ve televizyonda en sevdiği yayın (Kommissar Rex) yayımlanırken, içinde bulundukları rahat atmosfere bağlı olarak Papa da sıklıkla yalnız hissettiğini itiraf eder.

Bir sonraki gün derhâl Vatikan'a dönmeleri gerekir (muhtemelen Gianluigi Nuzzi'nin Vatikan Bankası yolsuzlukları hakkında yayımladığı kitaptan dolayı) ve helikopterde bir kez daha istifasını deneyen Bergoglio, bir kez daha reddedilir. Papa XVI. Benedictus görevine geri dönerken Bergoglio Roma'da gezinir ve bir barda 2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri maçlarından biri olan Arjantin - Ekvador karşılaşmasını izler. (Maçın asıl tarihi 2.6.2012'dir[ölü/kırık bağlantı]). Bergoglio, ertesi gün Papa tarafından Sistina Şapeli'ne davet edilir. Papa XVI. Benedictus burada Bergoglio'nun biletini erken alması ve mum dumanının aşağıya doğru çıkması (Ayrıca bakınız; Tekvin 4,5) gibi işaretleri yorumlayarak istifa etmek istediğini dile getirir. Şoke olan Bergoglio'nun papayı istifadan vazgeçirme çabası ise nafiledir.

Papa XVI. Benedictus Bergoglio'yu varisi olarak görürken, Bergoglio Arjantin'deki askerî diktatörlük sırasında yaşananlardan dolayı kendini suçlu hissettiği için, asla papa olamayacağını savunmaktadır. Bu dönemde fakirler ile çalışan Franz Jalics ve Orlando Yorio'dan rahip statüsünü geri çekmiş ve böylece onların ordu tarafından tutuklanmasına ve işkence görmesine izin vermiştir. Bergoglio'nun itirafları sonrası papa onu günahlarından arındırmak için Katolik Kilisesi'ne özgü olan itiraf sakramenti ile onu rahatlatır. İtiraf sırası şimdi Papa XVI. Benedictus'a gelmiştir ancak bu sahnenin sesi kesiktir. Açık olan odur ki çocuk istismarı davalarında kendisinin suçlu olduğunu kabul etmektedir. Bunun üzerine Bergoglio da itiraf sakramentiyle papayı rahatlatır ancak papa istifa kararını vermiştir.

Katolik Kilisesi tarihinde 700 yıl sonra ilk defa bir papa istifa edecektir. Çıkış yolunda Bergoglio ayrılırken Papa'ya birkaç tango hareketi öğretmeye çalışır. Ertesi yıl papa istifa eder ve konklav Bergoglio'yu Papa Franciscus olarak yeni papa seçer. Görkemli ve lüks bir hayata karşı olan Papa Franciscus toplumsal eşitliği savunmakta ve aralarında Lampedusa'daki mülteci ziyareti olmakla birlikte birçok ülkeyi ziyaret etmektedir. Çeşitli belgesellerden alınmış tarihî görüntüler ile ikilinin dostça buluşmaları gösterilir ve film ironik bir biçimde Almanya ile Arjantin arasında oynanan 2014 FIFA Dünya Kupası finali ile sona erer.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Two Popes (2019) – Financial Information". The Numbers. 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2019.