The Transhumanist Wager

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Transhumanist Wager
YazarZoltan Istvan
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerBilimkurgu, Felsefe
Yayım2013
Yayımcıkişisel yayın
Medya türüPaperback, ekitap
ISBN978-0-9886161-1-0

The Transhumanist Wager, Amerikalı yazar Zoltan Istvan'ın 2013 bilimkurgu romanıdır. Roman, global çapta transhümanizm devrimi yapmak için çaba sarf eden bir filozof olan Jethro Knights'ın hayatını ele almaktadır.[1][2][3] Kitap Uluslararası Kitap Ödüllerinde Vizyoner kurgu alanında ödül kazanan ilk kitaptır.[4]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Protagonist Jethro Knights felsefe öğrenir ve tıp, bilim ve teknoloji aracılığıyla sonsuza kadar yaşama isteğinden dolayı sonsuz yaşam uzatımı'nı desteklemek amacıyla dünyaya yelken açar. Romantik ve doktor olan Zoe Bach Knights'ın felsefi transhümanizmi paylaşırken onunla ölümden sonraki yaşam hakkındaki kesin inancını belirtir ve ölümün yaşamın bir parçası olduğuna ısrar eder. Bu sırada ABD'de transhümanistler anti-transhümanist Reverend Belinas ile işbirliğinde olan Hristiyan teröristler tarafından hedef gösterilmeye ve öldürülmeye çalışılır.[5]

Yelken turundan sonra Knights, Hristiyan muhafazakârların ellerinde büyük bir trajedi yaşar. O sıralarda Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti daha teokratik olur ve transhümanistik araştırmayı yasaklar. Bu gelişmeler Knights'ı bağımsız bir Deniz kıyısı şehri inşa etmeye sevk eder ve Transhümanya denilen bu bağımsız bölgede araştırmalar devam eder. Dünyanın diğer tarafındaki hükûmetler de Transhümanyada yapılan radikal bilim araştırmalarından endişe duyarlar ve bu deniz kıyısı şehre saldırırlar. Transhümanya kendisini başarıyla korumayı başarır ve Knights transhüman bir medeniyet kurmak için girişimlere başlar.[6][7]

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap hakkındaki değerlendirmeler çoğunlukla olumludur. Buna ek olarak, genel konu websitelerindeki Singularity, Yapay zekâ ve fütüristik meseleler gibi şeyler hakkındadır.[8][9] Bazı eleştiricler protagonist Jethro Knights'ı Ayn Rand'ın romanı Atlas Shrugged'deki John Galt karakteriyle kıyaslamıştır.[10][11][12] Diğerleri Istvan'ın kitabını Robert Pirsig'in felsefi kitabı Zen and the Art of Motorcycle Maintenance ya da Robert A. Heinlein'ın çalışmalarıyla kıyas etmişlerdir.[9][13]

The Transhumanist Wager kitabı fütüristler arasında tartışma konusu olmuş ve transhümanizmin popülaritesinin artmasına sebep olmuştur.[14][15][16][17]

Kitap ayrıca bazı transhümanistler tarafından her ne kadar protagonistin gücüne hayran olmalarına ve hayat uzatımı amacının üzerinde yazılmasına rağmen açıkça liberteryen, anti eşitlikçi, totaliter olarak eleştirilmiştir.[18][19] Istvan bu konuda kendisi de Jethro tartışmalı olarak çok ileri gittiğini kabul etmiş ve bu kitabı yazmanın temel amacının genel topluma transhümanizm ve yaşam uzatımı hakkında tartışma başlatmak olduğunu söylemiştir.

Felsefe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap TEF felsefesini (Teolojik Egosentrik İşlevselcilik), Istvan'ın Üç Transhümanizm Kanunu'nu ve Transhümanist Wager kavramını tanıtmaktadır.[5][20] TEF gelen teknolojik değişimlerle beraber dini olmayan ve toplumda ve insanlar arasında daha güçlü ahlaki sistemi oluşturmayı amaçlamaktadır.[21][22] Istvan states:

Istvan'a göre Transhümanizm'in Üç Kanunu: Bir transhümanist her şeyden öte kendi varlığını korumalıdır. Bir transhümanist Birinci Kurala ters düşmediği sürece mümkün olduğu kadar güç elde etmeye çalışmaya çaba sarf etmelidir. Bir transhümanist Birinci ve İkinci Kurallara terş düşmediği sürece evrenin değerini korumalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Red Ice Radio - Zoltan Istvan - The Transhumanist Wager: In Favor of Eugenics & Technological Dictatorship" 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. redicecreations.com.
  2. ^ "a book review by Gabriel Constans: The Transhumanist Wager" 25 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. nyjournalofbooks.com.
  3. ^ "Will Artificial Intelligence put my job at risk?" 9 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Spectator Blogs.
  4. ^ "International Book Awards - Honoring Excellence in Independent & Mainstream Publishing" 4 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. internationalbookawards.com.
  5. ^ a b "Book Review: The Transhumanist Wager, by Zoltan Istvan" 10 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ieet.org.
  6. ^ Giulio Prisco — Kurzweil AI. "The Transhumanist Wager and the terrifying struggle for the future" 14 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. io9.
  7. ^ "'Transhumanists' are planning to upload your mind to a memory stick…" 7 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Technology - Telegraph Blogs.
  8. ^ "book review | The Transhumanist Wager | KurzweilAI" 2 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kurzweilai.net.
  9. ^ a b "Book review and recommendation: Zoltan Istvan: The Transhumanist Wager" 18 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Transhumanisten.
  10. ^ "Thoughts on Zoltan Istvan’s “The Transhumanist Wager”: A Review" 18 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ieet.org.
  11. ^ "Transhumanism’s Mein Kampf" 12 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. thehappydrone.com.
  12. ^ "Marin Magazine - April 2014" 15 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. marinmagazine.com.
  13. ^ "The Transhumanist Wager – Review : Bibliofire" 30 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Bibliofire.
  14. ^ "Transhumanism 101: Defying Human Nature One Cyborg Limb at a Time" 17 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Breitbart.
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  16. ^ "How Far Should We Go to Make the Transhumanist Wager?". Psychology Today.
  17. ^ "h+ Media | "The Transhumanist Wager" by Zoltan Istvan - review by Ben Goertzel - h+ Media" 25 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. h+ Media.
  18. ^ Socrates (28 April 2013). "Zoltan Istvan on Singularity 1 on 1: The Transhumanist Wager Is A Choice We'll All Have To Make" 10 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Singularity Weblog.
  19. ^ "Review: The Transhumanist Wager by Zoltan Istvan" 4 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. twbr.
  20. ^ "ThePhilosophy" 30 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. transhumanistwager.com.
  21. ^ "SERIOUS WONDER | Zoltan Istvan: The Transhumanist Wager - SERIOUS WONDER" 28 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. SERIOUS WONDER.
  22. ^ "Transhumanist Revolution Now! ... an excerpt from “The Transhumanist Wager” by Zoltan Istvan" 28 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. immortallife.info.