The Adventure of Silver Blaze

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Silver Blze adlı at bu maceranın kahramanıdır

The Adventure of Silver Blaze, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılan bir Sherlock Holmes macerasıdır, ilk kez 1892 yılı Aralık ayında The Strand Magazine'de yayınlanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sherlock Holmes ve Doktor Watson. Aralık 1892'de The Strand Magazine'de "HOLMES BANA OLAYLARIN BİR TASLAĞINI VERDİ" başlığıyla çıkan The Adventure of Silver Blaze'de yayınlandı.

Sherlock Holmes ve Dr. Watson, dönemin en önemli yarış atlarından Silver Blaze'ın kaybolması ve bakıcısı John Straker'ın ölü bulunması üzerine olayı incelemek üzere Dartmoor'a trenle giderler. At yarışı bahiscisi olan ve bölgeye giderek Silver Blaze'in durumunu öğrenmek için araştırma yapan Fitzroy Simpson, polis tarafından cinayetten dolayı tutuklanır. Ancak olayları inceleyen Holmes, bulguların Simpson'ın katil olamayacağını gösterdiğini ortaya çıkarır. Ayrıca cinayet mahalinde bulunan özel ameliyatlar için kullanılan bir neşterin bulunması konuyu çözmesini sağlar. Vakanın çözülmesi sırasında Holmes ile polisi müfettişi Gregory arasında yaşanan aşağıdaki kısa sohbet her iki tarafın da olaya bakış açısının farklılığını ortaya koyması açısından ilginçtir:

Gregory: Dikkatimi çekmek istediğiniz başka bir konu var mı?
Holmes: Geceleyin köpeğin ilginç davranışına dikkatinizi çekmek istiyorum.
Gregory: Geceleyin köpek hiçbir şey yapmadı ki...
Holmes: İlginç olan olay tam da buydu işte...

Yayınlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera ilk kez İngiltere'de 1892 yılı Aralık ayında The Strand Magazine'de yayınlanır. Yayınlanan maceraya ünlü çizer Sidney Paget dokuz adet çizim yapmıştır. Macera, The Memoirs of Sherlock Holmes adlı öykü serisinin içinde Aralık 1893'te basılmıştır.

Adaptasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Macera, ITV Granada şirketi tarafından çekilen Sherlock Holmes dizisi kapsamında televizyona başarıyla adapte edilmiştir. Başrolde Jeremy Brett'in yer aldığı macera 1988 yılında yayınlanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dizinin imdb sayfasından 3 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 3 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir